Robotski kirurg otvorenog kôda bi vam mogao spasiti život


Tim istraživača koji je izgradio Raven II robote

Dali bi ste ikada legli na operacijski stol znajući da će operaciju obaviti stroj odnosno robot? Stručnjaci za robotiku sa Sveučilišta California u Santa Cruzu (UCSC) i Sveučilišta u Washingtonu (UW) su izradili komplet od sedam naprednih kirurških robota koji će se koristiti u glavnim medicinskim laboratorijima diljem SAD-a. Nakon nekoliko završnih ispitivanja, 5 robota će biti poslano na Harvard Sveučilište, Johns Hopkins Sveučilište, Sveučilište u Nebraski, UC Berkeley i na UCLA, dok će preostala dva ostati u Santa Cruzu i Washingtonu.

Jacob Rosen, profesor računalnog inženjeringa na UCSC-u i glavni istraživač na ovom projektu kaže: “Odlučili smo slijediti model otvorenog kôda, jer će cijelo ovo područje napredovati puno brže ako svi ovi laboratoriji imaju zajedničku istraživačku platformu za robotsku kirurgiju.” Naziv robota je Raven II, a dolazi s dvije robotske ruke, kamerom za pregled operacijskog područja i posebnim kirurškim sustavom koji omogućava udaljeno upravljanje robotom. Istraživači kažu da je sustav je moćan i dovoljno precizan za korištenje u naprednoj robotskoj kirurgiji uključujući i online kirurgiju odn. upravljanje robotom preko interneta. Izvorni kod Raven II robota je otvoren, a on je tek jedan u nizu open source strojeva koji se koriste u zdravstvu.

Raven-surgical-robot

Raven II robot za kirurgiju s dvije pokretne "ruke"

Kod klasične kirurške operacije je problem što ljudski vid nema preciznost potrebnu za određivanje točnog tkiva i anatomskih lokacija koje je potrebno operirati. Raven II ima bolji vid nego ljudsko oko i može biti od presudne važnosti kod brojnih operacija, a može i samo asistirati liječniku. Uz sve to je otvorenog kôda.

Prema Rosenu, većina sličnih istraživanja o kirurškim robotima koristi softver zatvorenog koda kojemu akademski istraživači imaju ograničen pristup. Ovime se to mijenja, i svaki laboratorij započinje s identičnim robotom i sustavom, te može dodavati i mijenjati hardverske komponente i po potrebi prilagođavati softver. Bilo kakva promjena hardvera ili softvera je javno dostupna pa i drugi istraživači imaju uvid u sve to, čime se cjelokupan razvoj bitno ubrzava i poboljšava.

Raven II možete vidjeti na djelu na sljedećem video zapisu:

Reference: http://news.ucsc.edu, http://ostatic.com

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

2 komentara

 1. Shicy napisao:

  Izvanredna stvar!!! Ovo je možda i najbolji primjer kako znanstvenici mogu surađivati na dobrobit čitavog čovječanstva! Naravno, otvoreni kod smeta određenim interesnim skupinama, ali smatram da će, barem u ovom primjeru, ljudi doći pameti i dati apsolutnu podršku ovim znanstvenicima, dok će sve koji im stanu na put eliminirati.

  Bravo za znanstvenu zajednicu, bravo za otvoreni kod!

 2. Branko napisao:

  Mljac! Jedva čekam ovako nešto!
  Za jedno desetak godina možda ćemo moći i u Hrvatskoj koristiti ovakve strojeve.
  I svaka čast za otvoreni kod! To će omogućiti deset puta brži razvoj ovog stroja!
  Koji dinosauri od programa i hardvera se koriste u suvremenoj medicini je žalosno! I to sve zahvaljujući zatvorenoj tehnologiji koja će vam npr. naplatiti pržilicu CD-a i softver dvadeset tisuća kuna!
  Nadam se da će i ostali slijediti ovaj primjer.
  Inače, ljudski vid nije neko ograničenje jer uz lupe i mikroskope možemo napraviti čuda. Prava prednost je robotova fleksibilnost što omogućava pristup u regije koje do sada nisu bile moguće, te minimalno invazivna kirurgija koju ovi roboti omogućavaju. Preciznija kirurgija i brži oporavak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.