Linux i posao - oglasi, savjeti, rasprave, iskustva

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Stručna praksa - Linux

Post Postao/la Vl@do »

Abzeenth je napisao/la:Tema premještena iz "Linux vijesti" jer nije baš vijest. :D Nadam se da je to u redu.
Da, u pravu si !
Bila bi vijest da ljudi ne moraju tražiti praksu. Na žalost čujem od kolega da im djeca ne mogu naći praksu ili pripravnički staž iako žele skoro besplatno raditi nekome stručne poslove samo da odrade staž kako bi mogli nastaviti sa studiranjem ili tražiti uopće posao. Žalosno. I opet moj potpis moram naglasiti.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

nije to bas tak.
realno, netko sa nula iskustva nije bas pretjerano koristan u takvom okruzenju (ilitiga nije dovoljno strucan da bi radio strucne poslove, a vjerujem i u nekom drugom okruzenju/zanimanju) niti ce tamo provesti dovoljno dugo vremena da bi to postao, cast izuzecima.

tako da ti je taj zapravo smetalo jer ti samo oduzima vrijeme koje trosis na objasnjavanje sto i kako i to za neke prilicno blesave poslove jer mu nesto zanimljivo ni ne smijes dati buduci da potencijalno moze napraviti daleko vise stete nego koristi, a ionak nece ostati dovoljno dugo da nauci nesto gdje bi bio zbilja koristan.

tak da to bas i nije popularno u hrvatskim okruzenjima gdje ionako jedan covjek radi posao za dvojicu.

ali ima i svijetla tocka, postoji uvijek mogucnost da odes negdje van, tipa znam sigurno da Telecom Austria Group daje cak i stipendije za nesto slicno, jedan kolega (student) si je isposlovao i stipendiju, otici ce tamo, prvih par tjedana ce surfati po odjelima, nakon cega ce ostatak provesti u odjelu u kojem mu se najvise bude svidjelo.
dobra stvar je da se takve stvari cine lijepo i u CV-u kada poslije budes trazio posao.

da sam ja sad student, pokusao bi si isposlovati tako nesto.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@glaskoncILLa: Pa upravo to govorim. Žalosno je to da moramo ići van. Kako mislimo te mlade ljude naučit nečemu ako ih u startu "ubijamo".
Kad tražiš posao, u uvjetima ti je većinom da imaš iskustvo u struci, a gdje ćeš ga steći kad ne možeš ni praksu naći.
Znam da europa cijeni mlade stručnjake i prepoznaje prave vrijednosti i zna da će jednog dana moći iz tog čovjeka izvući veliku dobit. Stipendija je sitnica prema tome. Vidiš, opet moram naglasiti svoj potpis.
Moj pogled na sve to.
glaskoncILLa

ha gle, plemenski ili u nasem slucaju coporativno govoreci, ljudi su dobili sto su htjeli i ako im se to ne svidja, mogu kriviti samo sebe.
usput si mogu i otpjevati vilu velebita jer to puni zeludac i potice vodece na postovanje 10 bozjih zapovijedi.. :)
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

U pravu si :thumbs ali mene ipak ne veseli što je to tako. :(
Mogli smo puno, puno bolje ali nije to tema. :kava
Moj pogled na sve to.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

glaskoncILLa je napisao/la:ha gle, plemenski ili u nasem slucaju coporativno govoreci, ljudi su dobili sto su htjeli i ako im se to ne svidja, mogu kriviti samo sebe.
usput si mogu i otpjevati vilu velebita jer to puni zeludac i potice vodece na postovanje 10 bozjih zapovijedi.. :)
U pravu si. Međutim, točnije bi bilo reći da je većina dobila što zaslužuje. Nažalost, uvijek će stradati i pojedinci koji to nisu zaslužili i to je najgore od svega. Kolateralne žrtve.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
glaskoncILLa

kao sto rekoh "plemenski ili u nasem slucaju coporativno govoreci". :)
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

drone je napisao/la:...uvijek će stradati i pojedinci koji to nisu zaslužili i to je najgore od svega...
:thumbs
Mladi ljudi SSS rade za 1.700 Eura, stan sa režijama je 350 Eura, studiraju i žive samostalno. K tome još su stranci.
Priča nije iz nekog drugog svijeta nego konkretno iz malog gradića pored Munchena. Zar ne može i kod nas biti tako, pa bogatiji smo od nijemaca. Samo kad bi se realno posložile neke stvari.
Moj pogled na sve to.
Kr1stian

Post Postao/la Kr1stian »

Vl@do je napisao/la:
drone je napisao/la:...uvijek će stradati i pojedinci koji to nisu zaslužili i to je najgore od svega...
:thumbs
Mladi ljudi SSS rade za 1.700 Eura, stan sa režijama je 350 Eura, studiraju i žive samostalno. K tome još su stranci.
Priča nije iz nekog drugog svijeta nego konkretno iz malog gradića pored Munchena. Zar ne može i kod nas biti tako, pa bogatiji smo od nijemaca. Samo kad bi se realno posložile neke stvari.
Može biti ali da bi tako bilo prvo mi kao narod moramo početi razmišljati svojom glavom. Mi uvijek očekujemo da nam drugi kažu što da radimo i kamo da idemo. Mi naivno očekujemo da će nam drugi reći i predložiti nešto za naše a ne za dobro njihovog vlastitog naroda.
Nažalost mi smo veliki dio vremena proveli živeći na taj način -> Beč, Budimpešta, Beograd, Berlin, Beograd i uskoro Brisel.

Uz ovo gore naš najveći problem je i negativna selekcija u političkom i kulturnom dijelu. Rezultat tome su krvave čistke koje su nastale u razdoblju od 45 pa do 90. ( Mislim da više o tome možete gledati na HRT-u svakog ponedjeljka poslije dnevnika - ako nisi s partijom onda si protiv nje ). Mi praktički nemamo kvalitetnih ljudi koji bi vodili naš narod a niti nemamo nikakvih "kulturnjaka".

Ukratko, kod nas se ne "cijeni" kvalitetan kadar jer takav kvalitetan kadar ugrožava mjesta i boljitak osobama poput Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa, Radimira Čačića, Slavka Linića, Jovanovića i tako dalje. Odličan primjer izbjegavanja i ignoriranja takvog kadra su Hrvati koji su raseljeni po Americi i tko zna gdje sve ne. Umjesto da se s njima čvršće povežemo te nam oni lobiraju za razne stvari na "našu" koristi, naša politika ih uglavnom izbjegava. S druge strane možemo vidjeti jedan odličan primjer takvog funkcioniranja među židovskom zajednicom.

Također među nekim stvarima nema nikakve komunikacije. Konkretno u ovom slučaju između poslodavaca i veleučilišta, sveučilišta, srednjih škola itd. Zbog toga imamo da se studente i učenike uči jedno a poslodavci traže nešto čisto drugo. Tu bi opet trebala uskočiti država i napraviti nekakav program s kojim se to sve povezalo, ali to od naših političara jednostavno nije za očekivati. Kada bi to funkcioniralo na taj način onda se poslodavci ne bi mogli izvlačiti kako su njim studenti na praksi samo smetala, hladni pogon, trošak ili što već ne.

Makar je meni već i danas to sumnjivo jer eto, naš student je dobar nekoj kompaniji u inozemstvu a našoj ovdje nije. Našoj kompaniji je hladan pogon i trošak a kompaniji u inozemstvu je investicija za budućnost.
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

probaj sa http://www.iaeste.hr/
iaeste je međunarodna organizacija za razmjenu stručnih (i plaćenih) praksi. s tim da ta lova nije u smislu da ćeš se vratit bogat, već uglavnom onoliko koliko ti treba da ti pokrije život vani + nešto sitno džeparca..

s tim da ti je natječaj za ovu godinu već prošao.. (prijave budu u 10-11 mj., a onda dodjele praksi u 2-3.. i same prakse uglavnom preko ljeta, osim nekih specifičnih na duže periode recimo)

naravno, postoje i tzv. "izvanredne" prakse, ali za organiziranje takvih se mora udruzi platiti mislim oko 1000kn novca.
...I put on my robe and a wizard hat...
Odgovori