Informatika 1

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Tux Slave
Spol: M
Kontakt:

Re: Informatika 1

Post Postao/la Tux Slave »

U jednom dijelu si naveo da treba objasniti obadva GUI-ja(Gnome i KDE), a zelis dijeliti Ubuntu ili Edubuntu koji dolaze s Gnome-om. Bez prakticnog dijela nece znati nista o KDE-u. Stoga bi bilo bolje dijeliti Ubuntu DVD koji ima i Gnome i KDE na sebi. Tada ces dati puni izbor, inace im dajes samo "pola" izbora.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Tux Slave je napisao/la:U jednom dijelu si naveo da treba objasniti obadva GUI-ja(Gnome i KDE), a zelis dijeliti Ubuntu ili Edubuntu koji dolaze s Gnome-om. Bez prakticnog dijela nece znati nista o KDE-u. Stoga bi bilo bolje dijeliti Ubuntu DVD koji ima i Gnome i KDE na sebi. Tada ces dati puni izbor, inace im dajes samo "pola" izbora.
Naravno, no to su već detalji. Meni je bitno da HULK i OpenHR budu zainteresirani za cijelu akciju. Ako se oni opasno zagriju i prihvate odraditi njihov dio (razgovor, dopisi prema ministarstvu, školama) onda treba razgovarati i dogovarati koja distra, kava distra, koji DE, dali oba, da li jedan...
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Kad će se znat mišljenje HULK-a i/ili HROpen-a?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne znam, vjerujem da bi se to moglo odigrati idući tjedan.
Do petka bi im trebao podastrijeti ovu skriptu na njihove forume i e-mailove, pa ćemo vidjeti.
Sve novosti bit će objavljene u ovoj temi - ne brini! :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

fridrik je napisao/la:Kad će se kontaktirati škole, treba imati na umu da će na odluku ravnatelja gotovo isključivo utjecati mišljenje nastavnika iz informatike, kojih većina (kako mi se čini, a volio bi da mi se ne čini :D ) nisu skloni otvorenom kodu. Zato obavezno treba prije toga dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva; a to je ono, prema vladinom dokumentu i dužno:
7. Vlada Republike Hrvatske će poticati uporabu otvorenih programa i otvorenih normi kako u
tako i izvan tijela državne uprave, u javnom sektoru, gospodarstvu i društvenim
djelatnostima. Vlada Republike Hrvatske će kroz javne nabave kao i kroz izravno financirane
projekte poticati razvoj izvornih programskih rješenja na hrvatskom jeziku te prevođenje na
hrvatski jezik postojećih programskih rješenja temeljenih na otvorenom kodu nabavljenih od
stranih proizvođača.
8. Vlada Republike Hrvatske će podupirati osposobljavanje državnih službenika za uporabu
otvorenih programa te poticati izradu sadržaja za obrazovanje državnih službenika u području
otvorenih programa i otvorenih normi.
9. Vlada Republike Hrvatske će poticati ugradnju znanja s područja programskih rješenja
temeljenih na otvorenom izvornom kodu u odgojno-obrazovne sadržaje. Pri tome će se
ravnopravno predstavljati sadržaji o otvorenim i vlasničkim programskim rješenjima kako bi
se mlade generacije pripremile za samostalno odlučivanje o izboru i opravdanosti odabranog
programskog rješenja za pojedinačne informacijske i poslovne potrebe.
Onda će ići lakše jer odobrenje dolazi "odzgora" ... , a škole baš nemaju pretjeranu autonomiju .... Hi hi hi ... :D
Neko zlo za neko dobro! ... reklo bi se u narodu ...
Daj mi točno reci koji je to Zakon ili podzakonski akt, koji članak... da to uvrstim u skriptu i da se na to pozovemo! Dosta je to bitno...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ovako, u cilju kompletiranja skripte do sada su izneseni ovi prijedlozi:
  1. Naglasiti kako se u konačnom materijalu koji će se prezentirati djeci (Linux skripte) neće ni u kojem dijelu spominjati ime konkurentnih proizvoda (Microsoft, Windows, MS Office), već će se izrazi poopćiti
  2. Treba naglasiti zakonski akt koji naglašava uporabu Open rješenja od strane Hrvatske vlade
  3. Treba dodati kako iza ovog prijedloga stoji cijeli naš forum, a ne pojedinac (ja), jer tako cijela stvar još dobiva na snazi i zapravo je to i najtočnije.
  4. Naglasiti kako su svi prijedlozi od strane HULK-a i OpenHR-a su dobrodošli, ovo je za sada samo prijedlog kojeg treba još dodatno precizirati (tip distribucije, tip grafičkog sučelja...)
  5. Treba naglasiti, također kako je ovaj prijedlog za gimnazije, zapravo primjer i da, ako ima veće šanse da uspije na nivou nekih drugih škola sve možemo napraviti prema udžbenicima sa OŠ ili neke druge.
Eto, ako sam nešto zaboravio ili ima još prijedloga - slušam. No, molim vas da to iznesete u dan, dva jer želio bih ovaj prijedlog što prije proslijediti dalje.
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Kupite knjigu,Kupite knjigu,Kupite knjigu,Kupite knjigu, :shock: :shock: :shock:
:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :twisted:
zločinci mutnjaroši i slične kreature.Oprostite na ispadu ali nisam mogo izdržat. :mrgreen:
I am the one and only....
fridrik

Post Postao/la fridrik »

To je dokument na stranicama e-hrvatske.
Na ovom linku: http://e-hrvatska.hr/sdu/hr/Dokumenti/S ... ednice.pdf
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Pričao sam nešto sa Grofom na Skypeu o ovome, pa ću prijedlog napisati i ovdje. Kasnije, kad stvar krene u konkretnu realizaciju, bilo bi pametno pridobiti naklonost medija, prije svega mislim na inf. časopis Enter koji je za školski uzrast a djeca se na njega pretplaćuju preko škole AFAIK.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

zlatkoA je napisao/la:Kupite knjigu,Kupite knjigu,Kupite knjigu,Kupite knjigu, :shock: :shock: :shock:
:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :twisted:
zločinci mutnjaroši i slične kreature.Oprostite na ispadu ali nisam mogo izdržat. :mrgreen:
Ako nemaš konkretnih ideja/misli vezanih uz temu nemoj se ni javljati. Šta predstavljaju ovi smajlići i taj tekst? Niti je smješno niti imaš 12 godina....
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Odgovori