Linux i otvoreni kod u časopisima

Malo smo pregledali što nam nude domaći informatički časopisi u aktualnim izdanjima, naravno vezano uz Linux i otvoreni kod. Najviše je iznenadio časopis VIDI, gdje redovno možete čitati Open Source rubriku koja se proteže na većem broju stranica. Novi broj (#160) donosi: OpenSUSE, XAMPP, FCKeditor, MusE, Kdenlive, Ktouch i intervju sa gosp. Miroslavom Sabljićem iz Hrvatske udruge Ubuntu korisnika. Novi broj Mreže (srpanj) donosi izvještaj s DORS/CLUC 2009 konferencije, kao i najpopularnije Linux distribucije za netbook prijenosnike na priloženom DVD-u (CruchEee, Easy Peasy, gOS 3.1, Moblin V2, Ubuntu 9.04 NBR). U jubilarnom 200-om BUG-u, možete pročitati osvrt na Xfce 4.6 radno okruženje, dok se informatički časopis PCChip (#170) dotaknuo teme “Virtualizacija pod Linuxom”. Ugodno čitanje!

VIDI časopis je pokrenuo hvale vrijednu rubriku na temu Otvorenog softvera. Tema obrađuje sve iz svijeta otvorene zajednice, pa tako i najčešći operacijski sustav – Linux.

U želji da čitaocima ponudi najkvalitetnije informacije iz ovog svijeta, predlažemo da se rubrika djelomično proširi i na rubriku – hardver.

Linux OS je oduvijek zakinut za hardversku podršku. Ono što od hardvera radi od prve, radi dobro, ali ako nešto nije podržano nastaju veliki problemi za korisnika. Upravo iz tog razloga Linux korisnici moraju biti posebno oprezni prilikom kupovine novog hardvera. Do sada se niti jedan IT časopis nije dotakao Linuxa prilikom recenzije hardvera, makar u obliku kvačice.

Naime, u ovoj rubrici testira se hardver, ali gotovo isključivo za Windows operacijski sustav. Iz tog razloga predlažemo da se u rubrici hardver testira isti i za operacijski sustav Linux.

Da bi redakcija VIDI časopisa prepoznala ozbiljnost ovakve inicijative, molimo Vas da potpišete peticiju koju smo pripremili.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.