USB Particije problem

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
keno

USB Particije problem

Post Postao/la keno »

Ovako pokusavam da instaliram neki linux na usb i pocnem da instaliram pclinux minimi i krene instalacija prije toga particije mi napravi automatski i podijeli mi stik usb na pola .On ima 8 giga i znaci ima 4 gige ..Nije mi uspjela instalacija ko i uvjek al nema veze..pokusam da ga formatiram u windowsu kad samo 4 gige imam..Vratim opet na linux obrisem prije instalacije particije i restartijem nista..sad u linuxu vidim usb 8 giga al windows nemoze samo 4 gige...
KAKO DA VRATIM OSTALU PARTICIJU NA USB DA IMAM UKUPNU KOLICINU USB NIJE BITNO U WINDWSU ILI LINUXU SAMO DA MI RADI ?
Grof
Site Admin

Re: USB Particije problem

Post Postao/la Grof »

Ne znam da li to radi, ali probaj iz windowsa u terminalu otipkati fdisk ime_usb_diska: (npr fdisk f:) pa vidi jeli tamo možeš napraviti brisanje particija.

Format ti to ne može rješiti jer je problem na nivou particija i trebaš pristupiti particijskoj tablici na USB sticku kako bi rješio problem.

Ili probaj preko LInuxa sa gparted-om, nisam probao pa ne znam vidi li gparted USB diskove (trebao bi...ali sada, ne znam - probaj ništa ne košta)
zlatkoA
Spol: M

Post Postao/la zlatkoA »

Nisam siguran jel nisam probao ali mislim da bi trabao probat LinuxPendrive koji je u biti
mala Mandriva .
I am the one and only....
keno

Post Postao/la keno »

Ipak sam ceprko po gparted pa sam ga tamo formatiro u swap particiju tako da sa onda restartovao i trazio mi windows da ga formatiram i dobio sam skoro 8 giga...cudno to malo ako ga u linuxu formatiras u windowsu nevidis ostale particuje samo onu koja je napravljena za linux...
I nashvacam kada zelim da instaliram neki live linux na usb nema sanse usb mi se pokazuje al nece da krene instalacija..Fedora ima najlaksu instalaciju za usb al nece da mi botuje ..Pc ima mi opciju bootaz za usb tako da nije problem vec vjerovatno format na kojem je usb bar mislim fat32 ilio ntfs neznam..Ubuntu takoder sampokusao preko live usb instalacije al nec neprepoznaje
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

keno je napisao/la:Ipak sam ceprko po gparted pa sam ga tamo formatiro u swap particiju tako da sa onda restartovao i trazio mi windows da ga formatiram i dobio sam skoro 8 giga...cudno to malo ako ga u linuxu formatiras u windowsu nevidis ostale particuje samo onu koja je napravljena za linux...
Nije čudno, jer Windows ne "priznaje" Linuxove particije, odnosno ne poznaje ih, te za taj prostor smatra da je "nepoznat", za razliku od Linuxa koji uredno vidi i NTFS i FAT. Linux je i po tom pitanju prijateljskiji spram drugih OS-ova.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Kod: Označi sve

sudo cfdisk
pa obriši particije i kreiraj jednu veliku .
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Doki

Post Postao/la Doki »

"Jos sto volim Linux ali ja sam jos uvijek na Windozama" -- reklo bi mnostvo ljudi
i mucili muku kako da vide linux particije na windowsima. :misli

A pa za one koji su jos windoljupci ili iz inih razloga nemogu preci
kompletno na linux, postoji program da windowsi mogu
vidjeti pa cak i pisati po ext2 ili ext3 particijama.
(Napomena: pazite sto pisete u sistemskim datotekama) :twisted:

Program se zove: http://www.fs-driver.org/download/Ext2IFS_1_11.exe

A evo slikica kako radi:
1.jpg
U control panelu nova ikona.
(102.19 KiB) Preuzeto 1222 puta.
Biranje slova diska:
2.jpg
Slovo diska za prepoznavanje u windozama.
(40.42 KiB) Preuzeto 1220 puta.
Eto. Tko voli nek izvoli.Imate windowsve i linux particije na njima. :D :D :D
Odgovori