Izradite recovery za Android bez po’ muke

Svi znamo koliko nam Android pruža mogućnosti u odnosu na druge mobilne operacijske sustave. Osim što ga možemo prilagoditi na različite načine, mijenjajući launcher, lockscreen, ikone, widgete, pozadinske slike itd., imamo na raspolaganju i tzv. “rootanje” koje nam pruža širok spektar dodatnih mogućnosti.

“Rootanje” je dobivanje administratorskih privilegija na Androidu koje nam omogućava pristup sistemskoj particiji mobitela. Samim time možemo mijenjati sistemske postavke, dodavati svakakve “tweakove”, ubrzavati sustav, produljiti vijek baterije, pa čak i instalirati nove sustave (“custom ROM-ove”). Jedna od mogućnosti koju dobivamo “rootanjem” je instalacija tzv. “recovery” okruženja koje se uglavnom instalira na odvojenoj particiji mobitela. “Recovery” nam omogućava jednostavno sigurnosno kopiranje postojećeg sustava, vraćanje starog sustava, instalaciju novih sustava i još mnogo drugih naprednih opcija. Zaista izvrstan alat, no samo je za napredne korisnike koji znaju što rade.

 

Clockworkmod Recovery za Android
Clockworkmod Recovery za Android

 

No, što ako ste kupili nekakav manje poznati mobitel, za koji trenutno nije napravljen niti jedan “recovery”, niti jedan “custom ROM” i nema nikakvih posebnih uputa za njega. Ako ste napredan korisnik i želite nešto više od svojeg mobilnog telefona, ne preostaje vam drugo nego uhvatiti se koštac s razvijanjem za Android. Prvi korak u tome je “portanje” nekog “recovery” okruženja na vaš mobitel, što može biti prilično složen i opasan postupak. Ukoliko želite skratiti priču i iskoristiti nekakav prečac, to sada zaista možete. Developeri poznatog Clockworkmod Recovery okruženja su razvili online Recovery Builder koji će vam u nekoliko jednostavnih koraka izraditi “recovery” za vaš mobitel. Ono što vi morate učiniti je ”rootati” vaš mobitel i izvući postojeći “recovery” s vašeg mobitela, te ga poslati na Recovery Builder, radi izrade novoga. Osim toga, možda ćete morati osigurati još neke datoteke. Ukoliko vaš mobitel ima nestandardan raspored particija na mobitelu tj. ako su interna memorija ili SD kartica montirane na čudnoj lokaciji, morate osigurati i recovery.fstab datoteku. Tu su još i graphics.c datoteka i postrecoveryboot.sh, koje nisu obavezne ali možda ipak zatrebaju.

Recovery Builder
Recovery Builder

Uglavnom, ovo bi moglo izrazito pomoći brojnim ljudima koji žele krenuti razvijati za Android, no treba im mala pomoć ili jednostavno žele skratiti ovaj korak. Upamtite da bilo kakvim petljanjem po sistemskoj particiji mobitela riskirate da vaš skupocjeni Android uređaj pretvorite u skupi komad plastike i metala. To činite samo ako zaista znate što radite. Linuxzasve ni u kojem slučaju nije odgovoran za bilo kakvu štetu koju vi učinite svojem uređaju. Ako ste i dalje zainteresirani, uputite se na Builder.clockworkmod.com i krenite u akciju.

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (15 votes cast)
Izradite recovery za Android bez po' muke, 4.4 out of 5 based on 15 ratings

7 Komentara

Dodaj svoj

Ajd za pocetak da ispravim jednu tvoju tvrdnju… “rutanjem” kako ti to kazes ili ti rutovanjem, ne instaliras custom recovery. Telefon moze biti rutovan i bez recoverija ili moze imati custom recovery a da ne bude rutovan… 🙂

E sad, za ostatak texta svaka cast, dobro uputstvo! 😉

Pa nisam niti rekao da se rootanjem dobiva custom recovery, nego mogućnost instalacije custom recoveryja. Krivo si shvatio. Ne bih pisao o temi o kojoj nisam dovoljno upućen.

Rootanjem ne instaliraš custom recovery ali je rootanje neophodno napraviti ako želiš instalirati custom recovery u slučaju da isti nije prethodno tvornički instaliran.

Dobra fora. Samo oni koji ovo pročitaju nek nemisle da je to sve što se mora napraviti.
Prvo se (naravno) mora rootati telefon. Onda se otključava bootloader (ako je moguće(sve na mobitelu se briše,aplikacije,imenik,poruke,dakle ko da ste kupili nobvi))
Onda se instalira ClockWorkMod Recovery olitiga CWM. Onda se preko fastboota flasha kernel (ako je potrebno,a večinom je),pa se tek onda preko CWM-a flasha custom ROM. Ima nekih ROM-ova za koje se netreba otključavat bootloader,al to je rijetkost. Najpoznatiji ROM-ovi su CyanogenMod,MIUI itd.,ali ROM-ova ima malih milijon..neki su bolji neki lošiji…
Uglavnom,onaj ko je početnik s android mobitelima trebat će mu dugo da to sve nauči kako se radi,al kad jendom flasha custom ROM onda sve ide ko po špagi,samo uvijek ima šansa da ćete brickati svoj telefon,a sjetite se,rootanjem,otključavanjem bootloadera gubite garanciju,tako da ako syebete svoj mobitel morat ćete platiti popravak ili ga sami popravit (nije teško,ali isto tako nije ni lagano,treba samo imati znanje)…

A ako se dogodi brick (meni stalno u početku) uvijek se mozes vratit na originalni software (SEUS kod Sony-a, Kies kod Samsunga).

Recovery se na Androidu nalazi u boot sektoru(nešto kao BIOS). Flashanjem ne ispravnog boot sektora definitivno se gubi mogućnost stavljanja telefona u Recovery i najvjerojatnije u Download mode.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.