Informatika 1

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Informatika 1

Post Postao/la shrike »

Di si ti to zapravo napisao?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Di si ti to zapravo napisao?
na forum.hr-u u Linux podofrumu, evo ovdje....
fridrik
Spol: M

Post Postao/la fridrik »

Grofe, moram priznati da si se dobro držao tamo na forum.hr-u.
:)
Inače u mojoj školi ima nekih pomaka ...
Danas sam kolegi informatičaru dao LiveCD s zadnjim Ubuntu-om (da ga proba doma), nešto smo se dogovorili da bi instalirali Moodle i tako to ... Samo je problem što bi mogao funkcionirati samo prema unutra, a ne i prema van ...

Kako bi Gallileo rekao "Ipak se kreće! :D
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

fridrik je napisao/la:Grofe, moram priznati da si se dobro držao tamo na forum.hr-u.
:)
Inače u mojoj školi ima nekih pomaka ...
Danas sam kolegi informatičaru dao LiveCD s zadnjim Ubuntu-om (da ga proba doma), nešto smo se dogovorili da bi instalirali Moodle i tako to ... Samo je problem što bi mogao funkcionirati samo prema unutra, a ne i prema van ...

Kako bi Gallileo rekao "Ipak se kreće! :D
E, hvala ti, od tebe mi to puno znači :) jer si baš relevantan!

Drago mi je da kod tebe u školi ima pomaka, u principu postoji način da se zainteresira koliko-toliko javnost pomoću ovih načina:
- djeljenje letaka pod informatikom o tome što je Linux i što je OpenOffice, sa linkovima na linux stranice i distribucije i OpenOffice
- pisanjem skripte koja je identična šemi udžbenika na mjestima gdje ovaj opisuje MS WIndows i MS Office, ali sa tekstom o Linux-u (obraditi GNOME i KDE) i o OpenOffice-u. Ne krše se autorska prava jer je sadržaj teksta potpuno drugačiji (osim toka sadržaja koji je identičan udžbeniku), djeca mogu paralelno pratiti kako se radi u Windozama i MS Officeu, skripta se dijeli besplatno (eventualno sa CD-om neke distre) na satu informatike i/ili čak roditeljskim sastancima u dogovoru sa nastavnikom i/ili ravnateljem škole.
- na roditeljskim sastancima roditelje upoznati sa onime što knjiga ne sadrži: dakle da windowsi koštaju i da svi koji imaju doma nelegalne windowse su zapravo u kriminalnoj radnji i opet ih uputiti na skriptu.

Skriptu bih mogao i ja početi pisati prema sadržaju udžbenika. Za to mi ne treba dozvola autora, iako ga mogu kontaktirati.
Ostaje problem distribucije (može preko HULK-ovih volontera), plaćanja printanja i kopiranja. Možda kakav sponzor, makar ti izdaci ne bi u početku trebali biti veliki.

Eto, to su moje konkretne ideje, koju ću plasirati i autoru i na HULK.

Ako želimo proširiti OpenSource onda treba biti usmjeren baš na učenike, jer oni su ti koji će to saznanje dalje primjenjivati.
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Ideja je odlična!
Pogledaj ovaj link: http://www.open.hr/download.php?list.4
To su materijali koje su autori napravili za e-Hrvatsku. Pod CC je licencom tako da nema problema s autorskim pravima niti s distribucijom.
Pogledaj pa procjeni upotrebljivost za škole. Radio si u školi ...
Inače, moj kolega informatičar ih isto ima (bez moje sugestije) ... :)
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Ajmo napraviti korak/dva? Moj prijedlog je naći sponzore koji bi platili tiskanje ovih priručnika za OOo, a zatim ih volonterski dijeliti po školama...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

adminivan je napisao/la:Ajmo napraviti korak/dva? Moj prijedlog je naći sponzore koji bi platili tiskanje ovih priručnika za OOo, a zatim ih volonterski dijeliti po školama...
Ideš! To se traži, znao sam da tu kod nas može biti nečega. Fridrik će mi sigurno htjeti pomoći oko pisanja paralelne skripte prema udžbeniku...
Trebat će vremena da se to napravi, ali sa ovakvih optimizmom kakav je kod nas na forumu, moglo bi i te kako proći, a i pokazali bi jednom HULK-u kako se to radi!
Za iduću nastavnu godinu moglo bi biti spremno!
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Zasto ne. I'm in. :)
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Što se tiče moga prijedloga, taj dio posla uzimam sebi. Pronaći ću sponzore, tiskaru i organizirati. Kad sve bude spremno, printeve pošaljem poštom po gradovima, i onda svako u svome gradu podijeli primjerke.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Odlično!
Jedini kamen spoticaja vidim u načinu samog dijeljenja materijala.
Na koji način to izvesti a da se ne stvori kontra-efekt nekakvog reklamiranja koje nitko ne trpi.

Trebalo bi razgovarati sa nastavnicima informatike u gimnazijama i ravnateljima. Ne može se to ostaviti na nekoj hrpi negdje ili dijeliti poslije škole.
Naglasiti da je to neobavezno i besplatno. Da se time nikoga na ništa ne prisiljava, samo se želi ispraviti nepravda nad OpenSource zajednicom i kućnim budžetom.
Također treba naglasiti da se time ne želi ulaziti u nastavni program, nego ponuditi funkcionalnu besplatnu alternativu. Na odgovore tipa "Pa moje dijete doma ima windowse" svakako naglasiti - Kako ih ima? Kupili ste im ili od nekoga iskopirali, jer ako ste iskopirali onda je to kriminalno djelo - krađe.

Tako da se digne i svijest ljudi oko toga da piratanje nije nešto što odobrava civilizirano društvo i da je kažnjivo!

Najispravniji put bi bio ovaj:
Mi, ja i bilo tko napravi potrebne skripte, linuxzasve preko sponzora (čija će imena biti na skripti, naravno) sredi printanje i distribuciju po gradovima. HULK kao Udruga kontaktira srednje škole, gimnazije i sredi dostavu materijala preko volontera. Ja malo ispitujem volju HULK-a, te me Slobodan pitao što konkretno mislim napraviti. Evo, ja mu odgovore imam, no bilo bi dobro da se i HULK uključi, jer jedno je kada ja nazovem ravnatelja škole i objasnim što želim. On će na to odmahnuti rukom i reći "Ah, još jedan nadobudan ili dosadan ili štogod...", no ako HULK kao udruga nazove ravnatelja, e to već ima neku težinu....
Odgovori