11.294 pregleda

Objavljen KDE 4.9! Naglasak je na stabilnosti i peformansama

20

Jučer je objavljen KDE 4.9. Ovo izdanje stavlja naglasak na poliranje i ispravak bugova.

Početkom ove godine osnovan je KDE Quality Team (KDE-ov tim za kvalitetu). Tim si je postavio za cilj popraviti kvalitetu i stabilnost KDE-ovog softvera. Poseban naglasak je dan na ispravljanje regresija koje su se pojavile u ranijim izdanjima. Tim je također postrožio i proces testiranja razvojnih verzija. Razvijene su liste provjere za kritične značajke, dio dragovoljaca je dobilo posebnu obuku te su testirali novosti, a ostatak beta testera je bio jako vrijedan i pridonio otkrivanju i rješavanju znatnog broja bugova.
Kao rezultat svega toga KDE 4.9 je najbolji KDE do sada! (Tako bar kaže KDE ekipa.)

Iako je naglasak bio na optimizaciji, daleko od toga da razvojni tim nije radio i na novostima.

KDE 4.9

 

Evo najznačajnijih promjena i novosti:

Poboljšanja na Plasma Workspaces

Dolphin

Dolphin sada ima tipke za naprijed i natrag, olakšano je preimenovanje datoteka, uključen je prikaz metapodataka, poboljšana je podrška za pretraživanje, te su dodana druga manja poboljšanja u samo sučelje ovog File managera.

Konsole

Kartice (tabovi) se sada mogu odvojiti u novi prozor. Povlačenje mape u prozor Konsole otvara dijalog za promjenu lokacije. Označeni tekst se sada može pretraživati direktno na internetu.

KWin

KDE-ov window manager je doživio manje promjene, uglavnom na stabilnosti i poboljšanju performansi. Napominjemo samo da su dodane opcije za bolji rad s Aktivnostima.

Aktivnosti

Aktivnosti su sada bolje integrirane s Workspaceima, datoteke i mape se sada mogu povezati s Aktivnostima direktno u Dolphinu, Konqueroru i Klasičnom Folder Viewu. U Folder Viewu se također mogu prikazati samo mape i datoteke koje pripadaju određenoj Aktivnosti. Omogućena je ekripcija za pojedine Aktivnosti.

 

KDE aplikacije

Kao i sam KDE, KDE aplikacije su stabilnije i brže.

Okular

Okular sada može snimiti i printati anotacije u PDF dokumentima. Poboljšana je pretraga, odabir teksta i označavanje lokacije. Sada je moguće isključiti gašenje ekrana ili računala tijekom korištenja Okulara. Moguće je i pokrenuti filmove ugrađene u dokument. Interesantna je i opcija učitavanja dokumenta u radnu memoriju računala što značajno ubrzava pregled.

Gwenview

Gwenview donosi novi full screen prikaz te ostala manja poboljšanja.

Juk

KDE-ov muzički svirač donosi podršku za last.fm, poboljšan dohvat slike omotnice, a moguće je njime upravljati iz Kmixa.

Kopete

Omogućeno je grupiranje svih offline korisnika. Dodana je mogućnost preimenovanja kontakta.

Kontact

Dodani su čarobnjaci za uvoz postavki, mailova, kalendara i adresara iz Thunderbirda i Evolutiona. Dodan je alat za backup mailova, konfiguracije i metapodataka. Moguća je integracija Googleovih servisa poput kalendara i kontakata.

 

Eto, kao što vidite, iako su glavne promjene ispod haube, KDE-ov razvojni tim nije propustio uvesti i dosta novosti u radno okruženje i programe. Kako stvari stoje, KDE je na pravom putu i već sada predstavlja ozbiljno radno okruženje s nevjerojatnom mogućnošću prilagodbe. Usudili bi se reći, KDE je ogromna slagalica a samo o korisnikovoj mašti ovisi konačan rezultat!

S nestrpljenjem očekujemo novosti u sljedećem KDE izdanju!

 

Izvor:KDE news

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oznake:,

20 komentara

 1. Stefan napisao:

  Dobro radi. Zasad 🙂
  Iako je verzija x.y.0

 2. acdc napisao:

  Meni jedino sto smeta kod KDE jeste font, ima neku oštrinu koja nakon 10 min stvara zamor i bol u očima dok sa ubuntu je sve extra, btw monitor je philips led 24″ …

 3. Zlatko napisao:

  Odličan je. Prvi put od kako koristim KDE a to je mnogo godina unazad jos od 3.5… da je u potpunosti funcionalan i brz. uglavnom su bila polirana izdanja a i takva sam uglavnom praktikovao da stavljam kad su bili kde 4.x.1 , ali ovaj zaista je i sa 0 odličan. Eto zaista pozitivni utisci.

 4. Natan napisao:

  Hoće li mi već netko odgovoriti,treći put pitam.Taj KDE,kada dignem prozor bilo da koristim web tražilicu ili pišem tekst pa minimaliziram,kako ga vratiti jer se nigdje ne vidi?

  • iweb napisao:

   Minimaliziraš? 😛
   Nego, jesi probao ALT+TAB?

  • Stefan napisao:

   Postavi pitanje u podforum KDE – jer ga ovdje malo ljudi pročita.
   Vjerojatno nemaš task manager u panelu. Desni klik na panel (prostor gdje inače bude lista otvorenih aplikacija) i Panel options pa Add widgets
   I onda nađi Task manager.
   Možda prije svega moraš na desktop desni klik pa Unlock widgets.
   Za sve ostalo imaš forum 🙂

   • Natan napisao:

    Hvala,imao sam instaliran Pardus pa sam ga uklonio.Instalirat ću opet nešto za vježbu 🙂

    • Z0K4 napisao:

     Pardus ti je mrtav projekt već par mjeseci, ja ti preporučam neku drugu kde distru… budući da si početnik idealna distra za tebe je Linux Mint 13 KDE. Sretno 😉

     • Branko napisao:

      Nemoj zezat! Pa islo im je bas fino u zadnje vrijeme.
      Od kud ti ta vijest?

     • Natan napisao:

      Hvala :)Znam da je Turska vlada odustala od financiranja,ali sam ga instalirao samo da vidim kakav je KDE.

      • Zlatko napisao:

       Ako zelis zaista da vidis kakav je KDE onda instaliraj ili openSuse ili Kubuntu (mislim da ove dve distribucije daju najbolji utisak, lični stav) .

      • Z0K4 napisao:

       Ja osobno sam imao (jako) loša iskustva i s openSUSE i s Kubuntuom… PCLinuxOS je solidna KDE distribucija, a k tome nije teška za savladati. Ako preferira .deb distribucije moja preporuka za je Mepis ili Mint KDE, a ako preferira .rpm distribucije onda definitivno PCLOS ili Fedora KDE… BUdući da je početnik Fedora ne dolazi u obzir, pa nek odabere nešto od preostale tri 😀

    • Steve napisao:

     Također možeš probati Mageia i ROSA distribucije nastale na temeljima Mandrive.

    • Danijel napisao:

     I ja sam ga imao instaliranog i bio je savim ok, osim malo siromašnog repozitorija, ali ja početnik pa ne znam i sve to tak pa sam otišao na ubuntu. Ma bio mi je super!

 5. Ivan Galgoci napisao:

  KDE je jako jako dobro uštiman s openSUSE distribucijom, do razine aplikacija. Dugo sam koristio i samo najbolja iskustva (napomena da je zadnji KDE koji sam probao bio sedam-nešto, možda i šest-nešto).

  Iznimno brz. Samo da je maaaalo više stabilnosti.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.