čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Markec
Spol: M

Re: čavrljanje

Post Postao/la Markec »

Danas je bio t-com tehnicar kod mene i dao mi novi ruter :) dobio isti Adb koji sam imao i prije.
Nego izmenadilo me to sto nije morao upisivati podatke iznova u njega nego su sve podatke povukli iz centra tj iz zagreba. On ga je prikopčao telefonsku utičnicu i ruter je povukao (korisnicko ime i lozinku) i naravno postavke za WIFI i pass.

malo me to uplasilo, svi su se bunili kada je Google slučajno sve wifi podatke pokupio sa svojim streetwiev vozilom a nitko se ne buni kada t-com sve sprema na svojem serveru.
Medojedni jazavac
Kontakt:

Post Postao/la Medojedni jazavac »

Pa mislim da T-com ima uvid u sve kaj radis iz centrale ko i svaki operater, ne?
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
Markec

Post Postao/la Markec »

Medojedni jazavac je napisao/la:Pa mislim da T-com ima uvid u sve kaj radis iz centrale ko i svaki operater, ne?
da, ali nisam znao da zna o sve te podatke koje upisujemo u ruter. Znači ako me bude policija zbog nečega pratila, mogu samo sudskim nalogom pristupiti t-comu koji bude dao sve podatke od mojeg rutera i nakon toga policija moze samo doci u moje susjedstvo i spajati se na moju kučnu mrezu.
Recimo ako ja imam spojene web kamere ili neke nadozorne kamere onda policija uporabi moje kamere nego da upotrebi svoje.
Zar vas to ne plaši ???
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Zato u najmanju ruku moraš biti kod providera koji ti dozvoljava da koristiš svoj ruter. Taj njihov štos radi jer na ta čuda stavljaju modificirane firmware. Naravno, ako te muči dal i netko koristi tvoju kameru za zle svrhe (što rade razni ljudi, ne samo policija) treba ti i čitava ergela sigurnosnih sustava na kompu, a i tvoj razumijevanje istih. Na žalost, kod toga nećeš moć proći samo sa kliktanje yes-next-iaccept-install filozofijom.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Markec je napisao/la: da, ali nisam znao da zna o sve te podatke koje upisujemo u ruter. Znači ako me bude policija zbog nečega pratila, mogu samo sudskim nalogom pristupiti t-comu koji bude dao sve podatke od mojeg rutera i nakon toga policija moze samo doci u moje susjedstvo i spajati se na moju kučnu mrezu.
Recimo ako ja imam spojene web kamere ili neke nadozorne kamere onda policija uporabi moje kamere nego da upotrebi svoje.
Zar vas to ne plaši ???
Je, nema policija pametnijeg posla nego se ići spajati na net preko privatnih WiFi-ja građana :facepalmx2

Drugo, ako imaš nadzorne kamere koje pokrivaju javnu površinu i ako postoji indicija da su snimile nešto što može biti od koristi u istrazi .. policija će lijepo doći do tebe i zamoliti te da im na nekom mediju DVD/CD/USB ustupiš taj video zapis (kopiju) i za to će ti izdati potvrdu ..
Iznimno, odnosno ukoliko si bena i bahat pa nećeš na "molimo Vas" ustupiti traženo, a snimljeni podaci su od interesa, privremeno će ti uzeti sve, od kompa, do routera pa i podlogu za miš ako je koristiš .. sve ..i ne treba im odmah od suda pisani nalog, tj. mogu sami si sami napisati nalog za izuzimanje predmeta, pregled ili pretragu.

PS. Jedini slučaj gdje si ne mogu sami napisati nalog za pretragu je nalog za pretragu doma (iako i tu postoje određene mogućnosti) i nalog za pretragu tjelesnih otvora :mrgreen:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Medojedni jazavac
Kontakt:

Bertone; razbija sve mitove i stereotipe americke kulture policije u 'Rvata.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Bertone je napisao/la: Je, nema policija pametnijeg posla nego se ići spajati na net preko privatnih WiFi-ja građana :facepalmx2
Mom prijatelju i njegovoj curi su zapisali kaznu jer su kod doma S. Radić prešli pješački prijelaz 2 metra dalje od zebre pod izlikom da je to za njihovu sigurnost (tko ne zna to mjesto, tamo svi prelaze tu zebru sa +/- koji metar). Ovo sa Wi-fi je otprilike na jednakoj razini gluposti za koju se uopće ne bih iznenadio.
Bertone je napisao/la: PS. Jedini slučaj gdje si ne mogu sami napisati nalog za pretragu je nalog za pretragu doma (iako i tu postoje određene mogućnosti) i nalog za pretragu tjelesnih otvora :mrgreen:
I koje su to mogućnosti pretrage doma?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Medojedni jazavac
Kontakt:

Kolko ja znam, ceste kod doma S. Radic porpilicno zaje*, tak da brijem da tih +/- metar dostra bi moglo ugrozit promet. Videl sam dosta debila tam.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

shrike je napisao/la: Mom prijatelju i njegovoj curi su zapisali kaznu jer su kod doma S. Radić prešli pješački prijelaz 2 metra dalje od zebre pod izlikom da je to za njihovu sigurnost (tko ne zna to mjesto, tamo svi prelaze tu zebru sa +/- koji metar). Ovo sa Wi-fi je otprilike na jednakoj razini gluposti za koju se uopće ne bih iznenadio.
Moguće, odnosno jesu ako tako kažeš no fali mi nešto u cijeloj prići ili su ti frend i njegova cura prešutili još pokoji detalj .. inaće na toj zebri, kao kod mase drugih blizu studentskih domova/đačkih domova/fakulteta/osn. i sred. škola se povremeno radi nadzor pješaka jer pješaci baš i ne je***u pretjerano zebru i semafore pa onda glavinjaju između auta, usporavaju promet ili izazovu prometne nezgode između dva auta nakon čega mirno odšetaju iako jedan od auta ili naglo kočio ili izbjegavao istog tog pješaka .. no ulaziti sad u dubioze da li treba kažnjavati pješake ili ne je bespredmetno, jel zakon kaže da moraš koristiti pješački ako ga ima, kaže .. e pa onda čemu dovoditi u pitanje zašto ih je netko kaznio .. pitanje je zašto nisu išli po pješačkom ;)

shrike je napisao/la: I koje su to mogućnosti pretrage doma?
Male tajne zanata .. sorry :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Bertone je napisao/la:Iznimno, odnosno ukoliko si bena i bahat pa nećeš na "molimo Vas" ustupiti traženo, a snimljeni podaci su od interesa, privremeno će ti uzeti sve, od kompa, do routera pa i podlogu za miš ako je koristiš .. sve ..i ne treba im odmah od suda pisani nalog, tj. mogu sami si sami napisati nalog za izuzimanje predmeta, pregled ili pretragu.

PS. Jedini slučaj gdje si ne mogu sami napisati nalog za pretragu je nalog za pretragu doma (iako i tu postoje određene mogućnosti) i nalog za pretragu tjelesnih otvora :mrgreen:
Svašta, znači mogu gotovo sve bez naloga, pod izlikom "osnovane sumnje"? Ja prvi ne bih dao snimljene podatke*, kamera koju sam kupio za osobno korištenje pod prisilom da postane pipak Big Brothera? No way... :srednjak

*tipa slučaj krađe ili klinac s jointom, da je nešto ozbiljno tipa istraga smrtnog slučaja pomogao bih
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Zaključano