9.215 pregleda

Recenzija: Clementine – jedan od najboljih svirača glazbe za Linux

24

Glazbeni svirač Clementine u posljednje vrijeme uživa veliku popularnost među korisnicima Linuxa ali i drugih platforma. Pokušali smo naći odgovor zašto…

Clementine logoKad su u pitanju glazbeni svirači, većina korisnika Windowsa ograničava se na Winamp ili Windows Media Player. Još kad sam upotrebljavao Windows (98 ili XP, nisam siguran) volio sam istraživao nove programe pa tako i glazbene svirače. Uz Winamp, jedan mi se svirač veoma dopao (čak možda i više od samoga Winampa). Njegov naziv je Quintessential player. Mnogo je vremena prošlo odonda i ne mogu tvrditi kakav je program danas jer nisam pratio njegov razvoj. Kako sam u međuvremenu prešao na Linux, isprobao sam mnoštvo različitih svirača.

Svirači temeljeni na libraryjima

Kada sam tek upoznavao Linux očajnički sam tražio nešto nalik Winampu. Nije baš bio neki izbor takvih playera, pa sam pronašao drukčiju vrstu svirača, ako to mogu tako nazvati. Ta vrsta svirača (eng. player) temelji se na dodavanju glazbenih datoteka u takozvani library, odnosno bazu podataka koja sadržava sve direktorije koje želite da svirač prikazuje. Iako i Winamp te mnogi drugi glazbeni svirači podržavaju takav način rada, to ne dolazi toliko do izražaja kao kod mnogih aplikacija toga tipa na Linuxu. Isprobao sam Exaile, Amarok, Rhythmbox, Songbird, Listen, Banshee i još neke manje popularne svirače da bi se na kraju zadržao na Rhythmboxu koji je bio sve što mi je u tom trenutku trebalo.

Clementine na Ubuntu Linux distribuciji

Pronalazak Clementine playera

Rhythmbox, iako po defaultu siromašan opcijama, bio mi  je drag jer za njega postoji solidan broj proširenja (eng. pluginova). Međutim, sam Rhythmbox prilično se sporo razvija, pa mi sve manje odgovara za preslušavanje moje kolekcije glazbe. Duže sam vrijeme tražio dostojnu zamjenu, ali većina navedenih programa imala je neku manu, nešto što me odbijalo od njih. Ili su vrlo tromi, ili nemaju dobar filtar, ili imaju premalo opcija. Malo sam guglao i tražio preporuke ljudi, te sam naišao na program koji još nisam isprobao – Clementine music player.

Clementine Music Player Linux

Kao i svaki drugi program Clementine ima svoje prednosti i mane, ali prilično je dobro osvježenje nakon Rhythmboxa. Clementine je zapravo forkani Amarok 1.4. To je snaga Open Sourcea – mali programi, kad postanu loši, mogu se forkati, a Amarok je s vremenom, po mome mišljenju, postao kompliciran, pun bloata itd.

Prednosti i nedostaci Clementinea

Moram priznati da sam prilično oduševljen ovim sviračem, no pokušat ću sastaviti popis prednosti i nedostataka. Naravno, nema svatko isti ukus, ali mislim da će se mnogi složiti s ovime što je dolje navedeno.

Prednosti

• Odlična integracija Last.fm-a u scroblanju, prikazivanju tagova, broj izvođenja određene pjesme, opisa benda, prikaz sličnih izvođača, prikaz galerije slika izvođača i slično.
• Prikaz teksta pjesama (eng. lyrics) u lijevom panelu koje se povlače s više stranica odnosno baza riječi pjesama.
• Postojanje equalizera
• Višeplatformski (eng. crossplatform), radi na Windowsu, Linuxu i Mac OS X-u
• Smart i dynamic playliste
• uređivanje i automatsko popunjavanje tagova
• Ugrađeni pretraživač datoteka
• Odlično prati dodavanje novih direktorija ili pojedinačnih pjesama u library
• Ugrađeni konverter (mp3, flac, ogg)
• „Cover manager“ koji automatski nalazi nedostajuće omote
• Integrirana pretraga (eng. search) omogućuje pretraživanje pojmova istovremeno na tvrdom disku i na internetskim radijskim servisima

Nedostaci

• Nepostojanje proširenja.
• Nema teme i slabe su mogućnosti prilagođivanja izgleda programa.
• Ponekad zna biti gladan za memorijom

Clementine Music Player Windows

Sve u svemu svakako vam preporučujem da isprobate Clementine ako niste zadovoljni glazbenim izvođačem koji trenutačno upotrebljavate ili ako želite isprobati nešto novo.

Ako smatrate da Clementine nije dovoljno dobar, da postoje bolji playeri, ostavite komentar, podijelite to sa svijetom 😉

Autor: Gogy via radar404.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
Recenzija: Clementine - jedan od najboljih svirača glazbe za Linux, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

24 komentara

  1. prozaican napisao:

    Meni je za brza preslušavanja sasvim dovoljan Audacious… 🙂

  2. Captain Hook napisao:

    Meni je Clementine vrh vrhova i na Linuxu a i na Windowsima (na poslu) .. Lijepo napravim listu dugu jedan metar i stavim da svira naizmjenično u trayu… za lokal odlično 🙂

  3. shicy napisao:

    za one koji traže mali player, Deadbeef je odličan izbor 😉
    MOC neću ni spominjat, on je vrh 😀

  4. Vladimir napisao:

    Priznajem da mi je Clementine jedan od omiljenijih svirača, uz naravno legendarni XMMS i Audacious, ali kao glavni nedostatak moram istaknuti nepostojanje filtra vrlo niskih frekvencija (29-32Hz) u equalizer-u, te isključivo iz tog razloga Clementine vrlo rijetko koristim.

  5. Petar napisao:

    Meni je od playera najvažnije da podržava poredak “by folder structure” – mrzim kad player misli da zna bolje od mene kako želim organizirati glazbu. I zato je klementina (meni i mojim potrebama) ponajbolji player (uz exaile koji je isto skroz ok). Na Win – nemaj drugih playera osim Foobar2000

    • sade napisao:

      di u opcijama nades “by folder structure” ??Mucim se s tim cijeli dan! Mrzim kad mi 2 pjesme sa albuma prebaci u zaseban “album” samo zato kaj su recimo dueti ili slicno! Znam da mogu rucno to sredit pjesmu po pjesmu al nisam nasao ovu automatsku opciju koju ti spominjes…..

      • Vlada napisao:

        Ni ja nisam nasao tu opciju… Posebno ako imam folder sa razlicitim pesmama tj izvodjacima. Sumnjam da moze to. Za mene je on samo jedna kopija Amarok 1.4 kojeg sam i napustio. Nista posebno.

        Sada koristim QMMP plejer koji dosta lici na Audicious ili Winamp. Podrzava skinove i za sada imam ono sto mi odgovara.

        • sade napisao:

          on je mislio da se lijevo na traci ide na datoteke umjesto na zbirku pa onda izaberes glazba pa je onda to to. Bar pretpostavljam. Al to nije to….

  6. learon napisao:

    Clementine sam otkrio prije cca. godinu dana nakon duze potrage za playerom. Ne pada mi na pamet uopce nekome preporuciti nesto drugo.

  7. Cooleech napisao:

    Vrlo kratko – DeadBeef. Mal, brz, ima sve što mi treba.

    • blast beat napisao:

      I ja sam tako dugo, dugo mislio iako sam Clementine probao dok je bila još u ranoj fazi razvoja pa mi nije štimala. Međutim, poslednjih par verzija Clementine su pun pogodak, i kada sam jednom prešao sa DeadBeef-a na Clementine, nisam se mogao vratiti. Najviše zbog nedostatka library-a na DB-u.

  8. lutherus napisao:

    mpd+ncmpcpp sve kaj mi treba. Klementina je inaće jako dobar mali plejer.

    • Ivan napisao:

      Neznam zakaj al meni clementine nikad nije dobro sjel :/ Kaj se tiče mpd+ncmpcpp kombinacije u potpunosti se slažem, jednom kak sam ga probal ne pada mi napamet koristiti bilo kaj drugo 🙂

  9. b4sh napisao:

    Stvarno dobar player 😉

  10. Branko napisao:

    Dobar player. I meni najviše paše.

  11. Architect napisao:

    Koristim ga već dugo godina,nekada mi je glavni player bio XMMS,pa Amarok 1.4 pa Amarok 2.x ovi Rhythmboxovi,Bansheei i slični mi nikada nisu odgovarali,kako sortiraju fileove mi je prejezivo,a nisu ni nešto stabilni pretjerano.Kao i na mobitelu trebam player koji mi nudi mogućnost da browsam po folderima,ne po tagovima jer imam glazbe koja nije uvijek tagirana jer je skinuta sa kojekakvih videa.zatim kompilacije sa više autora gdje ih programi orijentirani na tagove prikazuju kaotično i da ne nabrajam druge probleme sa programima koji su orijentirani na tagove.Amarok sam napustio jer je presiv (definitivno mu trebaju ubaciti skinove) i malo trom.Clementine ima sve što mi treba,folder browsing,transkodiranje,lijepo izgleda bez nekih napadnih i zamornih boja i općenito mi ima odličan look and feel,intuitivno je dizajniran i izuzetno funkcionalan.Windowse ne koristim za ništa osim za igranje pa me ne zanima Windows port ali lijepo je da i to postoji.

  12. opetnaistommestu napisao:

    Clementine sam pokušavao da koristim i na win-u i na linuksu pre nekih godinu dana i generalno mi se činio okej, ali se dešavala jedna stvar koja ne je naterala da ga batalim – meni jako odgovara da preko tastature puštam, premotavam, stopiram i šetam između pesama, a Clementine je reagovao na komande čak i kada nije u fokusu. Pustim muziku, sklonim Clementine, upalim tekst procesor da bih iskuckao nešto i dok kucam tekst pogađam tastere koji upravljaju muzikom a Clementine izvršava komandu. Ne znam da li je ovo bio bug ili feature, ali nikako nisam mogao da zaobiđem tu glupu situaciju pa sam morao da upucam Clementine… Ovaj tekst me je podsetio da pokušam ponovo, prošlo je dosta vremena.

    • blast beat napisao:

      Vidiš šta su ti ukusi, a meni je baš to ono što najviše volim i kod DeadBeef-a i Clementine. Ako mi je upaljen Writer, neću da to automatski znači da mi prečice iz Clementine ne rade. Postavio sam ih par koje mi trebaju i uvek su mi dostupne. Jedina fora je što treba izabrati prečice koje nisu toliko zastupljene u drugim programima da ne bi došlo do konflikta.

  13. lol napisao:

    Dobar 😀 Koristim Rhythmbox na Linuxu, a na Windowsu mi je Aimp naj 🙂

  14. filenski napisao:

    Na jednom laptopu je clementine odmah bil instaliran, a na drugom je ostal xnoise. I jedan i drugi mi se čine sasvim ok. Deadbeef podsjeća na foobar tak da bum i to isprobal. Komp mi je prištekan na dac i čujem s vremena na vreme čudne zvukove: najlakše je pucketanje dobiti kad skrolam u Thunaru (nešt sitno i u firefoxu se tad zna čut) – probal sam dić prioritet pleyera, ali nula bodova. Još ću probat s nekim drugim plejerom, ali znalo mi se tak nekaj i na windowsima događat (znalo je gadno pucketat pa prestat neko dulje vreme) pa pretpostavljam da mi kupovina powered usb huba ne gine (vjerojatno stvar stabilnosti napona usb porta iz kojeg se dac crpi).

  15. hrc napisao:

    Clementine je zbilja super player. Kada je Amarok otišao na verziju 2, počeo sam tražiti alternativu.. i Clementine je bio baš to što sam trebao. Isprobao sam inače još brdo playera i moj omiljeni je svakako MOC, ali od GUI playera vode Clementine i Foobnix.

  16. Lexa napisao:

    Nema sortiranja po folderima, nego mi je sve strpao u folder unknown jer mi pjesme nemaju tagove.
    Uzas i katastrofa

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.