shrike je napisao/la:
A- Svi imaju apsolutnu slobodu da naprave što god žele, tj. što god su u stanju napraviti
B- Tema o optimizacijama
C- Jel meni može netko reći što je to kapitalistički OS?
A- Ajde sagledaj stvar iz ovog gledišta : Ja i ti se nađemo istovremeno na istom mjestu, na rubu nekog bazena , i kraj nas je mali željezni kavez. Ako smo oba apsolutno slobodni, onda ja u tom momentu hvatam tebe ( npr obaram te i fiksiram nekim judo potezom) i nakon toga te uguram u taj mali kavez, zaključam ga nekakvim lokotom i gurnem taj kavez u bazen koji je dubok 3 m. I ja sam ispunio svoju apsolutnu slobodu jer mi se u tom trenutku baš to radilo. Ali ti to neželiš jer znaš da ćeš se udaviti na dnu bazena u tom kavezu. I tvoja apsolutna sloboda bi isključivala taj scenario , i ti bi rađe mene strpao u taj kavez jer se eto tebi u tom trenutku to radi. I kaj sad ? Moja i tvoja apsolutna sloboda da činimo što god hoćemo su u tom trenutku na tom mjestu u raskoraku, i samo jedan od nas će moći ostvariti tu svoju apsolutnu slobodu činjenja i to na štetu ovog drugog te njegove apsolutne slobode činjenja... Neznam jesam li dobro opisao da se može shvatiti da nepostoji apsolutna sloboda za sve, jer bi često ta moja sloboda išla nauštrb sloboda nekog drugog...
B- Da, meni bi osobno bila jako interesantna prava kvalitetna tehnička tema kako optimizirati linux os do krajnjih mogućnosti, pa ti vidi ako bude još zainteresiranih osim mene da onda tako nešto i pokreneš ako imaš volje i vremena...
I gimp bi možda zaslužio da se opet obradi i napravi kratki tutorijal sa obradom onih najbitnijih i najčešće korištenih alata. Od onog vašeg gimp tutorijala ima već dosta vremena pa vjerujem da od tada ima promjena u gimpu koje bi valjalo obraditi. Često instaliram korisnicima gimp, i pokažem ono osnovno i super bi bilo kad bih im imao ostaviti i link na jednostavni opis mogućnosti gimpa na hr jeziku... Ali prelaz je težak pa me već drugi dan zovu da hoće nekaj jednostavnije i da se u gimpu nikako nemogu snaći...
I hardverska akceleracija multimedije i igrica je isto vrlo često propitivana tema na mnogim forumima,pa možda da i to neko obradi ako ima volje i znanja.... ( ja sam to malo načeo , ali neću stavljati link da me opet kritičarka ne optuži da reklamiram svoj web...)
C- Što je kapitalistički operativni sistem ? Pa valjda operativni sistem na kojem kapitalisti i kapitalističke korporacije zarađuju. Nekužim zakaj uopće pokušavate izdvojiti bilo koji segment života iz kapitalističkog društva, kad mi jednostavno živimo u kapitalističkom i korporacijskom okružju.
Pa i prije neg si se rodio, već korporacije zarađuju na tebi ( rodilja ide na uzv i preglede, pritom plaća tramvajsku kartu ili gorivo ili taxi, a taj tramvaj-taxi-gorivo je netko proizveo i prodao.. uzv u bolnici radi na struju koju bolnica plaća....) I čak i onaj finalni trenutak, sama smrt i sprovod itekako napune nečije džepove, što znači da i mrtav doprinosiš zaradi neke korporacije ili kapitalista ( taj lokalni grobar je sve svoje artikle kupio od drvne industrije i sl.... grobarski auto je kupio od npr mercedesa.... pa onda industrija cvijeća i vijenaca...) ..
Tako i operativni sistem ( a i svaki softverski uradak ) itekako puni nečije džepove, bez obzira kaj je linux free ( ili npr to kaj neki developer iz svoje dobre volje razvija nek aplikaciju ...) Vrlo dobro korporacije i kapitalistička mašinerija znaju da jako puno toga ti moraš unaprijed kupiti i platiti da bi besplatni os ( ili sofver ) zaživio i našao put do krajnjih korisnika. Isto tako znaju da i krajnji korisnik mora hrpu toga kupiti i plaćati da bi se koristio tim besplatnim os-om ili softverom.... I naravno da će ta kapitalistička mašinerija čak ponekad i potpomoći taj neki razvoj , jer dobro znaju je to samo djelić u odnosu na ukupne troškove koje imaš u tom projektu...
Eto, iz razloga kaj je u sadašnjem okružju međuljudskih odnosa na ovoj planeti sve u prizmi zarade, zbog toga sam mišljenja i da je svaki os kapitalistički, pa tako i gnu/linux jer ga jednostavno nemožeš niti proizvesti, niti distribuirati a niti koristiti bez da korporacije na svemu tome masno zarade....