Izaslanstvo HrOpena i HULK-a na sastanku kod Predsjednika RH, prof. dr. Ive Josipovića

U ponedjeljak, 21. siječnja 2013., Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović, primio je izaslanstvo HrOpena i HULK-a u Uredu Predsjednika.

Na sastanku su sudjelovali članovi predsjedništva dviju udruga, a tema razgovora je bila nadolazeća konferencija DORS / CLUC 2013, te prednosti i značajke slobodnog softvera i poslovnih modela temeljenih na otvorenom kodu.

Čast nam je da, nakon vrlo ugodnog i produktivnog sastanka, Predsjednik je ljubazno prihvatio visoko pokroviteljstvo konferencije DORS/CLUC 2013.

Pogledajmo neke od fotografija:

Izaslanstvo HrOpena i HULK-a na sastanku kod Predsjednika RH, prof. dr. Ive Josipovića Izaslanstvo HrOpena i HULK-a na sastanku kod Predsjednika RH, prof. dr. Ive Josipovića Izaslanstvo HrOpena i HULK-a na sastanku kod Predsjednika RH, prof. dr. Ive Josipovića

 

Izvor fotografija: Ured Predsjednika RH, Tomislav Bušljeta

Izvor: open.hr

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.5/5 (13 votes cast)
Izaslanstvo HrOpena i HULK-a na sastanku kod Predsjednika RH, prof. dr. Ive Josipovića, 4.5 out of 5 based on 13 ratings

You may also like...

11 komentara

 1. Grof napisao:

  Eppur si muove! Samo da se i nastavi… 🙂

 2. Abnormal napisao:

  Znači za potrebe konferencije za promicanje slobodnog softvera traži se pokroviteljstvo od čovjeka koji otvoreno podržava gadosti kao što su ACTA i SOPA.

  • Marko napisao:

   Ma daj… a sta bi trebao predsjednik??? Normalno je da se nešto kupi pa onda koristi…nitko nece raditi za badava

  • 4ndY napisao:

   Josipović, isto kao i Europska komisija, ne vidi suštinske suprotnosti između principa slobodnog softvera i intelektualnog vlasništva. S jedne strane, Josipović se zalaže za što veću zaštitu autorskog prava i intelektualnog vlasništva (ZAMP, ACTA) jer “intelektualni radnici trebaju od nečega živjeti” (glavni argument), dok mu se s druge strane sviđa ideja slobodnog softvera jer sad je to aktualno u EU, a i (“priča se da”) smanjuje troškove administracije (i to tako da se ta ušteda ne prelama preko leđa građana).

   Ono što se tu nekako zaboravlja da slobodan softver negira vlasništvo nad intelektualnim radom i baš zato je slobodan. Razlog uspona slobodnog softvera i slobodne kulture uvelike ovisi o toj “revoluciji” da se ideje ne mogu monopolizirati već da su znanje i kultura (pa i programski kod) javno dobro od koje cijelo društvo može i mora imati koristi. Braniti obje strane istovremeno u najmanju je ruku shizofreno.

 3. gurk napisao:

  Ako se išta pokreće, to je zaslugom entuzijasta a ne političara.

 4. Jasna Benčić napisao:

  Bez javne potpore njega i ostalih vodećih ljudi će biti puno teže progurati FLOSS do jednakopravnosti sa zatvorenim tehnologijama. Tako da vas molim da budite umjereni u komentarima 🙂

  Ovakve prilike još nije bilo, a sve je počelo jednostavnim razgovorom na Info sajmu s predsjednikom 🙂

 5. tommy5 napisao:

  Super!

 6. Lutherus napisao:

  A koji su planovi sa ovu godinu? Koji su planovi i teme za DORSC?

 7. Jasna Benčić napisao:

  Sve će biti objavljeno postepeno. Web je već gore pa posjetite i pratite.

 8. 4ndY napisao:

  Ako netko već bude u ovakvoj prilici da priča s Josipovićem trebao bi baš predložiti da bi nam (FLOSS zajednici) bilo puno važnije da kao predsjednik i pravnik promovira napuštanje softverskih patenata (za početak) nego da podržava DORS/CLUC – naravno, najbolje bi bilo da održi predavanje na DORS/CLUC-u o toj temi s odgovarajućim zaključkom 🙂

 9. madone napisao:

  Jel ima netko tko je preživio sastanak ?
  “Na sastanku su sudjelovali članovi predsjedništva dviju udruga, a tema razgovora je bila nadolazeća konferencija DORS / CLUC 2013, te prednosti i značajke slobodnog softvera i poslovnih modela temeljenih na otvorenom kodu.”
  To je sve ?? Pa šta kaže Ivo, koliko je on upoznat sa FS, od kuda nagli interes, otvoreni formati u njegovom uredu kao osobni primjer, državi.. ?

  E da mi je bilo vidjet to predstavljanje prednosti poslovnih modela temeljenih na otvorenom kodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.