LUGoNS održava Linux Install Day u Novom Sadu

LUGoNS Novi Sad održava Linux Install Day

linux installfest

Kad, što, tko, kome, gdje?

U nedjelju 10. ožujka 2013. od 10 do 15 sati u LUGoNS Laboratoriju (CK13) će se održati Linux Install Day. Ideja je da vam pomognemo instalirati Linux ili ako ste ga sami instalirali, podesimo koliko je to u našoj mogućnosti. Oni koji se odluče da im mi instaliramo Linux dobit će od nas instalacijski DVD ili CD (ako ih bude na lageru).

Zašto ovo radimo?

Često nas pitaju zašto bismo nekome jednostavno poklonili svoje znanje, pa da razriješimo i tu misteriju. Nismo mazohisti koji vole ne naplaćivati svoj rad. Jednostavno, ako želimo raditi (mislimo na posao i zaposlenje pod Linuxom), moramo pokazati ljudima da ovaj operacijski sustav nije bauk. Što više nas linuxaša postoji, veće su šanse za posao u Linux okruženju. Drugi razlog je što je lijepo pomoći, kao što su i nama ljudi pomagali da stanemo na noge s Linuxom.

Što ponijeti?

Prvo, ponijeti dobru volju i strpljenje i to obavezno! Budući da je LUGoNS članova relativno malo, ne možemo garantirati da će vaše računalo biti sređeno prvo. Od tehničkih zahtjeva imamo samo par:

1. Ako donosite desktop računalo, ponesite kućište, monitor, tipkovnicu, miš i sve kablove
2. Na računalu OBAVEZNO napravite/ostavite jednu praznu, neformatiranu particiju od barem 10 GB

Problem nastaje ako donesete samo određeni dio i mi ga uspijemo podesiti da radi s našim hardverom, jer to nije garancija da će vam taj dio raditi kad ga odnesete kući. Poseban problem predstavlja podešavanje rezolucije na monitoru koji nije vaš.

Što očekivati?

Funkcionalan Linux i razumnu količinu podrške. Što pod ovim podrazumijevamo? Prvo, da će se vaš Linux uspješno podignuti, da ćete moći raditi u svim aplikacijama koje vam instaliramo i da ćete moći, ako poželite, dodati programe po svom izboru s medija koji vam pružimo. Što se tiče podrške, prvenstveno mislimo na forum i mailing liste. Kad kažemo “razumna količina”, mislimo na to da ćemo vam svakako odgovoriti ako znamo rješenje, ali to podrazumijeva da morate detaljno opisati problem.

Što ne očekivati?

Prvo, da će vam baš svaki komad hardvera besprijekorno raditi (prvenstveno se misli na dial-up modeme i hibridne grafičke kartice u nekim prijenosnicima). Nažalost, određene kompanije ne žele objaviti specifikacije hardvera pa postoje poteškoće s pojedinim uređajima. Ipak, većina radi bez problema. Druga stvar koju ne treba očekivati je “neograničena količina podrške”. Budući da nama ovo nije posao, ne može se očekivati da vam uvijek budemo na raspolaganju ili imamo odgovore na sva pitanja. Treće, instaliranje Linuxa u raznim virtualnim mašinama za Windows ne podržavamo, jer većina nas nema iskustva s tim programima (mi smo ipak Linux User Group, ne Windows User Group). Također, Wubi instalacija Ubuntua nije podržana iz istih razloga.

Izvor: LUGoNS.org

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
LUGoNS održava Linux Install Day u Novom Sadu, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

5 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Čestitke Novosadskoj ekipi. 🙂

 2. dotns napisao:

  Oracle VirtualBox za Linux / https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads / svašta, nešto… veoma jednostavno se mogu pokrenuti linux virtualne mašine (sa svojim mrežnim IP adresama) u okviru linux-a… ne samo widows…

 3. Zlatko napisao:

  Iskren da budem, mislim da je ekipa trebala da se opredeli samo za npr laptop racunare (desktop da preskoce), kao i da ako već žele da instaliraju, trebali su da se dogovore sa nekim od prodavaca u NS pa da na nove računare instaliraju Linux, ako neko želi, nesto po sistemu taj dan npr par posto popusta na određeni laptop s tim da je kupac u obavezi da isproba Linux. Ovako, je sve samo lepa ideja i jedno lepo druzenje. Mozda navratim, nije mi daleko.

  • Lutherus napisao:

   Slažem se. Bilo bi lakše i jednostavnije i još da se opredjelje samo za jednu distribuciju pa ujedno naprave tips&tricks uz instalaciju kao i kratak uvod za početnike.

 4. dotns napisao:

  ponuditi razna graficka sučelja iz različitih distribucija? možda…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.