Waaat?! Koja ideja, čovječe! Ja sam tudum za elektrotehniku (nikad se nisam time bavio). Možeš i meni doći srediti LED-iceVl@do je napisao/la:Reciklirati je fensi!
Ovaj adapter je nekada služio kao pogon lokomotivi. Sjećate se igračaka kojima su se više igrali odrasli (maketa željeznice). Sada uspješno napaja cca 1m LED trake.
DIY-(Napravi sam / Do it yourself)
Moderator/ica: Moderatori/ce
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: DIY-(Napravi sam / Do it yourself)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Cooleech
- Moderator
Jeremija je napisao/la:...Ako se okrene pišu neke oznake.
Sorry, morao sam (jer nema zareza).
Vl@do, svaka čast!
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Vi mu čestitate, a sad neko dijete plaće nad vlakom koji više ne vozi sam 
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
To je bio moj vlak, a ja više nisam tako mali. Uglavnom, sačuvao sam sve što je bilo ispravno (lokomotiva i tračnice su bili žrtva brojnih experimenata).bertone je napisao/la:...nad vlakom koji više ne vozi sam
Uglavnom, nastojim pomalo sva rasvjetna mjesta preurediti/hackirati u LED, iako danas postoje LED žarulje sa E27 grlom koje pašu u sve plafonjere.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
- jurastublic
Joj, prisiklo me kod srca kad sam ovo vidio. Zamisli da ti netko kaže:"Waat! Ovo računalo nema windowse a može na facebook!"calisto053 je napisao/la:Waaat?! Koja ideja, čovječe! Ja sam tudum za elektrotehniku (nikad se nisam time bavio). Možeš i meni doći srediti LED-ice
Da imaš mrvu volje, siguran sam da bi taj čas skužio elektrone i strujice. Ovako ćeš se cijeli život čuditi običnim stvarima k'o pura dreku (bez uvrede Vl@do, znaš i sam da je tako).
- calisto053
- Moderator
Slobodno me sprdajte, priznajem da sam n00b za te stvari. Prošle godine sam prvi put držao lemilicu u ruci. Nikad u životu nisam imao doticaj s takvim stvarima
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Ma pusti ih. Ja te potpuno razumijem jer znam da nisu svi stvoreni za struju...calisto053 je napisao/la:Slobodno me sprdajte, priznajem da sam n00b za te stvari. Prošle godine sam prvi put držao lemilicu u ruci. Nikad u životu nisam imao doticaj s takvim stvarima
... a znam zato što sam prije par godina išao skratiti tri metarsku produžnu letvu i uzeo lijepo za žicu, nategnuo je da izmjerim koliko mi treba, ostavio 2-3 cm više i prerezao žicu škarama... bed je bio što sam da bi izmjerio točnu duljinu žice, prije toga šuko utikač ubo u utičnicu
- jurastublic
Ma... (neartikulirani usklik)! Poruku poput tvoje zadnje sam vidio milijun puta od linux početnika na ovom forumu. Uopće se ne sprdam s tobom. Samo sam te probao na moj "suptilni" način navući da se bar malo upoznaš s time. Ovdje je ista situacija kao kad se čovjek upoznaje s linuxom a da nikad prije nije čuo za to. Ili ima neku predodžbu o bradatim hakerima za terminalom. Shvaćam da ti je slika lemilice nekako u glavi na spomen eletrike ali lemilica je samo pomagalo koje se ponekad koristi za specifične stvari - poput gparteda recimo.Slobodno me sprdajte, priznajem da sam n00b za te stvari. Prošle godine sam prvi put držao lemilicu u ruci. Nikad u životu nisam imao doticaj s takvim stvarima
U stvari, elektromagnetna sila pokreće skoro sve što postoji u tebi i oko tebe. Nije to samo metalna žica i lemilica. Ne mislim ni na hrpu aparata i kablova oko tebe. U ovom trenutku tvoje srce samo stvara struju kojom samo sebe pokreće. Radi i kao baterija i kao motor istovremeno - totalno ista stvar koja pokreće i Vl@din vlakić! Svaki živi organizam radi pomoću struje. Kemijske reakcije su uglavnom posljedica djelovanja električnih sila. Fizikalne također - barem ove koje primjećujemo osjetilima (ok, osim gravitacije). I to što te drži da ne propadneš u zemlju u ovom trenutku je odbijanje naboja elektrona u obući od elektrona u podu. Svjetlo, toplina, misli, pokreti... Nije li to malo neobično - svjesno zanemariti barem osnovno znanje o doslovno čitavom svijetu?
Nesigurnost i osjećaj straha i nemoći pred nepoznatim -> normalna ljudska osobina koja ponekad čuva glavu a ponekad suprotno. Svi je imamo otkad smo se rodili i nikada je se nećemo riješiti. To ne znači da treba zaobilaziti nepoznato - prirodni zakoni neće nestati ako pokriješ oči i nadaš se najboljemu (kao Bertone s kablom u ovom slučaju).
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Mehanotehnika Izola je radila nekada zgodne edukativne igracke. Imao sam 70-ih elektro set u kojem su bili dijelovi za sastavljanje str. krugova (elektomotor, zarulja, vodovi, baterija, vijci, sastavni elementi...).
Vec tada, pokusao sam hackirati svoj motor. Razmisljao sam logicki, ako 4,5V pokrece moj rotor nekim brojem okretaja, kako ce se tek okretati ako ga spojim na 220V. Na krajevima vodica bili su banana đekovi, original pasu u uticnicu.
Naravno da je to bio moj 1. (ne bas uspjesni) experiment, pola stana bez struje, spaljena igracka i batine na kraju.
Ali poanta je u tome da me upravo taj dogadjaj (imao sam 7-8 god.) usmjerio da malo bolje proucim tu struju i vec tada sam odabrao svoje zanimanje i smjer u kojem cu se skolovati.
Danas mogu reci da uzivam u svom poslu tehnicki gledano (zanemarimo ljudski faktor i medjuljudske odnose).
Prevedeno na nas jezik, neprocjenjivo je biti "root" i doslovno vladati.
Vec tada, pokusao sam hackirati svoj motor. Razmisljao sam logicki, ako 4,5V pokrece moj rotor nekim brojem okretaja, kako ce se tek okretati ako ga spojim na 220V. Na krajevima vodica bili su banana đekovi, original pasu u uticnicu.
Naravno da je to bio moj 1. (ne bas uspjesni) experiment, pola stana bez struje, spaljena igracka i batine na kraju.
Ali poanta je u tome da me upravo taj dogadjaj (imao sam 7-8 god.) usmjerio da malo bolje proucim tu struju i vec tada sam odabrao svoje zanimanje i smjer u kojem cu se skolovati.
Danas mogu reci da uzivam u svom poslu tehnicki gledano (zanemarimo ljudski faktor i medjuljudske odnose).
Prevedeno na nas jezik, neprocjenjivo je biti "root" i doslovno vladati.
Moj pogled na sve to.
- jurastublic
Vl@do je napisao/la:Mehanotehnika Izola je radila nekada zgodne edukativne igracke.
...kako ce se tek okretati ako ga spojim na 220V. Na krajevima vodica bili su banana đekovi, original pasu u uticnicu.
Hehe, prvo direktno upoznavanje s 220V sam imao kao mislim 6 ili 7-godišnjak, jednostavno MORAO zaglaviti šarafciger u utičnicu iako mi je bilo sto puta rečeno da je struja opasna. I odletio u suprotni zid hodnika. Na moju sreću sam bio dodirnuo metal gornjom stranom ruke.
Imao sam Izolin kit uz par drugih. I vlakiće, normalno. Znaš li da je računalni hakerski/mejkerski "pokret" u obliku kako ga danas pojmimo nastao 50-tih u klubu željezničkih modelara na MIT sveučilištu u SAD!? Navodno je ekipa za struju, signalizaciju i upravljanje dobila pristup jednom od prvih tadašnjih računala, koje su inače koristili znanstvenici za svoje izračune, i kako to već ide, krenuli su svakakvi eksperimenti i ideje.
Mislim da je današnjem zainteresiranom djetetu/mladom čovjeku/Callistu puno teže pohvatati osnove elektrike. Nekada su teme takvih kitova bile o osnovama elektromagnetizma gdje si mogao steći direktno iskustvo o jednoj od prirodnih sila. Danas sedmogodišnjaci posjeduju mobitele i konzole koji su milijun puta zabavniji od nekakve bljeskalice koju bi bili u stanju sami napraviti. I tako su oni danas stručnjaci za nabadanje po touchcreenu. Čak i onima koji krenu dobrim putem nije lako. Napravi li lijepi kristalni radio, slabo će proći. Njegov vršnjak će napraviti nekakvu anemičnu instant-cornflakes pakiranu arduino ili lego-robot konstrukciju i tako pobrati lovorike.