Jeste li znali?

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Jeste li znali?

Post Postao/la iv@n »

Pala mi na pamet nova rubrika, orijentirana ka društvenim mrežama, mislim da bi moglo biti zanimljivo (i korisno), ali naravno, trebam vašu pomoć.

Ukratko, rubrika se zove "Jeste li znali?", cilj je svaki dan (ili čak više puta dnevno ovisno o količini "tipova") putem društvenih mreža (naravno, otvorit će se posebna tema i na forumu, gdje će sve biti dostupno) podijeliti kratki "tip", savjet, trik, zanimljivost i sl., po mogućnosti nešto banalno, što će svakog zanimati a vjerojatno nije znao za to prije.

Naglasak je na onome kratki, iz više razloga. Sama koncepcija društvenih mreža je takva da njima kolaju kratke i jasne informacije, nitko ne želi čitati duge suhoparne tekstove - za to imamo web stranice. Neke društvene mreže poput Twittera i Identi.ca su čak ograničene brojem znakova, poslana poruka može biti veličine tek jedne SMS poruke (zapravo i manje, 140 znakova). Ostale imaju mogućnost dužih tekstova, ali ih nitko ne voli vidjeti.

Da pokažem na primjeru, recimo Soul_Sample posta na forum sljedeću objavu, a mi je podijelimo diljem društvenih mreža:
#JesteLiZnali da možete uključiti hard. akceleraciju Flasha, u datoteku /etc/adobe/mms.cfg upisati "OverrideGPUValidation=true" beznavodnika
*znak # je tu da riječ označi kao hashtag, radi lakšeg praćenja/pretraživanja rubrike, obavezna je.

Evo još par primjera:
#JESTELIZNALI da označenu datoteku možete preimenovati pritiskom na F2
#JESTELIZNALI da s F9 možete prikazati odnosno sakriti SIDEBAR u upravitelju datotekama
*ovo provjeriti je li isti shorcut na Nautilusu i Dolphinu
#JESTELIZNALI da drag & drop datoteka možete raditi i s desnom tipkom miša? :)
Kao što vidite, kratko, jasno, informativno. Neke stvari koje uzimate zdravo za gotovo drugi nikad nisu čuli, tako da slobodno pišite objave, koliko god banalno zvučale, a mi ćemo odlučiti objaviti ili ne.

Neka pravila i savjeti:

1. Objava mora sadržavati riječ #JESTELIZNALI (# je obavezno ispred)
2. Objava ne smije biti duža od 140 znakova ukoliko želite da se objavi na mikrobloging društvenim mrežama
3. Slobodno koristite skraćenice kao u gornjem primjeru "hard. akceleracija", nužne su.
4. Ako se radi o zanimljivom triku a ne stane u ovaj kratki format, napisati naslov i priložiti skraćeni link koji vodi do objave na forumu (preporuka Bit.ly stranicu koristiti), pritom pazeći da sve zajedno s linkom i razmacima ne prelazi 140 znakova.
5. Slike možete koristiti, u slučaju mikrobloging društvenih mreža poveznicu skratiti gore spomenutim servisom

Tema gdje možete postavljati objave nalazi se ovdje, postavljen je jedan primjer za početak.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
max360se

Re: Jeste li znali?

Post Postao/la max360se »

Super.
Samo mi sad nije jasno. Da li treba pisati #JESTELIZNALI ili JesteLiZnali ili sve malim slovima?
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Nije bitno, može #JesteLiZnali a može i #JESTELIZNALI. Samo ne smije biti razmaka.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
max360se

Post Postao/la max360se »

Super :D
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Super ideja. Ja sam za.
Odgovori