Srušen Ubuntuforums

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

mist
Spol: Ž

Re: Srušen Ubuntuforums

Post Postao/la mist »

dinosb je napisao/la: Činjenica je, većina Ubuntu i less-tech-savvy-distro korisnika na RMS-a gleda kao na starog techy-hipika koji se petlja gdje mu nije mjesto. Upravo zato, njegove riječi nemaju apsolutno nikakav impakt whatsoever među Ubu Userima i Communityjem koji ga ismiju kao Windowsaši linux korisnika, jer oni koji bi ga poslušali su odavno otišli.
Razmišljam o ovoj rečenici i - čini li odijelo čovjeka? Bi li RMS imao više uspjeha da je počešljan, obrijan, ošišan, u odijelu, da su njegovi govori high-tech prezentacije i da je stranica gnu.org modernije napravljena, s modernim sadržajima, šarenim videima i sl (uglavnom, da je jobsastiji)? Bi li ga tech novinari pratili u stopu i pomno izvještavali o njegovim govorima? Bi li ga ljudi, ne samo korisnici Linuxa, saslušali i razumjeli?

Moram priznati da sam ga donedavno i ja doživljavala ovako kako si ti opisao, međutim, spletom okolnosti malo sam se više zadubila u problematiku i lik i djelo RMS-a i mogu reći: čovjek je 100% u pravu. Međutim, nastup, prezentacija i način pisanja su "prilagođeni" uskoj skupinici istomišljenika, a ne ovčastim fejsbukastim masama. Oni koji bi ga možda i poslušali u početku bivaju odbijeni izgledom i nastupom.

Zgodno bi bilo napraviti jednu masovnu anketu, kome narod više vjeruje i koga želi više slušati - RMS-a ili onog tipa što trabunja o reptilima*.

*inače, pročitala sam tu knjigu od tipa što trabunja o reptilima i moram ju preporučiti svakome kao nevjerojatan primjer šta će ljudi popušiti ako im se prezentira na kvalitetan način. Ono, Clintoni, Bushevi i kraljevska obitelj su reptili i onda se skupe na nekom ranču gdje su pohvatali nekakve mlade djevice i onda ih ganjaju s puškama. WTF? Pa da izmišljam na drogama ne bi tak šta smislila. I onda, ovog ljudi slušaju i dobiva termine na televiziji (Na rubu "znanosti"), a RMS je ludak. :-D
Those who stand for nothing fall for anything.
dinosb
Spol: M

Post Postao/la dinosb »

Moram priznati, Ickea sam prije čitao (Najveću tajnu sam posudio od kolege, Tales of Time Loop i Children of Matrix sam skinuo s weba) i čini mi se da više ljudi zna za njega nego za RMS-a. RMS barem govori o nečemu bliže ljudima u ovoj točki u vremenu, ali je Icke ošišan, obrijan i na kraju krajeva bivši golman, pa ono, tu je skupio svoju bazu fanova. Još ako uračunaš njegove gole slike u njegovim knjigama, baza fanova se još povećava za barem desetak očajnih kućanica xD

To je ljudska psiha. Ljudi nisu vjerovali u chemtrailse ni u Bildebreg sve dok nije javno objavljeno na tv-u, a i tad su jednostavno zaboravili. Ista stvar je i sa slobodnim softverom. To je jedan od razloga zašto, recimo, nitko kod nas ne prosvjeduje - psiho stanje.

Sve u svemu, da RMS danas dođe na gostovanje kod Mišaka, to bi prošlo kao i svaka druga emisija.

Admini, sry na OT-u, neću više spominjati obamu, ickea i reptilčiće u forumu za vijesti :-D
Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
mist

Post Postao/la mist »

Budu oni već prebacili na odgovarajuće mjesto :-D Šteta zatirati interesantnu temu u počecima. Možemo se i pitati - zašto su recimo teme poput GMO-a kontroverzne i o njima se barem minimalno raspravlja (pa imamo i barem kakav zakončić), a tema poput slobodnog softvera je nešto što ignorira većina, a svaka nova vlada usput spomene a onda naravno zaboravi?

Kako je slobodan softver tema koju se elegantno ignorira u svim dijelovima društva? Uzmimo npr. ovo - da bi ti kao firma, knjigovodstveni servis, predao R-sm obrazac, moraš to napraviti putem interneta (ima par izuzetaka gdje to nije obaveza). Zvuči jednostavno, zar ne? E pa odi na e-Regos i vidi poruku: "Za korištenje ovog servisa potreban je Internet Explorer".

Zamisli sad da ideš zvati neku vladinu agenciju, državni ured, policiju i prilikom uspostave poziva čuješ poruku: "Za korištenje ove usluge nužna je T-Comova mreža" (ili Samsungov telefon, nebitno). Kako je postalo normalno da se za jednu stvar može propisivati što se mora koristiti, a za drugu ne? (Ne radi se o posebnoj aplikaciji koja se instalira u Windowsima, nego o web aplikaciji). GFI je falabogu ukinut kao obveza, ali bez MS Officea ga isto nisi mogao predati.
dinosb

Post Postao/la dinosb »

Možda jednog dana bude važno hoćeš li dokumente predavati u .odt ili .docx formatu, ali sve dok se ne poveća broj računalno pismenih osoba u društvu, ali i na ključnim mjestima na vlasti, mislim da neće biti vidljivih promjena po većini pitanja tog tipa. Pretpostavka je da su GMO i slične teme ipak malo bliže ljudima, dok slobodan softver nije nešto o čemu bi se razgovaralo, čak ponekad ni u akademskim krugovima. Ljudi se ne vole kretati u nepoznatim vodama i onda ih takve teme plaše. Kreni nekome pričati kako vlasnički softver nije dobar i onda uzmi štopericu i broji sekunde da vidiš koliko će trebati da netko promjeni temu. Uzmi one krkije iz saobra i vlade - njima je ispod časti učiti nešto o slobodnom softveru (i svemu ostalom) jer imaju visoko mišljenje o sebi (čast izuzecima, kojih je malo). Bitno je da su podobni, a to što je sposobnost upitna nije toliko bitno. Čak me dobar dio i ljudi iz IT struke iznenađuje po tom pitanju.
Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
mist

Post Postao/la mist »

dinosb je napisao/la:Kreni nekome pričati kako vlasnički softver nije dobar i onda uzmi štopericu i broji sekunde da vidiš koliko će trebati da netko promjeni temu.
A znam. Imam jednu dobru prijateljicu koja reagira ovako: "Joj daj prekini više! Danas sam radila 8 sati i želim se od-mo-ri-ti! Ne zanima me to!" I onda za 2 dana: "E, ne radi mi (neki đavo na Windowsima). Ajd mi to riješi."

Zapravo, jedina osoba koja je saslušala sve od početka do kraja bez prekidanja, prebacila se na Linux, zainteresirala se za priču, istraživala sama i najviše podržava zbog etike same ideje jest moja mama.
dinosb

Post Postao/la dinosb »

mist je napisao/la:Zapravo, jedina osoba koja je saslušala sve od početka do kraja bez prekidanja, prebacila se na Linux, zainteresirala se za priču, istraživala sama i najviše podržava zbog etike same ideje jest moja mama.
Heh, najčešće to budu osobe od kojih to nikad ne bi očekivao pa ostaneš paf! :)
mist

Post Postao/la mist »

Najžešća materina rečenica, smijem se svaki put kad se sjetim:

(prvo priča: ispričala ja anarho sestri priču o Linuxu, ona pristala pa odustala, kukala je non stop. Mater je žena koja do 45. godine nije vidjela kompjuter, muku mučila s Windowsima, nije bila u stanju pokrenuti najjednostavniji program, nije znala ugasiti komp, o mailu da ne pričamo... I onda sam joj instalirala Linux, jer je komp bio prespor i njoj je sve to nekako bilo jednostavnije i razumljivije i eno, već 6 mjeseci ne pita ništa, nema nikakvih problema).

"Ma nije Linux za svakog, ona je navikla samo po ikonama klikat!" ::bravo

Do idućeg ljeta i mamu ću prebaciti na neku slobodnu distribuciju, ona je valjda jedina osoba koju poznam koja bi ustupila malo komocije zbog više slobode.
Odgovori