Svjedočanstva

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

drade

Re: Svjedočanstva

Post Postao/la drade »

4ndY je napisao/la: Ja već jako dugo ne koristim swap... ponajprije, ako mi se 4GB rama popune, to vjerojatno znači da je nešto pošlo krivo (memory leak), a ne da trebam swap i time "spašavam" stvar. sdobar
To bas i nije sasvim tocno.

Ukratko, fizicka memorija na stroju je finitivni resurs koji, svidjelo se to nekima ili ne, a da se izrazim malo prostacki, trosi poput lucke prostitutke u vrijeme sezone plovidbe. S time recenim, svi procesi koriste taj finitivni resurs za funkcioniranje, no svi ti procesi ne trebaju uvijek tu memoriju koja im je dodijeljena od strane "linux memory handlera". To nacelno znaci da kernel oslobadja fizicku memoriju zapisivanjem dijela ili cijele memorije procesa na disk dok isti opet nije zatrazen.

Kako bi izvrsavao gore neveden memorijski management, kernel koristi nesto sto se zove "swapping" i "paging". "Swapping" je zapisivanje memorije cijelog procesa na disk, gdje je paging zapisivanje dijelova memorije procesa na disk. S time recenim, pravi swapping u linuxu se ne dogadja cesto, stoga se izrazi "paging" i "swapping" koriste kako bi opisali istu stvar.

Kada se odvija "paging", tj, kada se "pageovi" zapisuju na disk, to se zove "page-out" a kada se vracaju u fizicku memoriju zovu se "page-in". No postoji jos nesto u cijeloj ovoj prici, naime, kada je verzija "pagea" ista kao i ona na disku onda se to zove "clean page", kada se te dvije inacice razlikuju to se naziva "dirty page". Upravo taj "dirty page" se nikada nece izbaciti iz fizicke memorije ukoliko ne postoji swap space, te ce time uvijek biti dio tvog radnog seta a time ce i padati tvoj generalni sistemski performance.

Uglavnom, swap nije los (ima svojih mana, npr. puno je sporiji od fizicke memorije ... itd), no treba uvijek gledati sljedece.

1. Ukoliko se nadjes u situaciji gdje ti sistemi nedostaje fizicke memorije, a paging uzrokuje probleme s performansama, dodaj jos fizicke memorije.

2. Ukoliko ne mozes povecati kolicinu memorije, pokusaj pokretati memorijski intenzivne procese u drugim vremenima dana ili, pokusaj ne pokretati nevazne procese kada je potraznja za memorijom velika ili distribuiraj procese na druge masine.

Zakljucak je da "swap space" po sebi mozda i nije potreban, no nije ga niti lose imati a pogotovo u doba danasnjih diskova gdje odvajanje 2GB diska za swap uistinu ne predstavlja neki veci problem.

D.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
Hugo
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

drade je napisao/la:
4ndY je napisao/la: Ja već jako dugo ne koristim swap... ponajprije, ako mi se 4GB rama popune, to vjerojatno znači da je nešto pošlo krivo (memory leak), a ne da trebam swap i time "spašavam" stvar. sdobar
Zakljucak je da "swap space" po sebi mozda i nije potreban, no nije ga niti lose imati a pogotovo u doba danasnjih diskova gdje odvajanje 2GB diska za swap uistinu ne predstavlja neki veci problem.

D.
Ma ako zatreba prijatelju još swapa, bez problema mu dodam još par GB. Pošto je swap na kraju diska, a prije swapa je /home od 20 i kusur GB, lako stavim Live CD, smanjim /home za 1.5 GB, i to dodam swapu, te bi tako swap ukupno iznosio 3 GB. Sve se to riješi bez velikih problema.

Kažem, prijatelj ima 4 GB RAM-a, tako da mi se u trenutku instalacije Ubuntua, 1 do 2 GB činilo sasvim dovoljno.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

To bas i nije sasvim tocno.
Nisam ja govorio ništa specifično i konkretno, pogotovo se nisam upuštao u interni mehanizam upravljanja memorije, već sam isključivo dao općenitu ocjenu: ako sustav u normalnim okolnostima (znači bez nekih memorijski zahtjevnih radnji, npr. virtualki) pojede 4 GB RAM-a, onda očito neki program ili više njih "pušta", odnosno postoji bug. Dodavanjem memorije (bilo fizičke bilo swap) u tom slučaju je samo "workaround" oko pravog problema. Imajući to na umu, ako koristim swap, koji strašno spusti performanse sustava, dolazim do još većeg problema - imam memory leak, koji se još k tome događa u swapu - za mene noćna mora. :(

Slažem se s tobom da nije swap generalno loša stvar, ali ja imam takav stav (i toliko memorije) da mi je popunjena fizička memorija jednostavno znak da nešto ne valja s trenutnim postavom i da treba prijaviti bug. Kad će softver tražiti više radne memorije za normalno funkcioniranje, onda ta priča (s 4 GB RAM-a) neće držati vodu.

Na netbooku imam 1 GB swapa (i 1GB fizičke memorije), ali s postavkom:

Kod: Označi sve

vm.swappiness = 0
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
borisko

Post Postao/la borisko »

Sad ste me zbunili oko tog swapa.

Uskoro namjeravam kompletno migrirati na Ubuntu 10, imam 8gb ram-a. Treba li mi swap i koliko bi bilo potrebno?(2-5-10gb?)
madone

Post Postao/la madone »

Ja bi rekao napravi 1gb za svaki slučaj ako je nekom programu uvjet za normalan rad da imaš swap.
Da ne bi kasnije morao raditi swap.
Mada ne znam konkretno ni za jedan paket da baš neće radit ako nema swap, ali neko je to spomenuo....

S obzirom da imaš 8Gb rama mislim da je sve više od 1Gb totalno nepotrebno.
Osim ako radiš čuda sa virtualnim mašinama.....
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

swap je potpuno nepotrebna stvar, na kompjutreima s 4 gb rama ili više. a s 2 gb rama nije baš da se namože bez njeaga.

aj napuni 8 gb rama,možei 4 gb, pa postaj skrinšut.

stari, NE treba ti swap ako imaš 8 gb rama,

čitam često forum, i baš ga nekad cjepidlačita, da ne rečem serete, ljudima koji su tek počeli kristit linux, i mučite ih totalno nepotrebnim stvarima,
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
meema
Spol: Ž
Kontakt:

Post Postao/la meema »

ja imam 3gb rama i nemam swap i sve mi radi :D osim ponekih problema :p
... I'm not weird, I'm limited edition ... :hepihepi
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

simke je napisao/la: čitam često forum, i baš ga nekad cjepidlačita, da ne rečem serete, ljudima koji su tek počeli kristit linux, i mučite ih totalno nepotrebnim stvarima,
Nitko te ne spriječava da komentiraš ako misliš da se nešto krivo savjetovalo.
A pogreške su dobronamjerne.
Ne znamo sve, ali se bar trudimo pomoći.
NIšta. Ljudi, instalirajte Arch i sve će vam biti jasno!
Onda nećete morati dolaziti na ovako bijedne forume ... :roll:
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

Suko je napisao/la: Nitko te ne spriječava da komentiraš ako misliš da se nešto krivo savjetovalo.
A pogreške su dobronamjerne.
Ne znamo sve, ali se bar trudimo pomoći.
NIšta. Ljudi, instalirajte Arch i sve će vam biti jasno!
Onda nećete morati dolaziti na ovako bijedne forume ... :roll:
stucise
to je bila kritika.

ovo je jedini forum po kojem sam napisao više od 10 postova, pa budite poćašćeni time. :D
nisam forum tip.

to što koristim Arch naznači da sam arrogant bastard.
http://2.bp.blogspot.com/_2fdwS3Y1VhU/T ... 640_26.jpg
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ma dobro Simke.
Trudimo se pomoći, ali na žalost nekad ispadne naopako.
Nadam se ne prečesto. ;)
Odgovori