Razvoj Android aplikacija na pametnom telefonu ili tabletu

Predstavljamo vam AIDE – Java razvojno okruženje (IDE) za Android platformu, posebno po tome što omogućuje razvoj aplikacija direktno na Android uređaju.

Izvorni kôd uređuje se u integriranom tekst editoru, posebno optimiziranom za brzinu, čak i pri radu s velikim datotekama. Proširen je raznim mogućnostima poput automatskog nadopunjavanja kôda, nudi označavanje sintakse za Javu i XML, provjeru grešaka u realnom vremenu, navigaciju kroz kôd i sl. Treba naglasiti i da je posebno optimiziran za prikaz na malenim zaslonima. Nakon uređivanja, izvorni kôd se kompilira i izvršava aplikaciju direktno na uređaju, u dobro nam poznatom okruženju.

Develop Android Apps on Android with AIDE - the Android Java IDE Develop Android Apps on Android with AIDE - the Android Java IDE

AIDE omogućuje pregled i uređivanje izvornog kôda na Android pametnom telefonu dok ste u pokretu, a kombinacijom Android tableta s tipkovnicom dobivate pravi mobilni razvoji paket (dobar primjer je recimo, Transformer Prime).

S običnim tabletom bez tipkovnice, odnosno koristeći virtualnu, vjerovatno bi se brzo zamorili. Također, neki ozbiljniji rad na pametnom telefonu ne dolazi u obzir, iako vjerojatno može poslužiti za nekakve manje, hitne ispravke ili sl.

Develop Android Apps on Android with AIDE - the Android Java IDE

AIDE je u potpunosti kompatibilan s Eclipse projektima – dovoljno je kopirati izvorni kôd na Android uređaj, učitati projekt u AIDE (koristi Eclipseov .classpath format za projekte) i spremni ste za programiranje. Isporučen je i upravitelj datotekama s osnovnim mogućnostima poput brisanja, preimenovanja, izrada datoteka ili direktorija.

Sve u svemu, zanimljiv koncept, mogao bi se pokazati kao dobar izbor za osobe koje čestu putuju. Pored “ubijanja vremena”, sada mogu obaviti i dobar dio posla u avionu, vlaku, automobilu ili sl., bez vucaranja teškog prijenosnika.

AIDE možete pronaći u Google Play trgovini, zahtjeva Android 2.2 ili veći, velik je oko 6 MB i najvažnije, besplatan.

Autor: Ivan G.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.