Draftsight - CAD alat za Linux

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Medo_os
Spol: M
Kontakt:

Re: Draftsight - CAD alat za Linux

Post Postao/la Medo_os »

To sam i ja pomislio, ali tu i kreću problemi.
Kad u terminal napišem "yum install ime-liba" dobijem poruku da takav paket nije dostupan, ili tako nešto.
I kako da deinstaliram DS? Upisao sam "yum remove draftsight" pa sam dobio poruku da taj paket ne postoji na računalu.

Gdje griješim?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Problem je u tome sto cesto .so datoteke libova i imena paketa tih libova nisu iste. Stovise, zna se desiti da su neki libovi dijelovi sasvim drugih paketa ili jedan paket sadrzi niz libova. Trebati cete jos malo googlati u kojim paketima vam se ti libovi nalaze

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Ima onaj neki lib finder za Fedoru, i pola tih što sam ih upisala bi trebali biti dio DraftSighta, skinutog sa službenih stranica. Zašto onda DS kaže da ih nema? Druga polovica je vezana uz QT, i to mi smrdi na neki dependency koji je trebao biti riješen prilikom instalacije.
Those who stand for nothing fall for anything.
Medo_os
Kontakt:

Post Postao/la Medo_os »

Stvar riješena.

Samo sam se trebao držati svog "insekta" ;) Već sam bio spomenuo da bi mogao biti problem u 64 bitnom OS-u. I je. DS je 32 bitni program i malo ga je teže upogoniti na 64 bitnim OS-ima. Moguće, ali nije preporuka.
Gdje sam napravio grešku. Pisao sam da sam instalirao 32 bitnu Fedoru i pokušao instalirati DS, ali instalacija je odbijena. Instalirao sam Fedoru 19, skinuo DS i pokrenuo rpm file. I onda je sve puklo. Zašto ne znam. U svoj onoj frci sam se vratio na F17, ali 64 bitni. I onda opet problemi o kojima sam piso na forumu.
Na DS forumu su svašta pokušavali, ali nitko očito nije obratio pažnju da sam na 64 bitnom OS-u. Dok nisam postavio pitanje na drugom podforumu onda mi je isti lik odgovorio ono isto što sam bio tupio, da je problem u 64 bitnom OS-u. Očito nije čitao cijeli post i odgovarao napamet.
Skinuo sam F17 32 bit i eto iznenađenja. Sve radi kako bi i trebalo.

Toliko o tome. Da se drugi ne pate, na bilo kojoj distri, ako je 64 bitna, DS ni ne pokušavajte instalirati.

Hvala svima na pomoći, posebno mist jer je ona zabrijala na libove,a očito je to bilo ekipi na DS forumu ključno da krenu u pravom smjeru. :thmbs-up THNX!
mist

Post Postao/la mist »

E medo, tući ću te.

To sam pitanje prvo mislila postaviti, ali sam ga zanemarila zbog priče o Fedorinom Grubu gdje smo utvrdili da je Grub takav na 32-bitnim Fedorama i ja sam uzela kao zdravo za gotovo da si na 32 bita iako je većina tema o problemima o DS počinjala s 64 bita. Svako guglanje tih problema je davalo priče o problemima s instalacijom na 64bita.

Dva zaključka izvlačimo ovdje:
a) pretpostavka je majka svih zajeba
b) dobro je napisati, osim distribucije i DE, i bitnost

MEDO!!!!! A ja već krenula skidati DS da vidim di je problem!!!

E da, i zaključak c) koji se odnosi na tvoju poruku: Nije Linux kompliciran, ljudi su ti koji zakompliciraju :)
Medo_os
Kontakt:

Post Postao/la Medo_os »

A što ću si tek sam napraviti..........

re na c) a zašto bi bilo jednostavno kad može komplicirano :-D :-D :-D :-D

Najveći zajeb je bio taj što opet nisam slušao sebe. Mislim, meni nije problem priznati da nešto ne znam, bilo to ovdje, u poslu ili bilo gdje, pa makar i na pecanju :) i zato sam išao nekom logikom, za koju bi Spok rekao da mi i nije nešto, da slušam druge i da se ne petljam previše. Zato sam odustao od istraživanja sa 32-64 bita kad je pukla instalacija na F19. I naravno vratio se na F17.
I onda je Murphy napravio svoje :-D

I drago mi je da nisam odustao od Fedore, iako imam na dva stroja Mint gdje DS radi.

Fedora rulez :-D (i ne, ne želim pokrenuti lavinu postova koja je distra bolja)
mist

Post Postao/la mist »

Ok, idući put svi krećemo od osnova :)

Evo jedna za feštu jer je Fedora najbolja! :udri_glavom
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

slika slika
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Medo_os je napisao/la:Stvar riješena.

Samo sam se trebao držati svog "insekta" ;) Već sam bio spomenuo da bi mogao biti problem u 64 bitnom OS-u. I je. DS je 32 bitni program i malo ga je teže upogoniti na 64 bitnim OS-ima. Moguće, ali nije preporuka.
Gdje sam napravio grešku. Pisao sam da sam instalirao 32 bitnu Fedoru i pokušao instalirati DS, ali instalacija je odbijena. Instalirao sam Fedoru 19, skinuo DS i pokrenuo rpm file. I onda je sve puklo. Zašto ne znam. U svoj onoj frci sam se vratio na F17, ali 64 bitni. I onda opet problemi o kojima sam piso na forumu.
Na DS forumu su svašta pokušavali, ali nitko očito nije obratio pažnju da sam na 64 bitnom OS-u. Dok nisam postavio pitanje na drugom podforumu onda mi je isti lik odgovorio ono isto što sam bio tupio, da je problem u 64 bitnom OS-u. Očito nije čitao cijeli post i odgovarao napamet.
Skinuo sam F17 32 bit i eto iznenađenja. Sve radi kako bi i trebalo.

Toliko o tome. Da se drugi ne pate, na bilo kojoj distri, ako je 64 bitna, DS ni ne pokušavajte instalirati.

Hvala svima na pomoći, posebno mist jer je ona zabrijala na libove,a očito je to bilo ekipi na DS forumu ključno da krenu u pravom smjeru. :thmbs-up THNX!
Zasto? Meni na 64bit opensuseu radi besprijekorno

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
Medo_os
Kontakt:

Post Postao/la Medo_os »

Odlično. Nitko nije ni rekao da je nemoguće, evo citat sa DS foruma:
Please notice that DraftSight for Linux is a 32bit only application. Installation on 64bit Linux systems is possible but it's unsupported.
For your problem you have to check if all the necessary 32bit libraries are installed on your system.
Znači da je Opensuse automatski instalirao 32 bitne libove i stvar radi i u 64 bitnom OS-u. Fedora nije.
Ja sam svoj problem riješio instalacijom 32 bitne Fedore. Ne igra mi ulogu je li 32 ili 64 bitno OS.

Ako me je netko krivo sahvatio: my deepest apologies.
Odgovori