Od minimalnog Debiana do savršeno upotrebljivog desktopa

Kako instalirati, postaviti, tweakati i dovesti do savršenstva Debian pomoću minimal instalacije i uz lightweight WM dobiti potpuno funkcionalni, brz i minimalistički Desktop?

Većina kad pomisli na minimal install stvori im se logo od Archa pred očima i lik mladog proćelavog ili pak kosatog geeka (ovisno o percepciji) koji debugira kod u vimu dok mu se u pozadini kompilira custom kernel na arch stroju kojeg je pretprošlu zoru postavio (a zoru prije te se igrao s konfiguracijskim datotekama). Međutim nije sve uvijek jednostrano, bilo koju distribuciju možemo skrojiti po svojoj volji bez svog nama nepotrebnog softvera. U ovom članku će tema biti minimalna instalacija Debiana uz WM po izboru i alatima potrebnima za produktivan rad.

Za početak je potrebno skinuti odgovarajuću .iso presliku Debiana preporučujem da to bude business card installation jer je malen i praktičan, pa stane na sve vrste medija za pohranu. Iso presliku možete skinuti sa službene Debian stranice: http://www.Debian.org/distrib/netinst (odaberite smaller CD’s i arhitekturu koja odgovara vašem računalu). Nakon uspješnog preuzimanja presliku možete “spržiti” na CD ili preporučljivije staviti pomoću nekog alata na USB stick (cat, dd, dd_rescue, unetbootin itd.). Ukoliko ste odradili prvi korak možete bootati s media na kojem se nalazi Debian.

Prilikom bootanja prikazat će vam se bootloader koji će vam ponuditi neke mogućnosti:

Debian-instalacija

Odaberite Advance options i zatim expert install. Na početku ćete biti upitani od strane Debianovog installera želite li koristiti squeeze, wheezy ili unstable – odabir je isključivo na vama. Squeeze je stabilna verzija Debiana i ona ne dobiva nove pakete (možete koristiti uz neki vanjski repozitorij gdje su paketi kompilirani da budu kompatibilni sa squeezom – backports), ali bugovi su rijetkost, Wheezy je testna branša koja nudi novi softver, bugovi nisu česti, ali zna se zalomiti i vrlo brzo bude riješen od strane Debian testing teama. U određenom razdoblju će se wheezy “zamrznuti” i postati stable i zadnja mogućnost je Unstable koji konstantno dobiva nove pakete nikad ne mijenja ime (sid), bugovi su svakidašnjica, ali su i zakrpe i updateovi – to je svojevrsni debianov rolling release – za više informacije možete otiči na Debianovu službenu stanicu i informirati se.

Kada odaberete koju inačicu želite koristiti nastavite s instalacijom po koracima do particioniranja. Particioniranje je vrlo važan korak kod instalacije OS jer ukoliko loše particionirate disk možete si znatno smanjiti performanse distribucije. Zato odaberite ručno particioniranje i posložite particije kako vama odgovara. Ovako izgleda moj partition table (korišten je encryption):

  1. sda1 – 64 MB – boot particija (/boot) – ext2, noatime
  2. sda2 – 20 GB – root particija(/) – ext4, noatime
  3. sda5 – 1 GB – swap particija – swap, Encryption key: Random key
  4. sda6 – *ostatak prostora* – home particija(/home) – ext4, noatime, reserved blocks: 1%, Encryption key: Passphrase

Ukoliko koristite encryption boot obavezno mora biti nekriptiran!

Na sljedeće pitanje: “Koji kernel želite koristiti” odaberite prvi izbor i target drivere – samo potrebni driveri idu u initrd.

Za mirror preporučujem da koristite od CARNeta i odaberite (uz main) i non-free i contrib za instalaciju vlasničkih aplikacija ili aplikacija koje ne podliježu Debianovu kriteriju za ubacivanje u main repozitorij. Nakon toga slijedi ključni trenutak koji će odrediti daljnji tijek vašeg korištenja Debiana, a to je izbor softvera, dakle ukoliko želite minimal install odznačite sve osim “standard system utilities” i ukoliko koristite laptop uključite “laptop tools“. Nakon toga instalacija će se svojim tijekom privesti kraju i vi će te imati instaliran minimal Debian.

I sad kreću prave muke – potrebno je plain sustav dovesti do potpuno funkcionalnog stroja koji će uz minimalnu potrošnju resursa zadovoljavati sve potrebe intermediate korisnika.

Debian-instalacija-konzola

Prilikom prvog boota možda ćete naići na par grešaka vezanih uz hardver ili drivere koji nisu instalirani. Jedna od najučestalijih poruka je padlock warning zbog encryptiona i uvijek iritantan beep. To se sve može riješiti uz dodavanje par linija u blacklist.conf unutar modprobe.d direktorija u /etc.

Pa kao root otvorite /etc/modprobe.d/blacklist.conf i ubacite sljedeće linije:

# hastalavista beep
blacklist pcspkr

blacklist padlock_aes
blacklist padlock_sha

to bi trebalo popraviti stvar. Također ukoliko naiđete na još koju grešku vezanu uz driver (npr. rtl driver) možete to riješiti tako što pronađete i instalirate driver. Sada je potrebno instalirati neke konzolne alate koji će biti potrebni za rad:

# aptitude install anacron colordiff cowsay dosfstools firmware-linux gpm htop input-utils rsync sudo sysv-rc-conf vrms powertop nmap tree subversion git cvs curl lynx build-essential

podesite sudo (osim ako iz religijskih razloga odbijate koristiti sudo – fundamentalizam u FOSS svijetu je donekle pozitivna i tolerirana pojava), sudo možete konfigurirati naredbom: #EDITOR=nano visudo. Ubacite sljedeću liniju:

%sudo ALL=(ALL:ALL) ALL

to bi trebalo omogućiti nesmetano korištenje sudoa, ukoliko namjeravate gasiti računalo preko reboot ili halt naredbe možete i dodati :

korisničkoimme ALL=NOPASSWD: /sbin/cryptsetup, /sbin/halt, /sbin/ifconfig, /sbin/reboot, /sbin/iwconfig

i na kraju dodajte korisnika u sudo grupu:

# adduser yourusername sudo

Ukoliko koristite WiFi, instalirajte wireless-tools paket i proguglajte ime svog WiFi chipa – trebali bi na debianovom wikiju naći upute za instalaciju, a česti obrazac za instalaciju drivera izgleda ovako:

aptitude install firmware-IMEPAKETA

Kad smo završili s ovim, možemo predahnuti i krenuti na nešto zanimljivije prije postavljanja grafičkog sučelja, a to je tweakanje. Da tweakanje je uvijek zanimljiv i opuštajući dio gdje korisnik u interakciji sa sustavom stječe iskustvo i poboljšava performanse distribucije, pa krenimo.

(NAPOMENA: dio koji se odnosi isključivo na prijenosna računala je označen zvjezdicom)

1. Jedan od važnih elemenata je readahead program koji se pokreće prilikom bootanja i puni kernel disk cache s programima koji će trebati prilikom bootanja:

sudo aptitude install readahead-fedora

i kreirajte profiler

sudo touch /.readahead_collect

2. Promijenite defaultni system shell iz basha u dash koji je manji i brži (ovo ne mijenja shell od korisnika već od system shell)

sudo aptitude install dash
sudo dpkg-reconfigure dash –> odaberite yes kod upita za system shell

3. Otvorite /etc/sysctl.conf i dodajte:

vm.swappiness = 10
vm.vfs_cache_pressure=50

vm.swappiness bi trebao postaviti potrošnju swapa na manji omjer u odnosu na RAM i poboljšati I/O performanse, cache preasure nam određuje vrijednost koja definira korištenje cachea i pritisak na slobodnu memoriju.

4. instalirajte mingetty i zamijenite nešto masivniji getty:

aptitude install mingetty

i u /etc/inittabu zamijenite sve *getty* linije s:

1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1
2:23:respawn:/sbin/mingetty tty2
3:23:respawn:/sbin/mingetty tty3
4:23:respawn:/sbin/mingetty tty4
5:23:respawn:/sbin/mingetty tty5
6:23:respawn:/sbin/mingetty tty6

*4. Odite na sljedeću stranicu i skinite skriptu i po uputama je smjestite te dodajte u modlist, ovo bi trebalo sačuvati 20-25% % vaše baterije.

5. Instalirajte command-not-found paket, on vam omogućuje pronalazak paketa pomoću naredbe kojom neki program pokrećete (npr moc pokrećete mocp naredbom i kad ukucate command-not-found mocp on će vam reći da se taj paket zove moc) —> instalirajte command-not-found i pokrenite sudo update-command-not-found.

6. S alatom sysv-rc-conf maknite sve nepotrebne programe koji se pokreću prilikom bootanja (cups ukoliko nemate printer, avahi, bsd lpr/lpd line, sane ako nemate skener)

7. Korisnicima nekad jednostavno nedostaje centraliziranost, tj. jedno mjesto gdje bi mogli instalirati, brisati, tweakati, dodavati repozitorije, ali i tu postoji rješenje to je smxi skripta koja vam pomaže kod instalacije custom kernela (preporučujem liquorix 2.6.37 koji dolazi sa bfs, bfq, cgroup i zen patchevima) skripta se skida pomoću download alata (u ovom slučaju wgeta na lokaciju /usr/local/bin ) i pokreće se kao root izvan grafičkog okruženja, a sve korake instalacije možete uklopiti u jednu naredbu:

cd /usr/local/bin && wget -Nc smxi.org/smxi.zip && unzip smxi.zip && smxi

Tweakanje je gotovo sada slijedi instalacija grafike i zvuka, te postavljanje:

Potrebni su neki dodatni repozitoriji kao multimedia njih ćemo dodati tako što ćemo repozitorij ubaciti u /etc/apt/sources.list u koji dodajte:

deb http://ftp.heanet.ie/mirrors/debian-multimedia/ stable main non-free contrib

i preuzmite keyring paket za repozitorij inače će se apt buniti zbog nepotpisanih paketa:

$ wget -c http://www.debian-multimedia.org/pool/main/d/debian-multimedia-keyring/debian-multimedia-keyring_2010.12.26_all.deb
# dpkg -i debian-multimedia-keyring_2010.12.26_all.deb

Nakon sljedećeg updatea ne bi trebalo biti upozorenja zbog nepotpisanih paketa. Pokrenite

sudo aptitude update && sudo aptitude dist-upgrade

i nakon toga krenite s instalacijom zvuka (točnije alse):

sudo aptitude install alsa-base alsa-oss alsa-utils
alsamixer —-> sve unmutajte i pojačajte, a beep mutajte
sudo alsactl store —-> spremite promjene

I još je preostala grafika :

sudo aptitude install mesa xserver-xorg xserver-xorg-video-vašproizvođačgrafičke (intel,ati,…)

Grafika je instalirana i kreće podešavanje grafičkog okruženja i alata potrebnih za rad, iz razloga što je ovo bio tekst koji je rađen paralelno s mojom instalacijom Debiana odabrao sam koristiti spectrwm (kojeg nema u squeeze repozitoriju), pa za početak trebate skinuti spectrwm (možete skinuti zapakirani .deb paket s sid repozitorija, možete postaviti sid repozitorij i povući paket s njega, što nije najbolja ideja jer miksanje repozitorija nikad dobro ne završi, ako se upuštate u to pročitajte dokumentaciju o apt pinningu i zadnja opcija je ručno kompiliranje). Ja sam odabrao prvu metodu i skinuo sam već zapakirani .deb paket sa sid repozitorija (nisam dodavao repozitorij već samo skinuo paket):

wget -c http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/s/spectrwm/spectrwm_1.0.0-1_amd64.deb

ako koristite i386 arhitekturu zamijenite amd64 s i386. Nakon toga instalirajte neke osnovne alate koje ćete trebati (screensaver, wallapaer manager, photo manager, terminal emulator itd.)

sudo aptitude install rxvt-unicode xfonts-terminus tmux vim geany-plugins geany file-roller epdfview pcmanfm lxappearance suckless-tools wicd wicd-gtk iceweasel flashplugin-nonfree openoffice nitrogen xscreensaver sun-java6-jre sun-java6-plugin mplayer vlc notification-daemon parcellite xfce4-power-manager handbrake easytag sound-juicer soundconverter tmux gimp gimp-data-extras gimp-help-en eog geeqie imagemagick scrot xsane geeqie gstreamer0.10-plugins-{base,good,bad,ugly} gstreamer0.10-alsa gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-tools xchm lame vorbis-tools flac id3 id3v2 normalize-audio w64codecs libdvdcss2 libdvdnav4 libdvdread4 conky-all audacious antiword cabextract fastjar file-roller html2text lzip lxsplit par2 p7zip-full unrar unrtf unzip xfburn

*Napomena – ukoliko imate 32 bitni sustav w64codecs zamijenite s w32codecs

Ovo će potrajati neko vrijeme, uvalite se u kauč čitajte o spectrwm-u, tmux-u, vim-u… Kada je instalacija završila možete krenuti konfigurirati svoj spectrwm – predlažem da se prvo upoznate s principima tilling wm-ova, koji su opisani u našem wikiju kroz više članaka.

Za početak kreirajte .xinitrc on u sebi sadrži informacije o tome koje će programe pokrenuti prilikom dizanja X-a. Mi ćemo staviti sljedeće linije:

#!/bin/bash
exec ck-launch-session dbus-launch –sh-syntax –exit-with-session ~/bin/spectrwmstart

Vjerojatno ćete se začuditi jer smo rekli da ćemo tu staviti popis programa koji pokrećemo, ali iz razloga što neki od tih programa zahtijevaju već pokrenut dbus (xfce4-power-manager) kreirat ćemo mapu bin unutar vašeg home direktorija i u njega staviti spectrwmstart skriptu koja nam govori što će se pokrenuti prilikom pokretanja X-a, tj. što će xinitrc pokrenuti. Moja izgleda ovako, a vi možete modificirati po potrebi:

#!/bin/bash
xset +fp /home/luka/.fonts/profont-x11/ &
xset fp rehash &
urxvtd -q -f -o &
nitrogen –restore &
xfce4-power-manager &
xscreensaver -no-splash &
parcellite -d &
sleep .2
spectrwm

na kraju učinite skriptu izvršnom tako što ćete pokrenuti:

chmod +x bin/spectrwmstart

nakon toga treba urediti konfiguracijsku datoteku spectrwma tj .spectrwm.conf koji kreirate u svojem home direktoriju – unutra njega možete definirati font, prečice za aplikacije i status bar (conky, baracation itd.). Primjer za konfiguraciju neću staviti direktno jer je većeg opsega pa stavljam link na pastebin.

Dat ću vam mali uvod u spectrwm (nekad zvan scrotwm). Spectrwm je malen i dinamičan tiling upravitelj prozorima za X (nadam se da ste se do sada već upoznali s time izrazom jer je nerijetko bio spominjan) i konfigurira se pomoću jedne konfiguracijske datoteke; njegova primarna zadaća je upravljanje prozorima i raspoređivanje predefiniranom layoutu, a dolazi sa status barom na kojega možemo staviti output iz Conkyaa ili basha. Slijedi par isječaka iz konfiguracija i kratka objašnjenja:

bar_enabled = 1
bar_border[1] = rgb:00/00/00
bar_font_color[1] = rgb:ff/cc/00
bar_color[1] = rgb:18/18/18
#bar_font = -misc-fixed-medium-r-*-*-13-*-*-*-*-*-iso10646-*
bar_font = -nil-profont-medium-r-normal–12-120-72-72-c-60-iso8859-1
#bar_at_bottom = 0
bar_action = conky
#bar_action = /home/luka/bin/scrotbar.sh
bar_delay = 1
stack_enabled = 1
clock_enabled = 0
title_name_enabled = 1
title_class_enabled = 0

program[geany] = geany
bind[geany] = Mod4+e
program[mc] = urxvtc -e mc
bind[mc] = Mod+g

Za početak imamo bar dakle gornju traku (ili donju) tj. panel koju omogućavamo ili onemogućavamo, služi uglavnom za informacije o stanju baterije, sat, cpu, ram potrošnja i sl.

Zatim imamo definirane boje u heksadecimalnom sustavu (konkretno boja fonta, boja obruba fokusiranog i nefokusiranog prozora). Sljedeći je font – spectrwm ne podržava xft pa morate koristiti bitmap fontove (osobno koristim profont). Dalje slijede uglavnom postavke vezane uz smještaj i popis informacija u status baru. U ovom primjeru informaciju u status bar ispisuje Conky koji se konfigurira iz .conkyrc datoteke.

I na kraju imamo primjer definiranja prečica za pojedini program, poigrajte se malo s time i trebali bi dobiti konfiguraciju koja vam odgovara. O spectrwmu možete saznati više na našem wikiju , autor je kolega Velimir. Također, preporučujemo čitanje službenog wikija i dokumentacije.

Nakon svih ovih poduzetih koraka, dobit ćemo malen i brz sustav koji troši neznatno memorije i ostalih resursa. Uz sve navedeno moguće se je još poigrati s postavkama bash-a ili zsh-a i .Xdefaultsima gdje možete definirati boje, fontove i još neke parametre urxvta kako bi dobili funkcionalan bash/zsh i lijep urxvt terminal emulator ili ćete se jednostavno odlučiti za korištenje nekog VTE termina emulatora kao sakura, lxterm ili terminatora gdje će te on-the-fly iz postavki terminala podesiti parametre prema vašim zahtjevima.

Nakon svega, evo screenshot Desktopa kojeg smo dobili. Sretno (i oprezno!) s instalacijom.

Debian-Desktop

Autor: Luka (retsam)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Od minimalnog Debiana do savršeno upotrebljivog desktopa, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

44 Komentara

Dodaj svoj

Čekaj dok prvo izbacim hacking the bash. Onda se zsh fino uklopi kao šlag na tortu. Nije batava zsh zadnji shell koj ćeš ikad probati 😀

Perfektan članak kao što je i sam Debian perfektan. Koristim ga od izlaska Woody (2002) a prije toga SuSe Linux a negdje u samome početku bilo je i malo windowsa ;). Prelazak s wina na linux nije bio jednostavan jer ovakvih dobrih članaka o instalaciji nije bilo stoga smo mi pravili male kućne okupe (LAN-Party) i vježbali instalacije ne samo instalacije nego i kako upravljati sa linux sustavom i bezbroj drugih pitanja na koje nismo imali odgovore 🙂 . Danas je sve to malo drugačije i lakše kroz različite forume i ovakve stranice kao što je vaša a i linux community raste dan za danom što je isto jako bitno. I jos za kraj želim još reći da Debian nudi savršenu ravnotežu između sigurnosti, stabilnosti i jednostavnost administracije.

Jednom Debian uvjek Debian 😉

Pozdrav svima

tak dugo dok ti radi ono kaj ti treba i ima sve kaj ti treba. sa vremenom su mi zatrebali friškiji paketi pa promjenil debian za arch a onda su počeli frljiti sa paketima pa se vratil na gentoo

Suse odnosno OpenSuse je odlična distribucija za početnike, pogotovo za kućne korisnike. Uvijek je ljudima rađe preporučim nego Ubuntu i ono najbolje nitko nije razočarn i svima radi.

Ovako, prva distribucija koju sam koristil je bila Mandrake the magician, kasnije Mandrake Linux koju je tvrtka Conectiva uništila i lansirala ono smeće od Mandrive koje sad propada. Tak da ja se ne mogu vratiti doma, moj dom je uništen. Mogu samo lutati.

Ok sad te kuzim 😉 a tako je i sa SuSe Linux bilo dok je nije preuzeo ” Novell ” i poceli otpustati stotine zaposlenih sto je tipicno za jednu zemlju kao amerika i to mi je bio razlog da predem na debian jer se tu osjecam jos uvjek slobodnim .

OpenSuse je zapravo odlična distribucija za pčetnike. Uvijek je svima preporučim daleko rađe nego Ubuntu, nitko se ne žali, svi sretni i zadovoljni. A Novellovi inženjeri rade odličan posao sa kernelo. OpenSuse kernel sa njihovim patchevima + genpatches + ck-patch je moj odabir kernela

A to im je i trebalo “Kernel” drugo nista a sto se tice OpenSuSe tu si upravu i ja svakome preporucujem a Ubuntu nisam bas za to jer su dosta stvari usra*i onda radije Linux Mint .

Mint je zapravo rebrandirani Ubuntu sa kodecima i flešom dok je Ubuntu Debianovo retardirano dijete ( sad će me opet mnogi razapet ) a ono kaj se u zadnje vrijeme kroz Ubuntu i vidi je zapravo Markova prava namjera, otići na tržište tableta i mobitela ali i direktno konkurirati appleu.

Sve to tako stoji kako ti to kazes a da te neko razapinje nema razloga ;)) samo kod minta imas opciju da instaliras LMDE (Linux Mint Debian Edition) tako da netrebas retardirano dijete upotrebljavati 🙂 ali opet smo onda kod stare teme gnoma 3 sto mi se odmah kosa dize na glavi iako je i nemam .

super clanak, samo kaj nikad debian ne pita koju verziju hoces odabrati(squeeze, wheezy, sid), ili samo mene nikad ne pita?

i cemu cowsay? + na svida mi se bas u sudo slagati da user moze radit halt ili reboot +++ shutdown -h/r now je bolja opcija.

e i jos jedna svtar, unzip nije u debianu po defaultu tak da ako neko planira instalirati smxi nemoze ga unzipati pa se unzip mora ubaciti prije toga + geeqie si 2 put ubacil u instalaciju (ona duza kobasa) + tam si ubacil i alsu koja je vec instalirana. 😉

@devil ovo za unzip sam skužio stavio sam ga u onu donju kobasu, a trebao sam prije smxii obično smxii skroz na kraju instaliram, ali mi se uklopilo u ovaj dio s tweakanjem, za geeqie i alsa dva puta ne smeta, da contrib sam trebao izbaciti, ali neznam niti kako sam ga stavio uopće jer sam prepisivao iz sources.list , a u njemu ga nemam O.o. Zašto cowsay – jednostavno je zgodan programčić kad se radi screenshot ili za uklopiti u neku sysinfo skripticu ili možda pomoću conkya staviti output s njega na desktop, moje osobno mišljenje je također da nije dobro da korisnik ima dozvole da koristi halt ili shutdown bez unošenja lozinke, zato sam i stavio kao dodatak. Osobno imam prečicu koja poziva preko dbusa i consolekita gasi računalo

Sve je to super, ali evo, ja sam potpuni početnik u terminalu, prije sam imao ubuntu i baš me zanimalo kak će ovo ići i zapeo sam već na samom početku. Boota se i bude mi kao na prvo slici, i ja upišem “/etc/modprobe.d/blacklist.conf “, a on izbaci “no such file or directory”.

Dajte malo pojasnite to upisivanje naredbi i to. I nemojte odmah počet s onim “to nije za tebe, vrati se na Ubuntu” jer se hoću naučiti, pa imajte milosti, i strpljenja.
Zahvaljujem

Mi nećemo početi sa “to nije za tebe” jer se portal zove “LinuxZaSve” s razlogom 🙂 .. a ti ćeš doći na forum, pročitati temu za početnike i onda otvoriti novu temu sa opisanim problemom kako bi ti mogli pomoći 😉

Hvala na odgovorima, prostudirat ću to, već sam poskidao neke knjige, ali baš mi je trebalo nekaj “for dummies”. Ak negdje zapnem, javit ću se na forumu. 😉

Naravno da je drukčije, jer je u pitanju aktivna distra i stalno se mijenja i usavršava. Nešto slično uz Debian Jessie možeš vidjeti na linku http://fixmynix.com/step-by-step-debian-minimal-install-guide/

Napominjem da je i rad koji prilažem na poveznici već star nekoliko mjeseci i moguće je da neka finesa neće besprijekorno funkcionirati…

Međutim, ovaj članak ne treba obnoviti (eventualno se može napisati novi, na istu temu), jer je posve ispunio svoju svrhu i poslužio kao izvrsna uputa za slaganje punog radnog okruženja nakon minimalne instalacije. Njegov ‘update’ stoga je nepotreban, trebalo bi napisati nešto posve novo.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.