Virtual Filesystem - zamjena za user quota - pomoć

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Fisco
Spol: M

Virtual Filesystem - zamjena za user quota - pomoć

Post Postao/la Fisco »

Evo ukratko: odlučio sam se obratiti vama na ovom forumu jer sam siguran da će mi netko moći pomoći ovdje sa svojim iskustvom.

Radi se o tome da sam nedavno nabavio VPS (OpenVZ), i ima dosta prostora, performanse i brzina neta je odlična, ali od početka sam prijmetio da se čudne stvari događaju.

Kad sam dobio VPS uradio sam čistu instalaciju Ubuntua 12.04 x64 za servere (zapravo nisam ništa radio samo samo izabrao da mi se mounta taj image Ubuntu-a koji je već unaprijed 'uređen'. I lijepo sam napravio novog usera i dodao ga u soders koristeci visudo. No nakon što sam se logirao kao taj novi user nisam mogao pokretati ništa sa naredbom root, za što trebaju root ovlasti. - Radilo se o tome da /usr/bin/sudo nije imao dobra dopuštenja. Pa sam trebao pokrenuti :

chown root:root /usr/bin/sudo i chmod 4111 /usr/bin/sudo

No dobro to sam samo napisao da uputim na neke nepravilnosti vezane uz vps (ista stvar se događa i ako izaberem Debian, a ne Ubuntu.)

Sad da prijeđemo na problem:

VPS bi trebalo kristiti više korisnika i zato je trebalo nekako ograničizi prostor za svakog korisnika (na disku od 1 TB). I naravno prvo što mi padne na pamet je quota, no gle vraga - moj VPS koristi neki čudni filesystem i općenito nekakvu čudnu strukturu cijelog sustava. I taj filesystem ne podržava quotu.

Inače sam više manje Linux noob, pogotovo kad se radi o server administraciji, no evo neke komande da malo vidite o čemu se radi:

df -Th
Filesystem Type Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/simfs simfs 1000G 66G 935G 7% /
none devtmpfs 2.0G 8.0K 2.0G 1% /dev
none tmpfs 410M 1.2M 409M 1% /run
none tmpfs 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock
none tmpfs 2.0G 5.7M 2.0G 1% /run/shm

I nakon što sam vidio da taj filesystem ne podržava quotu nakon 'malo' istraživanje došao sam do ove opcije kako ograničiti prostor za svakog korisnika pojedinačno:

http://forums.rutorrent.org/index.php?t ... 32#msg2532

http://linuxers.org/quick-tips/how-find ... ions-linux

Ako sam dobro shvatio radi se o tome da je napravi prazna datoteka koja se koristi kao neki device koji se može mountati i za nju se također može izabrati neki filesystem.

Ali da stvar bude još gora to sam pokušao I ne radi mi... googlao sam puno i svaki put kad pokušam uvijek kad koristim komandu mkfs i navedem je na prazni file koji sam kreirao... izbaci mi poruku da ta datoteka ili falj ne postoji.

Evo ovako ide posupak (slijedim prvi tutorial s onog foruma [prvi link])

Kod: Označi sve

user@xxx~$ sudo mkdir /user_images
user@xxx:~$ cd /user_images
firmus@xxx:/user_images$ sudo dd if=/dev/zero of=20GB_home.ext2 bs=1G count=20
20+0 records in
20+0 records out
21474836480 bytes (21 GB) copied, 213.14 s, 101 MB/s
user@xxx:/user_images$ sudo mkfs -t ext2 -m 0 -q ./20GB_home.ext2 -F
mkfs.ext2: No such file or directory
user@xxx:/user_images$ pwd
/user_images
user@xxx/user_images$ mkfs -t ext2 -m 0 -q /user_images/20GB_home.ext2 -F
mkfs.ext2: No such file or directory
I tako uvijek... kad god pokrenem neku komandu vezanu za taj mkfs ili nema komande ili nema filea.... što više da radim.

I postoji li način da se koristi neki drugi filesystem kod VPS-a koji podrzava quotu...

Što propuštam? Kao da nešto nije u redu sa sintaksom komande, ali zar se to može ponoviti toliko puta a koristio sma različite izvore kod kriranja tog virtualog filesystema....
semiRocket

Re: Virtual Filesystem - zamjena za user quota - pomoć

Post Postao/la semiRocket »

Izgleda da nemaš te alate instalirane. Možeš i provjeriti s naredbom poput whereis. Npr. 'whereis mkfs'

http://www.webhostingtalk.com/archive/i ... 54004.html
Ok well install the e2fsprogs rpm then and that should give you the tools
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Fisco
Spol: M

Re: Virtual Filesystem - zamjena za user quota - pomoć

Post Postao/la Fisco »

Hvala na odgovoru.... radi se o tome da kod OpenVZ virtualizacije nije po defaultu omogucena quota, te je treba omoguciti na host serveru za taj odredjeni conatiner (ili za sve). Ja sam kontaktirao support i nakon 2 tjedna su mi napokon omogucili quotu :)

Sad koristim webmin da bi ogranicio prostor za pojedine korisnike.
Odgovori