linux i raid
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
linux i raid
nakon što sam uspješno instalirao ubuntu, svaki put nakon restarta ubunta mi se izgubi raid 0 na kojem je instaliran windows. jedino riješenje je isključiti kompjuter, te ga ponovno uključiti da bi se windows koji je na tom raid 0 ponovno bootao. ubuntu je instaliran na zaseban disk, znači nije na diskovima koji su u raid 0.
pošto ja nisam s linuxom na ti, vjerujem da ovdje ima znalaca kojima je taj problem mačji kašalj, pa vas molim za pomoć.
pošto ja nisam s linuxom na ti, vjerujem da ovdje ima znalaca kojima je taj problem mačji kašalj, pa vas molim za pomoć.
Re: linux i raid
Govoriš o RAID-u koji je na motherboardu?
da, na matičnoj.
A Ubuntu je instaliran preko Wubija ili u pravom dualboot-u?Fips je napisao/la:da, na matičnoj.
u dualboot sa xp-om.
Dobro... a da li ti diskove pod tim RAID-om (dakle Windows diskove) vidiš i možeš im pristupiti iz Ubuntua?Fips je napisao/la:u dualboot sa xp-om.
- glaskoncILLa
lindjo cesce nego rjedje zna imati problema sa softwareskim kontrolerima na maticnoj ( ne vjerujem da si izdvojio 2k kuna za hw kontroler, a ja sam pokusao instalirati linux na tri razlicite kante sa softwareskim raidom i nijedna instalacija nije prosla ), mozda u tom grmu lezi zec.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
vidim diskove ali pojedinačno, znači ne vidim ta dva diska u raidu kao jedan. ta dva diska koja su u raidu imaju jedinu opciju, a to je format.
da znam da je to u pitanju soft raid, ali stvar je da kod restarta mi se izgubi raid. znači ubuntu je instaliran na jednom disku.
taj disk na kojem je ubuntu sam probao priključiti na gigabayte sata konektor i u matičnoj sam stavio na ide mode, no ista stvar, kad resetiram komp izgubi se raid na kojem su windowsi. taj soft raid je od intela (ichr9)
da znam da je to u pitanju soft raid, ali stvar je da kod restarta mi se izgubi raid. znači ubuntu je instaliran na jednom disku.
taj disk na kojem je ubuntu sam probao priključiti na gigabayte sata konektor i u matičnoj sam stavio na ide mode, no ista stvar, kad resetiram komp izgubi se raid na kojem su windowsi. taj soft raid je od intela (ichr9)
Zadnja izmjena: Fips, dana/u 28 ruj 2010, 13:48, ukupno mijenjano 2 puta.
- glaskoncILLa
tocno to, neces ni vidjeti. 
...."Have you mooed today?"...
Da, to bi i mogao biti problem... dakle Linux neispravno doživljava taj (dobro glas veli) soft raid na matičnoj, pa ga ne spaja u polje nego vidi diskove odvojeno.Fips je napisao/la:vidim diskove ali pojedinačno, znači ne vidim ta dva diska u raidu kao jedan. ta dva diska koja su u raidu imaju jedinu opciju, a to je format.
Zapravo ne znam da li bi Linux u slučaju da driver ne radi smio uopće vidjeti ikako te diskove u RAID-u (po meni ne).
No, moguće je da Linux driver zezne (blokira) taj RAID na ploči i ne pomaže ni reset, nego samo pali/gasi kantu!
U tom slučaju trebalo bi locirati driver koji bi trebao pogoniti taj raid i jednostavno ga blacklistnuti u Linuxu da se ne učitava prilikom podizanja kernela. Vjerujem da bi to riješilo problem.