Objavljen FireFox 3.5

Mozilla je danas objavila novu verziju njihovog popularnog web preglednika FireFox. Nakon gotovo godinu dana razvoja, verzija 3.5 je ugledala svjetlo dana i može se preuzeti sa službenih stranica, u verzijama za Linux, Windows i Mac. Novosti je mnogo, prilično su impresivne i sigurni smo da će nova verzija dodatno povećati ionako pristojan udio na tržištu web preglednika (FireFox trenutno drži 23% tržišta sudeći po analitiki Net Applications). Ukratko ćemo navesti glavne osobine nove verzije: FireFox 3.5 koristi novi i brži engine za renderiranje statičnih web stranica, ali i onih pripomognutim JavaScriptom. Iz Mozille navode kako je nova verzija gotovo duplo brža od prethodnika, ali u to ćemo se ipak morati sami uvjeriti.

Dodana je i podrška za nadolazeći HTML 5, kao i zgodna mogućnost implementacije zvuka i videa na web stranicu bez potrebe za preuzimanjem samostalnih proširenja (poput Adobe Flasha). Ovo potonje je omogućeno korištenjem otvorenih OGG formata, a u Mozilli gaje nade da će ovo rješenje u mnogim prilikama zamijeniti vlasničke formate kao što su Adobe Flash ili Microsoft Silverlight.

“Awesomebar”, popularno rješenje koje nam je predstavljeno još u verziji 3.0, dodatno je prošireno novim mogućnostima i dobilo potrebno “ubrzanje” koje nam je vjerujemo, svima nedostajalo.

U Mozilli su radili i na privatnosti korisnika: dodan je tzv. “Private Browsing Mode”. Kao što se iz naziva može zaključiti, radi se o opciji “skrivenog” surfanja: odbijaju se cookies, posjećene adrese se ne zapisuju u povijest pregledavanja, u forme za unos podataka ništa se ne unosi automatski i dr.

Detaljan pregled novosti možete pročitati na stranici webmonkey.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.