Novi KDE 4.9 je brži i responzivniji

Ako ste oduvijek željeli koristiti KDE sučelje, ali ste mu zamjerali što ponekada zna zatrzati kod uključenih svih efekata ili jednostavno imate malo slabije računalo koje se ne može najbolje nositi sa svim KDE-ovim mogućnostima, onda će vas ova vijest sigurno razveseliti.

Ekipa s Phoronix stranice je obavila benchmark nadolazećeg izdanja KDE-a čija stabilna verzija treba biti objavljena u kolovozu. Testovi su obavljeni na dvije distribucije – Ubuntu 12.04 s KDE 4.8.2 i Ubuntu 12.10 s KDE 4.8.9 sučeljem, a detalje o računalu možete vidjeti na slici:

Benchmark je pokazao kako je novo izdanje KDE sučelja, čija stabilna verzija treba biti objavljena u kolovozu, brže i responzivnije nego KDE 4.8. Testovi su obavljeni na nekoliko računalnih igara – Nexuiz, Open Arena, World Of Padman, Prey, Smoking Guns, Tremulous i Xonotic, te na Lightsmark benchmarku. Rezultati Lightsmark benchmarka su ipak na strani starijeg sučelja dok većina ostalih testova pokazuje da je KDE 4.9 brži nego njegov prethodnik, što možete vidjeti na slikama:

Razlika nije ogromna, no veseli nas činjenica da KDE developeri nisu usredotočeni samo na dodavanje novih mogućnosti i poliranje izgleda, nego i na ono ispod haube – stabilnost, brzinu i performanse. I KDE tim je izjavio kako je za novo izdanje prioritet ispravljanje postojećih bugova i fokus na produktivnost i brzinu, tako da možemo očekivati najstabilnije i najbrže KDE sučelje dosad.

Reference: Phoronix, Openbenchmarking

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

13 Komentara

Dodaj svoj

KDE je odličan, koristim ga odnedavo. Broj opcija i sloboda konfiguriranja svakog detalja je nevjerojatna, nešto što svi DE-ovi pokušavaju ukloniti u zadnje vrijeme.

To je više Ubuntu benchmark, realan benchmark različitih inačica nekih okruženja treba odraditi na istom sistemu. Ovako je bez veze – isto će i moje unuke malo brže da menjaju zube na nekom tamo iščekujućem Ubuntu 99.13.

Teško da će to biti 99.13… Jer ipak, godina ima 12 mjeseci a ne 13 (a k tome Ubuntu izlazi u travnju i listopadu dakle .4 i .10 su jedine mogućnosti)! 😛
Ako si kojim slučajem bio sarkastičan, ubuduće bi trebao poraditi na tom sarkazmu. Međutim, slažem se u potpunosti da bi testiranje trebalo biti obavljeno na istom operacijskom sustavu… npr Arch Linux.

Malo po malo i nakupi se tih frameova… Ne bi bilo realno očekivati poboljšanje mnogo više od pola framea! KDE je “težak”, ali sa svakim novim izdanjem je sve bolji, stabilniji i responzivniji… Mic po mic! 😉

To sa pola frejma, pa i do 5 se ne uzima za ozbiljno i u domenu je greške koegzistentnosti celokupne benchmark infrastrukture uključujući i softver. Tek od 20% poboljšanja, može da se kaže da je vest korisna i da je dotičan softver brži.

Slažem se da je trebala biti ista distribucija. A kad već nije.. odabir je užasan.
KDE 4.9 je tesitran na OS koji još nije izašao i debelo je u fazi razvoja. Da je bilo tesitrano na isitim OS-evima. mislim da bi razlimka bila veća (u korist 4.9).

nemoze biti 13 ali bi 12 mogao proči 😀 mozda se jednog dana Canonical Vrati u proslost pa pokrene ubuntu 99.12 (dakle 1999godine, 12mj ) 😀 recimo da je 12mj uzet zato jer je tada tocnije rpije božića ljudi puno više kupuju.
pod time mislim ako bi dolazio uz laptope ili desktop računala besplatno 😀

no sad ontopic 😀 😀 svaka čast kde ekipi, neka nastave tako 🙂 još malo pa bude verzija 5.0 pitam se sto ce nam donjeti novog 😀 sigurno sve od nule idu .

Budući da je Milan spominjao svoje unuke, pretpostavljam da je mislio na 2099 a ne 1999! 😛
KDE od nule!? Ma daj, šališ se?

Koristim KDE preko 12 godina, a KDE 4 od prve stabilne verzije i moram da naglasim da su se performanse (kao i mogućnosti) povećavale u svakoj narednoj verziji, ali, ovi rezultati su smešni. Prvo što je testirano na različitom hardveru i operativnom sistemu sa različitim drajverima, i razlika u rezultatima je svega koji frame. Ta razlika je toliko mala da može da se zavede kao statistička greška. Isto tako mi nije jasno zašto se priča u svakodnevnom korišćenju KDEa i njegovom ubrzanju, a testiraju se igre?

Najbolja verzijaK DE zamene je bila 3.5 sto se tice performanse i mogucnosti a sa prelaskom kde sa 3.5 na 4.0 preso sam na gnome jer imo sam osjecaj da sam na windowsu .

LP b4sh

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.