Mint 17.1 rušenje aplikacija

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
redundant
Spol: M

Mint 17.1 rušenje aplikacija

Post Postao/la redundant »

Upitao me čovjek za uslugu jer mu win 7 ne radi više kako treba (resetira se sam od sebe, kilavi se, ima i neki anti virus koji ždere sve 2 GB RAMa itd., uglavnom standardno za neodržavane windowse...), a čuo je da ja koristim tamo neke linukse pa bi on probao i da mu nešto instaliram pa da ima upotrebljiv komp.
Isprobao na kompu Live 32-bitni Mint 17.1 Cinnamon, sve radi kako treba pa mu ga instaliram u dual boot sa postojećim windowsima. Nakon instalacije i malo dotjeravanja (instalirao chrome, clementine, qbittorent...) ničim izazvan mi se sruši firefox i upali crash report, pa još jednom, pa opet...ne može ostati upaljen 15 sekundi bez da se sruši...isto tako i clementine i Chrome. Nakon restarta problem se ne pojavljuje, radi satima bez i jednog crasha, cijeli sustav radi odlično... Nakon sljedećeg restarta opet se crasha po starom...
Probam opet Live USB kad i tamo se firefox ruši...
Skinem novi iso (ista distra) stavljam ga sa Suse image writerom na drugi usb, opet u live načinu radi sve ok, ponovno instaliram i opet se ruši firefox.
Molim Vas za ideje što bi to moglo biti da se te određene aplikacije ruše, dok mi se terminal i onaj file manager npr. još nisu srušili. Meni sve vuče na hardver (možda mu se i ti brižni vindovsi zato čudno ponašaju), ali ne znam koji bi mi komad hardvera mogao prouzročiti svaki put identičan određen kvar i u live modu i instaliran na HDD...
Google mi ne pomaže uopće pa ako ima tko kakvu ideju što bi moglo biti.
bertone
Site Admin

Re: Mint 17.1 rušenje aplikacija

Post Postao/la bertone »

RAM, VGA, MBO.. tim redoslijedom bi tražio krivca ako je hardver u pitanju iako se meni obavezno od LM 13 Cinnamon zna zablesirati sam od sebe pa možda ne bi bilo loše probati i neku drugu distribuciju.. recimo Sabayon Xfce tek da se provjeri da nije neka greška u ubuntoidu (u kombinaciji sa baš tim hardverom).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

RAM. Next.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Hirens cd, pa test hardvera sa alatima na hirensu..
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Kad ja posumnjam u RAM, prvo pet-deset minuta memtest iz GRUB-a, tek toliko da ne otvaram komp ako ne treba. Ako ne prođe znam da je loša ali on nije posve siguran, ponekad mu treba jako dugo da nešto pronađe. Ako memtest odradi bez pogreške onda ide drugi i najsigurniji test - stavljam jedan po jedan memorijski modul pa bootam. Pazi kad mijenjaš RAM da prije iskopčaš kabel od napajanja i da ti ne uđe prašina u slotove.
Pregledaj i da nisu hladnjak od procesora i grafe olabavili i da nisu možda zaštopani prašinom.
Također pregledaj jesu li SATA kablovi dobro sjeli.
Za testiranje hard diska,najbolje mi se pokazao HDSentinel.

Inače, kad imaš neki problem, dobra je navika uvijek pregledati logove i to prvo pokrenuti dmesg iz terminala, a možeš pregledati i /var/log/syslog, /var/log/messages, Xorg.0.log i ostale na koje sumnjaš da bi mogli biti uzrokom nevolje.
To je često najbrži način da se pronađe kvar.
"Hodor bre foobar"
redundant

Hvala, malo ću se sad baciti na to.
Teško mi i isprobavati hardver kad ponekad 2 ili 3 bootanja radi ok prije nego počne crashati.

Prvo ću probati malo sa drugim distrama prije nego se bacim na hardver. Znam da ima sto ovakvih tema, ali ima li tko preporuku za početničku distru da nije ubuntoid? Sabayon mi je krasna distra ali ako se čovjek opusti pa mu se skupi previše updateova odjednom ode sve vrit. LMDE? (zašto ne?)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

jurastublic je napisao/la: Inače, kad imaš neki problem, dobra je navika uvijek pregledati logove i to prvo pokrenuti dmesg iz terminala, a možeš pregledati i /var/log/syslog, /var/log/messages, Xorg.0.log i ostale na koje sumnjaš da bi mogli biti uzrokom nevolje.
To je često najbrži način da se pronađe kvar.
Da. Osim ovog, svakako probaj pokrenuti Firefox iz terminala i vidjeti što ti ondje ispisuje. Pa ako ništa ne nađeš, onda kreni u inspekciju hardvera (barem bih ja tako; lakše je prvo obaviti ove softverske radnje).
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Ako nećeš Ubuntoid, najbliže onome što ti treba je Manjaro, iako nije baš toliko ispeglan kao Mint, ali je sasvim solidan, bolji od Fedore, Mandrive i ostalih alternativa.
redundant

Hvala, ekipa na odgovorima...
sad ima novu foru...
kad hoću bootati Mint dosta sporo se vrti dok uopće dođe do samoga gruba, ali ja strpljivo čekam.... izađe logo od Minta i izgleda da će se konačno bootati pa mi izbaci ovaj error...

slika

Probao sam vaditi RAM pločice (izvadio jednu pa drugu,pa opet zajedno) ali svaki put dobjem isto.
Molim Vas za tumačenje... ja imam svoje sumnje ali ne želim biti sugestivan!

BTW. probao sam Live ubuntu LTS (onaj lanjski...) i isto mi se rušio firefox ko lud....
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Nešto ne štima sa hard diskom ili disk kontrolerom. Pokušava pronaći root particiju koja ima tu UUID oznaku, ne uspijeva i dosegne timeout. Provjeri kablove ili prebaci disk na drugi IDE/SATA slot. Ako imaš CDROM, probaj ga ištekati za probu.
Ako uspiješ bootati, testiraj disk. Možeš to i sa CD-a.
"Hodor bre foobar"
Odgovori