Linux i virusi

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Linux i virusi

Post Postao/la Max Bunker »

@rudar

E kompa, imaš cugu od mene kad i ako se sretnemo.

U pravu si, neki pogledi su nam različiti i od tuda krecu neke negativnosti. Onako najprizemnije i najnediplomatskije rečeno, linux je za mene samo operativni sustav a nikako nekakva filozofija ili religija. Dobar je, besplatan je, može pokriti sve potrebe većine prosječnih korisnika i rado ga propagiram i instaliram svuda jer bolje da lova ode meni nego microsoftu ili jabuci.. Ako sutra bude neki novi k+ operativni sistem koji bu dobar i besplatan, rado ću i njega dilati makar ga todorić potpisal... Isto tako nisam vezan ni za windowse, ali su neizbježni pogotovo u poslovnom ili državno-upravnom dijelu gdje su skoro pa pravilo. Di baš moraju, nema druge nego ih postaviti podesiti zaštiti i backupirati..iako mi je to sve daleko lakše i brže na linuxu..

Žao mi je ako su neki moji tekstovi zvučali negativno prema linuxue stvarno mi to nije namjera, ali valjda sam takav karakter da vadim mane na površinu u nadi da ce doprijeti do odgovornih koji su u mogućnosti nešto popraviti... Tako pišem svuda pa onda nisam ni svjestan da bi s nečijeg stajališta to moglo izgledati tako kako si iznio.

Inače, moje linux znanje je dosta generičko, sve je ok dok su u pitanju standardne procedure ali čim treba u konzolu ili ako je u pitanju nestandardni problem, isto ovdje opisem situaciju i molim boga da jura stublic ili jhim ili bertone ili netko njihovog znanja to pročita i proba mi pomoći....
rudar
Spol: M

Post Postao/la rudar »

U redu, odgovorio si na moje pitanje. Htio bih samo otkloniti još jednu razliku u pogledima: GNU/Linux nije besplatan. Zbilja nije besplatan. Ne podrazumijeva se samo po sebi da je besplatan. Preuzimamo besplatno razne distre i novije verzije kernela, po potrebi i želji, ali samo zato jer je u pitanju dobra volja nekih razvijatelja da to omoguće. Naša bi trebala biti dobra volja da im se nekako odužimo za taj rad i napor da zadovolje naše potrebe u radu ili zabavi s računalom, mobitelom i drugim uređajima gdje se koristi GNU/Linux.

Bilo tko može masno naplatiti svoj rad u razvoju GNU/Linuxa. To je njegovo pravo i to je stara istina, više puta ponavljana i na našim stranicama. GNU/Linux samo zagovara apsolutnu slobodu: možeš naplatiti svoj rad (i to je apsolutno moralno i u redu), a i ne moraš. Ti, ja, bilo tko. To je jedna specifična sloboda, ako hoćeš tako, i filozofija. Zato je GNU/Linux moj izbor, a ne zato što se mnoštvo distri (i paketa u sklopu distri) može preuzeti besplatno (puno paketa ide besplatno i uz MS Win, u krajnjoj liniji; nude čak i MS Win 10 besplatno za registrirane korisnike sedmice i osmice, koliko znam).

Vlado je jednom objavio lijep članak na naslovnici, objašnjavajući kako je GNU/Linux svjetonazor. Pripadam skupini koja se s time slaže i koja u GNU/Linuxu vidi nešto više od pukog OS-a; ti se s time ne slažeš, i to je sve. Pozdrav, Max!
Max Bunker

Eto baš mi je drago da možemo ukazati na različita stajališta glede linuxa i da mozemo bez povišenih tenzija međusobno prihvatiti da različito mislimo i da uvažavamo te razlike.

Tvrdoglavi ovan...jbg.... :-)
Moja ponuda za cugu vredi....
laufer84
Kontakt:

Post Postao/la laufer84 »

Naslov je Linux i virusi ,a ne WINDOWS vs LINUX.Puno spama nizašto.Pa dokle možete trkeljat više koji je os bolji i sigurniji,ovo je ipak linux forum.Zabole me za windowse
HP Pavilion 15
Intel core i5 8GB
Nvidia geforce MX150 2gb
Intel HD graphics 8GB
SSD 250 GB
HD 1 TB
LMDE 64 bit
rudar

Post Postao/la rudar »

Ima istine u tome što pišeš... 'trkeljali' smo dosta, pa valjda više i ne treba. Ipak, ne slažem se da je ovdje bilo 'puno spama nizašto'. Nađe se poneko kome su se i svidjela ova razmišljanja.

Dodirnuli smo neka važna pitanja, a problem sigurnosti u GNU/Linuxu može se razmatrati i kroz usporedbe s Win OS. Da je netko usporedio s Appleom i virusima, također bi bilo zanimljivo. Stari je vic da se na tržnici skuplje prodaje jabuka s crvima, nego bez crva, jer 'ima više mesa'. Ali, neka bude točka.
laufer84
Kontakt:

Post Postao/la laufer84 »

Hvala rudar.Samo sam htio reći da mi je već muka svaki put kada otvorim nove postove da vidim po dvije,tri stranice prepucavanja i trkeljanja o nekim temama koje nemaju veze s naslovom teme.Ako sam koga uvrijedio unaprijed se ispričavam.Ipak je ovo tema o sigurnosti,sigurnosnim propustima i zakrpama ,te virusima.
HP Pavilion 15
Intel core i5 8GB
Nvidia geforce MX150 2gb
Intel HD graphics 8GB
SSD 250 GB
HD 1 TB
LMDE 64 bit
Max Bunker

Poziv windows korisnicima ( koji su zabrinuti za sigurnost ) da isprobaju linux bazirane os-eve :
( nebi ništa bilo čudno u svemu tome, ali to je website specijaliziran za windows sigurnosna rješenja
pa time njihov poziv ima veću pozitivnu težinu za linux os )

http://www.comss.ru/page.php?id=2384
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker je napisao/la:Poziv windows korisnicima ( koji su zabrinuti za sigurnost ) da isprobaju linux bazirane os-eve :
( nebi ništa bilo čudno u svemu tome, ali to je website specijaliziran za windows sigurnosna rješenja
pa time njihov poziv ima veću pozitivnu težinu za linux os )

http://www.comss.ru/page.php?id=2384
Od Rusa me to ne čudi, oni imaju smisla za sigurnost.
Max Bunker

Da.. Još kad uzmeš da vjerojatno iza njih stoji kaspersky lab koji je blizak ruskim državnim strukturama,
onda taj poziv na isprobavanje linuxa ima i globalniji prizvuk i možda najavu nekih novih vjetrova korisnih za linux ....
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker je napisao/la:Da.. Još kad uzmeš da vjerojatno iza njih stoji kaspersky lab koji je blizak ruskim državnim strukturama,
onda taj poziv na isprobavanje linuxa ima i globalniji prizvuk i možda najavu nekih novih vjetrova korisnih za linux ....
Rusi već u svim bitnim stvarima koriste Unix i Linux, a kod kuće vjerovatno većina ima piratske Windowse, ne znam kakav je postotak Linuxa kod njihovih kućnih korisnika i je li veći nego na "zapadu". Ali off topic je ovo.
Odgovori