Manjaro fan club

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

trzalica
Spol: M

Re: Manjaro linux

Post Postao/la trzalica »

rapha je napisao/la:Stavio sam na ženin netbook Manjaro Netbook edition i radi savršeno. Brz responzivan, baterija dugo traje.. Zadovoljan..

E sada, ima bubuca sa apdejtima kao i svaki rolling. Recimo, od pre par dana štampač HP 1020 ni da bekne a radio je normalno. Verovatno je neka zavisnost neprilagođena. Videćemo da li će popraviti u nekom od narednih apdejta..
Tu ti je stvar sa onim cups paketom. Možda ti jednostavno nakon updatea nije aktivan taj proces pa ti zato ne reagira. Ako update radiš kroz terminal onda pažljivo čitaj ako ti se ispiše kakvo upozorenje ili slično. Ako se dogodi neka veća promijena onda te lijepo i obavijesti.
audiosl4ve je napisao/la:dap mislim da bih taj mogao pobjediti. Nije daleko od koncepta "zelenoga", a opet je dosta originalno, za razliku od onih 100 razlicitih vrsta planina :D
Haha, ali nisu niti te sve planine loše izvedene, ima ih dobrih. Ali ovaj je nekako moderan a opet jednostavan.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Pozdrav.

Želio bih se bolje upoznati sa manjaro gnu/linux distrom , pa bih molio ukoliko ovdje ima manjaro višegodišnjih iskusnih korisnika da mi malo pomognu u početku dok se ne snađem.

Dosad imam veliko iskustvo sa ubuntom i derivatima, i nešto manje sa opensuseom. No kako sam stalno u potrazi za boljim i kvalitetnijim os-om onda bih sada pokušao savladati manjaro. naravno da sam pročitao manje više sve kaj navode na matičnim stranicama, od faq-a do raznih tutorijala , no mene bi zanimalo i konkretno korisničko iskustvo.

Što očekujem : pa kako je to roling release onda očekujem da jednom odradim instalaciju i nikada više na tom stroju . E sad, da li su baš ti updatei tako kvalitetni da se nikad ne skrši stroj ...? I da li za te update ima neka gui aplikacija ili ću biti prisiljen na konzolu da bih nadogradio os i aplikacije ?

Vidim nativno nude xfce i kde , i to kde sa najnovijom plasmom. Mogu li tu pogriješiti u odabiru, jer vidim dosta kritika na nedovršenost plasme na drugim distrama ? A i taj xfce, vrijedi li to uopće kaj kad je na gnome 2 , tj hoću li imati sve uobičajene ažurne aplikacije tj gimp, libreoffice, firefox ...
Osobno plasma mi je daleko ljepša ali se bojim nestabilnosti i nedostatka aplikacija i funkcionalnosti koje još nisu prebačene za qt bla bla...

Eto to bi bilo za početak , osim možda ako me imate na štogod bitno upozoriti na samom početku glede instalacije, prve nadogradnje ili osnovnih podešavanja ... I hvala unaprijed manjaro fighterima.

:thmb-up

E da, zaboravih jedno bitno pitanje : s obzirom na roling release, pretpostavljam da su update veliki ( MB, GB ) pa me zanima da li se os sam čisti od tih instalacijskih downloadanih fileova i od starih paketa i nepotrebnih zaostataka uklonjenih i nadograđenih aplikacija, ili bih ipak morao instalirati neku aplikaciju tipa bleachbit kojom bih to manuelno obavljao nakon updatea ?

........................
dupin

Post Postao/la dupin »

Max Bunker je napisao/la:Pozdrav.

Što očekujem : pa kako je to roling release onda očekujem da jednom odradim instalaciju i nikada više na tom stroju . E sad, da li su baš ti updatei tako kvalitetni da se nikad ne skrši stroj ...? I da li za te update ima neka gui aplikacija ili ću biti prisiljen na konzolu da bih nadogradio os i aplikacije ?

Vidim nativno nude xfce i kde , i to kde sa najnovijom plasmom. Mogu li tu pogriješiti u odabiru, jer vidim dosta kritika na nedovršenost plasme na drugim distrama ? A i taj xfce, vrijedi li to uopće kaj kad je na gnome 2 , tj hoću li imati sve uobičajene ažurne aplikacije tj gimp, libreoffice, firefox ...
Osobno plasma mi je daleko ljepša ali se bojim nestabilnosti i nedostatka aplikacija i funkcionalnosti koje još nisu prebačene za qt bla bla...

Eto to bi bilo za početak , osim možda ako me imate na štogod bitno upozoriti na samom početku glede instalacije, prve nadogradnje ili osnovnih podešavanja ... I hvala unaprijed manjaro fighterima.

:thmb-up

E da, zaboravih jedno bitno pitanje : s obzirom na roling release, pretpostavljam da su update veliki ( MB, GB ) pa me zanima da li se os sam čisti od tih instalacijskih downloadanih fileova i od starih paketa i nepotrebnih zaostataka uklonjenih i nadograđenih aplikacija, ili bih ipak morao instalirati neku aplikaciju tipa bleachbit kojom bih to manuelno obavljao nakon updatea ?

........................
Manjaro ima GUI aplikaciju za update, mada rad u terminalu nije neka osobita frka. Barem ne kada su updatei u pitanju. Naime, terminal pamti naredbe, pa je moguće samo jednom ukucati naredbu za update i kasnije samo tipkama sa strelicama naći u terminalu naredbu za update i udariti Enter. ;)

Xfce nije rađen na GNOME-u 2, nego je to zasebni DE. Ja ga osobno koristim, što ne znači da je najbolji niti da će se i tebi svidjeti. O KDE-u ne znam ništa.
NIsam upoznao nekoga tko koristi Manjaro, a da se previše žali. Mogu li updatei skršiti sustav? A koji to ne mogu? :-D
Nema veće religije od istine!
enkadeze

Post Postao/la enkadeze »

Prije nekog vremena (cca. godinu i pol) sam koristio Manjaro čisto za zafrkanciju.
Korišten je bio na laptopu koji je bio višak pa sam ga odlučio iskoristiti za malo prtljanja na Linuxu (tada je na mom laptopu primarni i jedini OS bio Windows), streamanje utakmica i sl.
Iz ovoga je jasno kako na taj laptop nije bio stavljen neki preveliki fokus: koristio sam ga relativno rijetko (nekoliko sati tjedno), upgrade također radio rijetko (onak, kak bi me puklo :) ). Uglavnom, eto, ja sam valjda jedan od sretnika koji s Manjarom nije imao apsolutno nikakvih problema. Ako zanemarimo neke sitne bugove i hirovitosti na tadašnjoj XFCE verziji (npr. ikone u launcheru su znale podivljati i skakutati iz čistog mira, kao da klikam mišem i ponekad se zvuk znao muteati prilikom pokretanja sustava), mogao bih reći da je radio odlično.
Jednom mi se dogodio da je upgrade skršio instalaciju: nakon friške instalacije Manjara sam krenuo napraviti upgrade, koristio sam GUI, GUI se smrznuo, ja sam bio nestrpljiv i nisam kužio da se u pozadini zapravo odvija download i upgrade pa sam odlučio ubiti procese i restartati laptop. I strgati sustav. :)
Budući da sam se danas ponovno prebacio na Manjaro (zadnjih godinu dana sam koristio Ubuntu, novi KDE me užasno privlači, a Kubuntu mi nikako nije sjedao), nadam se da će me takva sreća poslužiti i dalje i da ne bude bilo trganja sustava. :)

Dupin je već odgovorio neke stvari vezane za GUI i update aplikacija i sustava; postoji i GUI, dok osobno preferiram CLI (zbog ranije opisanog problema na koji sam jednom naletio); CLI upgrade mi se upravo vrti, dr'žte fige da sve prođe OK. :D

Vidiš, ovo za veličinu paketa je zanimljivo pitanje, volio bih kad bi netko od iskusnjara (budući da sam ja još grozni početnik) se ubacio u priču i pružio dobar odgovor na to tvoje pitanje. :)
KAJ
Max Bunker

Hvala za brze odgovore.
Evo ja skupio hrabrosti , skinuo iso xfce manjaro 15.09 , to je zadnji službeni koji se nudi , i krenuli problemi već na live verziji pa se malo i bojim ga instalirati jer nemam pojma kako bih tiješio te probleme ako se nastave i nakon instalacije.

[img=http://s8.postimg.org/m1aqyoo69/Screenshot_2015_10_26_15_44_55.jpg]

[img=http://s10.postimg.org/wb6dcafl1/Screenshot_2015_10_26_15_47_14.jpg]

Neznam, nekako gubim volju kad već ovako na samom početku neštima situacija.
:ljut2
trzalica

Post Postao/la trzalica »

enkadeze je napisao/la: Vidiš, ovo za veličinu paketa je zanimljivo pitanje, volio bih kad bi netko od iskusnjara (budući da sam ja još grozni početnik) se ubacio u priču i pružio dobar odgovor na to tvoje pitanje. :)
Veličina updatea ti varira. A i veliku ulogu ti igra da li si na stable/testing/unstable branši. Ja sam na stable i danas sam skinuo 1gb updatea ali imam i dosta toga instaliranoga pa tako da ti i to varira ovisno o načinu na koji upotrebljavaš OS.
A instalirani paketi (sve verzije koje si skidao/updateao) se nalaze pod /var/cache/pacman/pkg/ i možeš ih brisati preko naredbe u terminalu ili preko octopi aplikacije. Preporučljivo je da ih nikada ne brišeš sve nego si ostaviš 1 ili 2 verzije paketa tako da ukoliko dođe do problema sa novom verzijom nekog programa možeš za minutu downgradeati dok se problem ne riješi.
I preporuka je da update radiš redovito jer je ovo ipak rolling release distra i ako neredovito skidaš update, možeš vrlo lako stvoriti sam sebi probleme.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Max Bunker je napisao/la:Hvala za brze odgovore.
Evo ja skupio hrabrosti , skinuo iso xfce manjaro 15.09 , to je zadnji službeni koji se nudi , i krenuli problemi već na live verziji pa se malo i bojim ga instalirati jer nemam pojma kako bih tiješio te probleme ako se nastave i nakon instalacije.

[img=http://s8.postimg.org/m1aqyoo69/Screenshot_2015_10_26_15_44_55.jpg]

[img=http://s10.postimg.org/wb6dcafl1/Screenshot_2015_10_26_15_47_14.jpg]

Neznam, nekako gubim volju kad već ovako na samom početku neštima situacija.
@Max, ti kao da se nikad nisi napio, zaboravio gdje si parkirao auto ili se ujutro probudio u krivom krevetu (s krivom ženom) :-D

... jbt, daj uzmi neki komp/laptop (vjerujem da imaš viška) ili neki rezervni HDD i udri instalaciju pa što bude... dobro je biti oprezan, ali da su svi ljudi koliko oprezni, još uvijek bi živjeli u pećinama pface
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ako je to live verzija, zašto uopće pokušavaš radit update sustava?? :hmm
A iz tih slika/grešaka se vidi da je problem u timeoutu konekcije sa serverom, što ne mora uopće biti do samog Manjara (mogao bi jedino biti problem općenito s internetom, ali ako ti net normalno radi u browseru i ping iz terminala, definitivno nije do tvog lokalnog Manjara već do servera. Može se dogoditi na bilo kojoj distri...).

Dobro bertone kaže, instaliraj samo i isprobaj, nemaš što izgubiti, lako ga makneš ako ti ne odgovara. Poznanici koji su totalni nubovi uspješno koriste Manjaro već godinu dana, ne znaju raditi u terminalu niti im treba. Doduše, jednom je trebalo nešto instalirati preko terminala, ne sjećam se zašto, poslušali su upute kako to napraviti i nije bilo nikakvih problema. Istina, oni ne rade update sustava baš često, pa je možda prividna "stabilnost" rezultat toga. Koriste XFCE verziju na dosta starom laptopu, za svakodnevni rad i neke osnove (browsanje, YouTube, pisanje dokumenata, pa čak i neke igre u emulatorima) je sasvim OK.
Max Bunker

Abzeenth je napisao/la:Ako je to live verzija, zašto uopće pokušavaš radit update sustava?? ....

...A iz tih slika/grešaka se vidi da je problem u timeoutu konekcije sa serverom, što ne mora uopće biti do samog Manjara (mogao bi jedino biti problem općenito s internetom, ali ako ti net normalno radi u browseru i ping iz terminala, definitivno nije do tvog lokalnog Manjara već do servera. ......

Dobro bertone kaže, instaliraj samo i isprobaj, nemaš što izgubiti, lako ga makneš ako ti ne odgovara. ...
A zašto ga nebih probao napraviti update iz live sustava ? Update live sistema sam uredno radio u ubuntu i derivatima te u live opensuse , i ako je tamo sve radilo onda nema razloga da neisprobam dali bi takvo nešto prošlo i na manjaru. I na usb-u sam pripremio 2 gb persistance prostora i nema razloga da to tehnički nebi bilo izvedivo, osim ako je u manjaru iz nekog razloga to onemogućeno. Imati usb sa ažurnim os-om je inače vrlo praktično za isprobavati taj isti os na raznim pc-ijima bez da onda na svakom moram prvo nadograđivati.

Greška na konekciji ili čemu već, se ponavljala u više navrata u par sati, a i danas sam probao i opet je isto , , iako je internet tj surfanje bilo uobičajeno , i naravno da mislim da se to nebi smjelo dešavati na kvalitetnom os-u sa kvalitetom infrastrukturom na koju se taj os naslanja , jer se takve stvari ne dešavaju na ubuntu,derivatima,opensuseu, windowsima i sl...

Nemam naravno kaj izgubiti ako ga idem instalirati , jer imam jedan pc sa dva diska i gomilom particija baš za te stvari tj isprobavanja , no nekako izgubim volju kad ovako odmah u startu krenu problemčići pa imam osjećaj da bi to možda bilo protraćeno vrijeme.

Ako išta, onda bar te prve radnje moraju proteći bez i najmanjeg problemčića ( download isoa, snimanje isoa na usb, live mod, pokušaji live nadogradnje, net konekcija, instalacija, prve nadogradnje, osnovna podešavanja i dodavanje kodeka i drajvera... ) a problemi u tim prvim koracima su jako jako iritantni i općenito ukazuju na aljkavost i površnost nekoga u lancu odgovornom za arikal koji sam pokušao koristiti..

Žišku , šefe ( i šefice ) !

vision
Spol:

Post Postao/la vision »

core.db je ažuriran juče u 17:21
Iz terminala odraditi:

Kod: Označi sve

pacman -Syu
ili silom:

Kod: Označi sve