Parallela – otvoreno superračunalo cijene 99 dolara

Proizvođač poluvodiča Adapteva je najavio Paralellu – otvoreno računalo dimenzija 8,6×5,3 cm sa sposobnošću paralelne obrade podataka. Cijena će se kretati od 99 dolara na više.

Parallela stiže s predinstaliranim Ubuntuom te će imati deset do pedeset puta bolje performanse od Raspberryja, a sva dokumentacija, specifikacija, SDK i arhitektura će biti otvorena.

Parallela - otvoreno računalo
Parallela je maleno računalo sa sposobnošću paralelne obrade podataka.

 

Ako niste upućeni u paralelnu obradu podataka, to je oblik računarstva u kojemu se velik broj kalkulacija izvršava u istom vremenu, za razliku od “običnog” procesiranja, gdje se odvija daleko manji broj kalkulacija. Do sada su je krajnji korisnici imali samo u obliku višejezgrenih procesora.

Specifikacije ovog malenog superračunala su:

  • Dvojezgreni ARM A9 CPU (64 jezgre x 700 MHz = 45 GHz)
  • Epiphany Multicore Akcelerator (16 ili 64 jezgri)
  • 1GB RAM-a
  • MicroSD kartica
  • 2x USB 2.0
  • 2x kontektor za proširivanje opće svrhe
  • Ethernet 10/100/1000
  • HDMI konekcija
  • Ubuntu + Epiphany razvojni alati
  • Dimenzije:8,6×5,3 cm

Najavljene su i druge verzije Parallele s nešto boljim specifikacijama.

Adapteva izjavljuje kako Parallelom žele upoznati ljude s paralelnom obradom podataka i njenim mogućnostima. Projekt je do sada na Kickstarteru uspio sakupiti 318 tisuća od ciljanih 750 tisuća dolara, a preostalo vrijeme je za prikupljanje još 14 dana. O projektu možete saznati više na Kickstarteru, kao i pridonijeti mu.

 

 

Želite li Vi imati nešto ovakvo? U svakom slučaju, zanimljivo je vidjeti da paralelna obrada polako nalazi svoju primjenu kod krajnjih korisnika.
 
Izvori: Muktware, Kickstarter

Autor: iweb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

24 Komentara

Dodaj svoj

😀 Pa u tekstu je naveden razlog (masivno-paralelna obrada podataka). Zog istog razloga mnogi koriste NVIDIA CUDA-u. Ovo je mnogo povoljnija alternativa CUDA-i.

Najvjerojatnije ga i budu. Postoje samo 2 vrste creckera. Oni koji pričaju i oni koji šute i rade. Oni koji pričaju budu uhvačeni. Hackeri se ne bave sa tim piz********


Adapteva izjavljuje kako Parallelom žele upoznati ljude s paralelnom obradom podataka i njenim mogućnostima….

Ako niste upućeni u paralelnu obradu podataka, to je oblik računarstva u kojemu se velik broj kalkulacija izvršava u istom vremenu, za razliku od “običnog” procesiranja, gdje se odvija daleko manji broj kalkulacija. Do sada su je krajnji korisnici imali samo u obliku višejezgrenih procesora.

Filipe, velika je razlika između između tog “paralelnog” računanja i masivno-paralelnog računanja. Evo ti jedan primjer: Četvero-jezgrenom AMD procesoru treba 27 sec da izmnoži dvije kvadratne matrice veličine 1024×1024, dok koristeći NVIDIA CUDA sposoban uređaj (bilo koja novija grafička kartica) to se može postići ispod 2 ms (mili sekunde !!!). Kao što vidiš razlika je u tri reda veličine… Upravo se ta činjenica krije iza masovno-paralelnog programiranja (Parallel, CUDA)

Osjećam dozu sarkazma u tvome komentaru… nebitno. Uglavnom, pretpostavljam da si čuo za NVIDIA Quadro grafičke procesore. Vidiš to su workstation grafulje, i nisu za video igre (iako se mogu koristiti i za to), nego upravo za fizičke simulacije i matematičke operacije.

Samo sam htio reći Filipu zbog čega bi netko koristio mnogo-jezgreni procesor umjesto više-jezgrenog.

Sad mi je jasno i koliko sam skuzio masivno-paralelni proceori bi onda jeftinije kostali od sadasnjih processora, ako se uvedu u širu uporabu.

Da u ovom slučaju (Parallel), ali masovno-paralelni procesori već postoje i već su u uporabi – grafički procesori. I sam znaš da su grafički procesori višestruko skuplji od CPU-a… Vjerujem da se iza ideje Parallela krije mogućnost masovno-paralelnog programiranja, ali bez potrebe trošenja velikih novaca na hardware.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.