Red Hat Enterprise Linux slavi deset godina postojanja

Ovaj mjesec RHEL slavi deseti rođendan. Da ne bi bilo zabune, Red Hat kao Linux distribucija postoji od davne 1994, no tek od 2002. godine postoji verzija s konzervativnijim razvojnim ciklusom od dvije ili više godina koja je i sada najvažniji proizvod ove tvrtke. Verzija se tada nazivala Red Hat Linux Advanced Server, a tek od 2003. godine postoji pod legendarnim imenom Red Hat Enterprise Linux.
2002. godina je značajna i po još jednoj Linux distribuciji koja je nastala iz Red Hata. Fedora je nastala krajem 2002. godine, a osim što se radi o jednoj od najpopularnijih Linux distribucija, od 2003. zahvaljujući radu brojnih volontera i Red Hatovih zaposlenika u Fedora Projectu, mnoga softverska rješenja iz Fedore će na kraju dospjeti u RHEL.

Nekoliko godina prije su velike svjetske tvrtke prepoznale potencijal Red Hata i Red Hat Linux distribucije tako da je sama tvrtka imala uz sebe divove poput IBM-a, Della, HP-a, Borlanda, Novella, Oraclea, Dreamwork studija i Amazona, te prisustvo u Americi, Europi i Japanu puno prije izlaska samog RHEL-a. RHEL je samo zapečatio uspjeh ove tvrtke.

Od samim početaka tvrtka Red Hat nudi pod slobodnom licencom kôd svoje Linux distribucije za upotrebu i razvoj svima. Zbog prilično nefer (iako sasvim legalnog) poteza Oraclea koji je nudio blago prepakiranu verziju RHEL-a pod svojim imenom od prošle godine se kôd RHEL-a  nudi zajedno s ukomponiranim specifičnim zakrpama što donekle otežava razvoj CentOS-a i ostalih slobodnih derivata RHEL-a.

Iako na prvi pogled nelogičan potez, Red Hat je pokazao da otvoreni softver ima potencijal i da se na modelu otvorenog softvera može dobro poslovati i zarađivati. Umjesto da naplaćuju svoj softver, Red Hat naplaćuje putem pretplate tehničku podršku, odnosno usluge održavanja i pomoći pri radu s njihovim softverom. Ove godine su uspjeli preći milijardu dolara profita i time su postali prva open source softverska tvrtka kojoj je to uspjelo. Ako uzmemo u obzir svjetsku ekonomsku krizu, ovaj uspjeh postaje još značajniji.

RHEL danas koriste mnoge tvrtke. U sustavima koji obavljaju takozvane “mission critical” poslove poput upravljanja velikom količinom novaca, ili sustavima odbrane gotovo uvijek ćete naći ovu Linux distribuciju. Mnogi internetski divovi također na svojim serverima vrte RHEL.

Na kraju napomenimo da CentOS, Linux distribuciju koja je gotovo klon RHEL-a,  možete slobodno preuzeti i instalirati na bilo koje računalo. Naravno, uz nju nećete dobiti i tehničku podršku .

Iskrene čestitke Red Hatu na uspješnom poslovanju, a RHEL-u želimo još mnogo godina stabilnosti i vrhunske kvalitete!

Više o povijesti same tvrtke pročitajte na službenim stranicama.

 

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.