Najnoviji Nvidijini driveri za Linux imaju podršku za Optimus!

Nvidia konačno podržava Optimus tehnologiju na Linuxu.

Iako su u Nvidiji rekli da nemaju u planu podržati tehnologiju Optimus na Linuxu, izgleda da su se ipak predomislili. Beta inačica jučer izdanih Nvidijinih grafičkih drivera podržava Optimus. Je li za to zaslužan Linusov “F you Nvidia!“, ili sve veći prodor igara na Linux platforme, ne znamo. Ono što je dobro jest da se vlasnici prijenosnih računala s grafičkim karticama Optimus uskoro mogu nadati i prvim stabilnim službenim driverima te nešto lakšoj upotrebi ugrađenih grafičkih kartica.

Da podsjetimo, Nvidia se u Optimusu koristi hibridnim grafičkim karticama. Za manje zahtjevne prikaze zadužena je Intelova grafička kartica, a kod grafički zahtjevnih zadataka automatski se uključuje Nvidijina kartica. Na taj se način postiže značajna ušteda energije jer će se manje zahtjevna Intelova grafička kartica upotrebljavati u većini svakodnevnoga rada na računalu. Ušteda energije razlog je zašto se na gotovo svim modernim prijenosnim računalima s Nvidijinom grafikom rabi upravo tehnologija Optimus.

Do sada je ovakva naljepnica na vašem laptopu tražila malo dodatnog truda.

Do sada je ovakva naljepnica na vašem laptopu tražila malo dodatnoga truda.

 

Nažalost, korisnici Linuxa do sada nisu imali službene drivere koji bi podržavali Optimus. U početku je to značilo da su vlasnici takvih prijenosnih računala bili prisiljeni upotrebljavati isključivo Intelovu grafičku karticu, a o ugrađenoj Nvidiji mogli su samo sanjati. Nasreću, već duže vremena projekt Bumblebee pruža zaobilazno rješenje za izravno pokretanje Nvidijine grafičke kartice. Iako Bumblebee omogućuje igranje i upotrebu grafički zahtjevnijih aplikacija na prijenosnim računalima s Optimusom, prijelaz na Nvidiju nije automatski, pa grafički zahtjevne programe morate uključivati posebnom naredbom.
Službena Nvidijina podrška značila bi da će se ta izmjena obavljati automatski.

Driveri su tek u beti i zahtijevaju Xorg 1.13 ili noviji, te xrandr 1.4.0. Uz to, potrebna je i dodatna konfiguracija xorg.conf datoteke. Instalaciju savjetujemo samo jako iskusnim korisnicima. Onima manje iskusnima preporučujemo još malo strpljenja i upotrebe tehnologije Bumblebee koja već neko vrijeme radi izvrsno i lako se instalira na gotovo svim Linux distribucijama.

Detaljnije o najnovijim driverima doznajte na službenim stranicama.

Izvor: webupd8

DORS/CLUC 2013

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Najnoviji Nvidijini driveri za Linux imaju podršku za Optimus!, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

You may also like...

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.