[Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

DoDo
Spol: M

Re: [Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la:1)
I na kraju:

Jel meni može netko reći što je to kapitalistički OS? Ne što je kapitalizam ili kapital već što je to "kapitalistički os"? Jel to ozbiljno tako teško?
Valjda jest... Sto bi bio "nekapitalisticki OS"?

Meni se cini da je kapitalizam drustveno uredjenje i da pridjev "kapitalisticki" se moze odnositi samo na drustvo. OS nije drustvo i nisam siguran da uopce sintagma "kapitalisticki OS" ima ikakvog smisla. Sto bi bili "kapitalisticki mis", "kapitalisticka tipkovnica", "kapitalisticki hamburger" i slicno ?!?
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

shrike je napisao/la:
A- Svi imaju apsolutnu slobodu da naprave što god žele, tj. što god su u stanju napraviti

B- Tema o optimizacijama

C- Jel meni može netko reći što je to kapitalistički OS?
A- Ajde sagledaj stvar iz ovog gledišta : Ja i ti se nađemo istovremeno na istom mjestu, na rubu nekog bazena , i kraj nas je mali željezni kavez. Ako smo oba apsolutno slobodni, onda ja u tom momentu hvatam tebe ( npr obaram te i fiksiram nekim judo potezom) i nakon toga te uguram u taj mali kavez, zaključam ga nekakvim lokotom i gurnem taj kavez u bazen koji je dubok 3 m. I ja sam ispunio svoju apsolutnu slobodu jer mi se u tom trenutku baš to radilo. Ali ti to neželiš jer znaš da ćeš se udaviti na dnu bazena u tom kavezu. I tvoja apsolutna sloboda bi isključivala taj scenario , i ti bi rađe mene strpao u taj kavez jer se eto tebi u tom trenutku to radi. I kaj sad ? Moja i tvoja apsolutna sloboda da činimo što god hoćemo su u tom trenutku na tom mjestu u raskoraku, i samo jedan od nas će moći ostvariti tu svoju apsolutnu slobodu činjenja i to na štetu ovog drugog te njegove apsolutne slobode činjenja... Neznam jesam li dobro opisao da se može shvatiti da nepostoji apsolutna sloboda za sve, jer bi često ta moja sloboda išla nauštrb sloboda nekog drugog...

B- Da, meni bi osobno bila jako interesantna prava kvalitetna tehnička tema kako optimizirati linux os do krajnjih mogućnosti, pa ti vidi ako bude još zainteresiranih osim mene da onda tako nešto i pokreneš ako imaš volje i vremena...

I gimp bi možda zaslužio da se opet obradi i napravi kratki tutorijal sa obradom onih najbitnijih i najčešće korištenih alata. Od onog vašeg gimp tutorijala ima već dosta vremena pa vjerujem da od tada ima promjena u gimpu koje bi valjalo obraditi. Često instaliram korisnicima gimp, i pokažem ono osnovno i super bi bilo kad bih im imao ostaviti i link na jednostavni opis mogućnosti gimpa na hr jeziku... Ali prelaz je težak pa me već drugi dan zovu da hoće nekaj jednostavnije i da se u gimpu nikako nemogu snaći...

I hardverska akceleracija multimedije i igrica je isto vrlo često propitivana tema na mnogim forumima,pa možda da i to neko obradi ako ima volje i znanja.... ( ja sam to malo načeo , ali neću stavljati link da me opet kritičarka ne optuži da reklamiram svoj web...)

C- Što je kapitalistički operativni sistem ? Pa valjda operativni sistem na kojem kapitalisti i kapitalističke korporacije zarađuju. Nekužim zakaj uopće pokušavate izdvojiti bilo koji segment života iz kapitalističkog društva, kad mi jednostavno živimo u kapitalističkom i korporacijskom okružju.

Pa i prije neg si se rodio, već korporacije zarađuju na tebi ( rodilja ide na uzv i preglede, pritom plaća tramvajsku kartu ili gorivo ili taxi, a taj tramvaj-taxi-gorivo je netko proizveo i prodao.. uzv u bolnici radi na struju koju bolnica plaća....) I čak i onaj finalni trenutak, sama smrt i sprovod itekako napune nečije džepove, što znači da i mrtav doprinosiš zaradi neke korporacije ili kapitalista ( taj lokalni grobar je sve svoje artikle kupio od drvne industrije i sl.... grobarski auto je kupio od npr mercedesa.... pa onda industrija cvijeća i vijenaca...) ..

Tako i operativni sistem ( a i svaki softverski uradak ) itekako puni nečije džepove, bez obzira kaj je linux free ( ili npr to kaj neki developer iz svoje dobre volje razvija nek aplikaciju ...) Vrlo dobro korporacije i kapitalistička mašinerija znaju da jako puno toga ti moraš unaprijed kupiti i platiti da bi besplatni os ( ili sofver ) zaživio i našao put do krajnjih korisnika. Isto tako znaju da i krajnji korisnik mora hrpu toga kupiti i plaćati da bi se koristio tim besplatnim os-om ili softverom.... I naravno da će ta kapitalistička mašinerija čak ponekad i potpomoći taj neki razvoj , jer dobro znaju je to samo djelić u odnosu na ukupne troškove koje imaš u tom projektu...

Eto, iz razloga kaj je u sadašnjem okružju međuljudskih odnosa na ovoj planeti sve u prizmi zarade, zbog toga sam mišljenja i da je svaki os kapitalistički, pa tako i gnu/linux jer ga jednostavno nemožeš niti proizvesti, niti distribuirati a niti koristiti bez da korporacije na svemu tome masno zarade....

:-D
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Max Bunker je napisao/la: I kaj sad ? Moja i tvoja apsolutna sloboda da činimo što god hoćemo su u tom trenutku na tom mjestu u raskoraku, i samo jedan od nas će moći ostvariti tu svoju apsolutnu slobodu činjenja i to na štetu ovog drugog te njegove apsolutne slobode činjenja... Neznam jesam li dobro opisao da se može shvatiti da nepostoji apsolutna sloboda za sve, jer bi često ta moja sloboda išla nauštrb sloboda nekog drugog...
:sokiran :sokiran Ozbiljno sam šokiran magnitudom izrečene gluposti, tj. se ovako nešto podučava na satovima psihologije. To o čemu ti govoriš nema veze sa slobodom djelovanja jer si se onda mogao isto tako požaliti da su tvoje slobode narušene jer nemožeš samo jednom mišlju stvoriti čitavi svemir ili letjeti. Sloboda se može odnosti samo na izbore koji su dozvoljeni unutar zakona stvarnosti unutar kojih se nalazimo.

Max Bunker je napisao/la: Eto, iz razloga kaj je u sadašnjem okružju međuljudskih odnosa na ovoj planeti sve u prizmi zarade, zbog toga sam mišljenja i da je svaki os kapitalistički, pa tako i gnu/linux jer ga jednostavno nemožeš niti proizvesti, niti distribuirati a niti koristiti bez da korporacije na svemu tome masno zarade....
:-D
Ovo zvuči kao nešto što bi 4ndy rekao ili sa pamfleta radničke fronte. Možeš li konkretnim ciframa poduprijeti tu tvrdnju? Npr, kako. koje i koliko kopropracije zarade mojim korištenjem debiana?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Ljudi, ozbiljno vas sve pozivam na zaobilaženje ove teme. Em je puna gluposti, em nema smisla, em se pretvorila u igru jesam-nisi.

Tko voli FLOSS voli ga iz svojih nesebičnih razloga. Sebičnost nije kapitalizam nego osobina. Amen.
Idemo dalje.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Cooleech je napisao/la:Ljudi, ozbiljno vas sve pozivam na zaobilaženje ove teme. Em je puna gluposti, em nema smisla, em se pretvorila u igru jesam-nisi.

Tko voli FLOSS voli ga iz svojih nesebičnih razloga. Sebičnost nije kapitalizam nego osobina. Amen.
Idemo dalje.
Amen!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

trzalica je napisao/la:
Cooleech je napisao/la:Ljudi, ozbiljno vas sve pozivam na zaobilaženje ove teme. Em je puna gluposti, em nema smisla, em se pretvorila u igru jesam-nisi.

Idemo dalje.
Amen!
Navijeke!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

shrike je napisao/la:
trzalica je napisao/la:

Idemo dalje.
Amen!
Navijeke!
Raziđite se već jednom u miru!
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

shrike je napisao/la:kako. koje i koliko kopropracije zarade mojim korištenjem debiana?
Naravno :-)

I proizvodacima i korisnicima treba i hardver i struja da bi proizveli ili koristili debian. E sad jedino ako sam proizvodis sav hardver koji treba za stotine developera koji sudjeluju u razvoju softvera.. I naravno imaš i svoje elektrane koje svima njima daju free struju... Pa ko je zaradio na opremi na kojoj koristis debiana , jura stublic ili intel-amd-samsung.... ?

Kako nemozes pojmiti korporativno razmisljanje da ti stvaraju privid da ti je nešto free, e ali da bi to free bilo upotrebljivo štošta ti jos moras kupiti ili iznajmiti... Neko je zaradio i na izgradnji zgrade u kojoj su serveri na kojima se vrti debian.... Sve je to niz medusobno ovisnih stvari i putevi zarade korporacija su jako dobro razradeni....
shicy

Post Postao/la shicy »

tom logikom, sve je bilo kapitalistički i prije nego je kapitalizam uopće počeo postojati? :bjezi
redundant

Post Postao/la redundant »

Max Bunker je napisao/la:
shrike je napisao/la:kako. koje i koliko kopropracije zarade mojim korištenjem debiana?
Naravno :-)

I proizvodacima i korisnicima treba i hardver i struja da bi proizveli ili koristili debian. E sad jedino ako sam proizvodis sav hardver koji treba za stotine developera koji sudjeluju u razvoju softvera.. I naravno imaš i svoje elektrane koje svima njima daju free struju... Pa ko je zaradio na opremi na kojoj koristis debiana , jura stublic ili intel-amd-samsung.... ?

Kako nemozes pojmiti korporativno razmisljanje da ti stvaraju privid da ti je nešto free, e ali da bi to free bilo upotrebljivo štošta ti jos moras kupiti ili iznajmiti... Neko je zaradio i na izgradnji zgrade u kojoj su serveri na kojima se vrti debian.... Sve je to niz medusobno ovisnih stvari i putevi zarade korporacija su jako dobro razradeni....

Znači, ako sam te dobro shvatio tvoja teza ide ovako:
Debian kapitalistički OS (softver, je li...) jer si ga nakurio na hardveru koji si kupio novcima u Linksu i jer ćeš HEPu platit struju, T-comu internet, itd...

Ovo je vrh.... :bravo :bravo :bravo

i džaba mu Debian Social Contract, GPL licenca i sve kad si ga instalirao na Samsungov HDD...
Zaključano