Sabayon 11 Mate – Oplakani Gnome 2 sasvim je živ i zdrav!

Sabayon je u posljednje vrijeme vrlo spominjana Linux distra. Čini se da su njegovi razvijatelji na dobrom putu jer se često čuju pohvale na njihov račun. Još uvijek nailazimo i na prigovore, ali dobre stvari ipak prevladavaju i ukupni dojam je pozitivan.

U posljednjih pola godine svoj fokus sve više usmjeravam na ovu distru. Sve je počelo kao rutinska recenzija Sabayona za LZS, a nastavilo se mojim oduševljenjem i potpunim prelaskom na ovu distru. Nažalost, nakon gotovo pola godine sretnog i neproblematičnog korištenja Xfce verzije Sabayona, dvije velike nadogradnje pokvarile su sretnu priču. Sustav je izgubio stabilnost i postao neupotrebljiv.

Budući da za ozbiljniji rad na računalu trebam distru koja je stabilna i za koju ne moram strepiti kod svake nadogradnje, na mjesto Sabayona je došao Mint Nadia Xfce koji je sada glavna Linux distribucija na mom računalu.

Međutim, iako se Sabayon na kraju ipak pokazao nestabilnim, moram priznati da mi je tijekom nepunih šest mjeseci pružio jako ugodno iskustvo korištenja. I dalje stojim iza svega što sam napisao na početku druženja sa Sabayonom. Radi se o izvrsnoj Linux distribuciji!

Naravno, budući da je nedavno objavljena jedanaestica, jedva sam čekao da uhvatim malo slobodnog vremena i provjerim kako se najnoviji Sabayon slaže s mojim računalom. Za razliku od mnogih malih distri koje dolaze u jedva dvije-tri verzije, Sabayon možete isprobati u Gnome, KDE, Xfce i Mate izdanju. Sva izdanja možete instalirati kao 32 i 64-bitne sustave.

Kako još do sada nisam isprobao nasljednika neprežaljenog Gnomea dvojke, odlučio sam se malo vratiti u prošlost i provozati Mate verziju, tek toliko da vidim do kuda je razvoj Matea došao i radi li se doista o nasljedniku dobre, stare Dvojke.

 

LIVE CD

Sabayon 11 Mate - Live CD

Sabayon 11 Mate – Live CD

 

Budući da sam (po već stoti put) negdje u stanu zametnuo svoj USB stick, testiranje se odvijalo na klasični način – Live verzija se zapržila na DVD. DVD se očekivano podiže bez ikakvih problema i nakon kratkog čekanja pozdravlja me već pomalo zaboravljena slika starog, poznatog Gnome 2 sučelja. Da, sve je na mjestu: dva panela, Applications, Places, System izbornici. Pravi povratak u prošlost!
Iako se radi o Live DVD-u, sve radi prilično brzo, a sustav je i u ovako osakaćenoj verziji s optičkog diska prilično upotrebljiv. Sav hardver je prepoznat i nema nikakve prepreke za instalaciju.

 

INSTALACIJA

Desetku je bilo prilično jednostavno instalirati, a jedanaestica je iskustvo instalacije samo dodatno poboljšala. Svi koraci su jasni, nema nikakvih dvosmislenih uputa, a najvažnije je što se strah da ćete nešto zabrljati kod odabira particije ovdje uopće ne pojavljuje. Odabir particija je izvanredno jasan, logičan i bez ikakvih šokova. Da su razvijatelji promišljali instalaciju pokazuje i smirujuća obavijest na početku da se particije neće formatirati i brisati sve dok ne završite s podešavanjem. Također, prije početka zapisivanja promjena na disk dobijete još jedno upozorenje da će se odabrane promjene primijeniti na vaš hard disk.

Instalacija - Odabir vremenske zone

Instalacija – Odabir vremenske zone

 

Sabayon instalacija - Rad s particijama

Instalacija – Rad s particijama

 

Svakako pozdravljam dodatni trud koji su razvijatelji posvetili poboljšanju iskustva instalacije. (Za razliku od nekih drugih distribucija koje ove osjetljive korake u najmanju ruku omalovažavaju i pružaju zbunjujuće načine podešavanja particija, ili još gore, promjene kreću zapisivati na hard disk prije ikakve obavijesti korisniku, a ponekad čak i usred upola unesenih podataka o particioniranju!)
Nakon unošenja traženih podataka instalacija protječe bezbolno uz jednostavne slajdove u kojima se autori hvale nevjerojatnim mogućnostima ove distre. (Da, autori su Talijani i od njih ovakvo nešto trebate očekivati. 😉 )

 

NAKON INSTALACIJE

Sabayon 11 Mate - odmah nakon instalacije

Sabayon 11 Mate – odmah nakon instalacije

 

Prvi reboot. Sve radi odlično. Nisam isprobavao sustav, već odmah pokrećem instalaciju dostupnih nadogradnji. Nadogradnja prolazi bez problema. Hardver je ispravno prepoznat; video kartica, zvuk, kamera, bežična kartica i funkcijske tipke rade bez problema. (Nisam se stigao pozabaviti instalacijom Bumblebee podrške za svoju Nvidia karticu. Taj dio planiram obaviti nakon instalacije KDE verzije Sabayona, koju planiram koristiti kao glavnu distribuciju ako se pokaže zadovoljavajućom.)

 

MATE

Do sada nisam imao prilike oprobati Matu pa ću se ovdje malo više posvetiti ovom sučelju. Na prvi pogled sve je identično Gnomeu Dvojci. Dobro, staro, funkcionalno sučelje je tu. Ovom prilikom čestitam razvijateljima Mate sučelja na odličnom poslu i zahvaljujem im što su očuvali po mnogima najbolje korisničko sučelje na svijetu!
Sučelje je jako brzo i troši malo resursa računala. Nakon nekoliko dana korištenja mogu reći da je usporedivo s, a možda čak i manje zahtjevno od Xfce 4.10.

Sabayon 11 Mate

Sabayon 11 Mate

 

Sabayon dolazi sa starijom verzijom ovog radnog sučelja. Mate 1.4.1 još uvijek pati od manjih bugova. No, s obzirom da se još uvijek nalazi u ranoj fazi razvoja, iznenađuje da je gotovo sve što poznajemo iz starog Gnomea 2 prisutno i upotrebljivo!

Prvo što mi je zapelo za oko jest da Mate na Sabayonu nema uključen compositing. Prozori i izbornici nemaju sjenu, a prozirnost u Terminalu nije prava, već virtualna. Kako svi znamo da su sjene na prozorima i prozirnost u Terminalu esencijalne stvari, odlučih u opcijama potražiti gdje se uključuje compositing.
Naravno, takve opcije nema. Malo guglanja mi otkriva da Sabayon ne dolazi s mateconf-editorom. Naravno, pokrećem Rigo i instaliram sve što mi treba. mateconf-editor je moćan alat koji zamjenjuje dobro nam poznati gnome-conf-editor. Jednako je moćan i isto tako nepregledan i težak za korištenje. Hrpa opcija, od kojih su neke skrivene na sasvim neočekivanom mjestu, do kraja dočaravaju užitak i frustracije korištenja starog gnome-conf-editora.
Naknadno guglanje mi otkriva gdje su skrivene opcije za uključivanje compositinga, a kad sam već tu uklanjam i sve ikone s desktopa. (Volim kad mi je desktop čist, bez ijedne ikone.)

Budući da volim pobacati i razne indikatore i prekidače po panelu, naredni korak mi je instalirati Mate Applets. Appletsi nisu predinstalirani na Sabayonu, što je velika šteta jer neiskusan korisnik možda neće znati za nevjerojatne mogućnosti konfiguracije Mate panela koje je, naravno, naslijedio od svog prethodnika – Gnome panela.

Dodavanje System Monitora, kontrole svjetline monitora, dva-tri launchera, uklanjanje jednog panela i prebacivanje gornjeg panela dolje, i sve je baš onako kako sam navikao na starom Gnomeu. Pregledno, kompaktno, brzo, organizirano.

Tu bih završio s opisom ovog sučelja. Svi koji su koristili Gnome Dvojku znaju sve o Mateu, a oni koji su u svijet Linuxa pristigli tek nedavno naprosto ga moraju isprobati! Naizgled jednostavno, ali genijalno smišljeno i izvrsno optimizirano za stvarni rad s računalom. Ne smeta, a kad ga zatrebate sve vam je dostupno na jedan-dva klika mišem.

Naveo bih samo dva buga na koje sam naišao tijekom korištenja. Prvi bug je riješen u novijoj verziji Matea, a drugi sam riješio bez problema. Caja, standardni file manager Mate sučelja nema predpregled slika i multimedijskih datoteka. Predpregled slika rješava se unosom par jednostavnih naredbi, a predpregled videodatoteka instalacijom Caja ffmpegthumbnailera i ponovnim pokretanjem računala. Kao što rekoh, ovaj bug je riješen u novijoj verziji Mate sučelja, pa se ne bih time previše opterećivao.

Caja na Mateu zamjenjuje Nautilus

Caja na Mateu zamjenjuje Nautilus

 

Drugi bug je više mala neugodnost koja se lako riješila. Tijekom rada su mi s panela nestali pokretači programa (launcheri), a naknadno mi je nestalo i područje s notifikacijama. Kratak povrat u postavke panela i dodavanje izgubljenog sadržaja natrag na mjesto su problem u potpunosti otklonili.

 

RAD S RAČUNALOM

Sabayon je jedna od distribucija koja dolazi s unaprijed predinstaliranim svime što vam treba za rad na računalu. (Ili sam barem tako mislio.)

Međutim, za razliku od ostalih verzija Sabayona, Mate verzija nema predinstalirani LibreOffice, nedostaje Flash, a krajnje je neobično da sasvim nedostaje preglednik video datoteka! Jako neobična odluka ekipe koja je kreirala Mate verziju Sabayona!
Naravno, sve ovo vam je dostupno jednostavnim pokretanjem Rigoa – programa koji se brine za instalaciju softvera, rad s repozitorijima i nadogradnju sustava. Sabayon je jedna od distribucija koja se može pohvaliti hrpom dostupnih aplikacija u svom repozitoriju.
Libre i VLC su bez problema instalirani, a Flash se pobrinuo za filmiće na Internetu. Na svu sreću, multimedijski kodeci su predinstalirani, čime ste pošteđeni dodatnog instaliranja kodeka koje na nekim distrama zna biti prilično naporno iskustvo.

Rigo se brine za instalaciju programa, updateove i rad s repozirotijima

Rigo se brine za instalaciju programa, nadogradnje i rad s repozitorijima

 

Nažalost, internetski preglednik se stalno žalio na nepostojanje Java dodatka, što je bug kojeg nisam uspio riješiti niti na starom Sabayonu. Pregled stranica vam zbog toga neće patiti, ali nakon nekog vremena često upozorenje o nepostojanju dodatka zna smetati.

Kao što sam već ranije rekao, Mate je izuzetno lagan i nezahtjevan, a Sabayon također ne gnjavi vaše računalo, stoga je cjelokupni dojam rada na računalu prilično živahan i jednostavan. Nakon početnog podešavanja i instaliranja željenih programa održavanje se svodi na instalaciju nadogradnji.

 

IZGLED

Predinstalirane teme su jako ugodne i lijepo odabrane, a sviđa mi se što su se autori odlučili za tamniji izgled zadanog desktopa, što će cijeniti i svi oni koji mnogo vremena provode za svojim računalom. Sabayon je inače hvaljen zbog dobrog dizajna i peglanja detalja poput prilagodbe splash prozora LibreOfficea i dobrog odabira ikona. Ako nemate volje gnjaviti se s dodatnim podešavanjem i ušminkavanjem sustava, Sabayon će vam lijep izgled dati već nakon instalacije.

Možda bi samo valjalo napomenuti da neke tamnije teme imaju problema s prikazom svjetlijeg teksta u poljima za unos u internetskom pregledniku i nekim programima. Možda se to moglo bolje riješiti, ali ovo nije problem samo u Sabayonu, nego sam ga susreo na manje-više svim Linux distribucijama koje imaju tamnije teme. Malo igranja s postavkama boja ovaj problem rješava u potpunosti.

ZAKLJUČAK

Nakon nekoliko dana korištenja ukupni dojmovi su i dalje vrlo pozitivni. Malo podešavanja sučelja, kratka instalacija potrebnih programa, i sustav je bio spreman za rad.

Mate verziju sam probao bez neke ozbiljnije namjere da ju zadržim na svom računalu; više sam htio vidjeti dokle se došlo u razvoju ovog radnog sučelja. Ugodno me iznenadilo da je sučelje već u ovoj ranoj fazi razvoja gotovo u potpunosti ispeglano i pruža sasvim sigurno 95% mogućnosti Gnome 2 sučelja. Mogao bih reći da je potpuno spremno za ozbiljan rad na računalu. Jednostavniji alat za konfiguraciju Mate sučelja bi dobro došao, ali mislim da bi bilo previše zahtijevati takvo nešto u ovoj fazi razvoja.
Za one koji žele jednostavno, funkcionalno, nezahtjevno i brzo sučelje – svakako velika preporuka!

Sabayon je izvrsna distra i čvrsto preporučam da ju isprobate i pratite njezin daljnji razvoj. Ako se stvari ovako nastave, za Sabayon ćemo sve više i više čuti.

Ono što me sprečava da ovu distru preporučim svima jest osobno iskustvo s nadogradnjama koje su mi nakon nekoliko mjeseci ugodnog rada na Sabayonu počele stvarati probleme. Nažalost, nisam bio jedini s ovakvim iskustvom. Ako ste malo vičniji radu s Linuxom, moguće “kvarove” ćete sasvim sigurno otkloniti, ali neiskusniji bi se mogli naći u problemima i nakon nadogradnje sustava dobiti nefunkcionirajuće računalo. Šteta; radi se o vrhunskoj distribuciji koju bismo mogli preporučiti upravo početnicima jer nakon početne instalacije zahtijeva minimalno održavanje. (Naglašavam da su se problemi s nadogradnjama događali na prethodnoj verziji Sabayona. Na najnovijem Sabayonu do sada nisam imao nikakvih problema.)
Nadamo se da je problem s nesigurnim nadogradnjama riješen u ovoj verziji, jer to je posljednje što mi stoji na putu da ovu distribuciju prihvatim kao glavnu na svom računalu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.4/5 (18 votes cast)
Sabayon 11 Mate - Oplakani Gnome 2 sasvim je živ i zdrav!, 4.4 out of 5 based on 18 ratings

You may also like...

17 komentara

 1. Mario Bahorić napisao:

  Stvarno ne razumijem taj “linux” svijet, zar nema i previše distribucija. Po čemu je ova toliko posebna, osim po gnome2. Da su ti likovi proveli svo vrijeme koje provode na razvoju vlastite distre na razvoju već neke postojeće svijet bi bio bolje mjesto za život… 🙁

  • Vl@do napisao:

   Po meni je to jedna od velikih prednosti Linuxa. Nema tog izbirljivca koji neće naći u moru distribucija onu koja baš njemu odgovara (ili nekoliko njih). Sabayu jednostavno moraš voljeti samo je problem u tome što ne mogu više distri koristiti u isto vrijeme.

  • Lutherus napisao:

   Je. A onda bi svi idalje imali Slackware jer za drugo ništa ne bi ni znali pa se nikad ne bi desili ni Debian ni Gentoo, Arch, Crux, Lunar, sourceMage, etc

   • sade napisao:

    Kaj fali Slackware-u? 🙂

    • Z0K4 napisao:

     Ovisi koga pitaš… Ako se mene pita (ili bilo kojeg drugog Slackwareaša) ne fali mu ništa. Ako pitaš nekoga tko je za “user friendly” iskustvo onda mu definitivno fali veći broj paketa i upravitelj paketima koji sam riješava zavisnosti. 😀
     Ah, dok nisam zaboravio… Pohvale Branku za odličan tekst i recenziju 😉

     • Lutherus napisao:

      Slackware je ubiti kad pogledaš out of the box distribucija. Instalacija nije teška a ncurses instaler možemo smatrati i grafičkim ( ok nije qt ni gtk ali neka grafika i je ) i sa njime dobij popriličnu kolekciju softvera 😀

      • Z0K4 napisao:

       Upravo zato i volim Slackware… Instalacija je lagana, po defaultu instalira sve što će ti ikada biti potrebno (dobro, ne baš sve, nego 99% svega 😉 ), a ako želiš minimalnu instalaciju možeš i to učiniti jednostavnim isključenjem opcija u ncurses instaleru. Također, ne moraš instalirati sve zavisnosti nego samo ono što si siguran da će ti zatrebati 😀

       • Lutherus napisao:

        Meni je i to previše paketa :rofl
        A nije ni težak za podesiti nakon instalacije a održavanje je više edukativno. Slackware uvijek preporučam početnicima kad kažu da žele naučiti Linux. Kakav Gentoo, Lunar, SourceMage, Crux, Arch i ostala banda? Slackware.

        • Z0K4 napisao:

         Čitaš mi misli 😀
         Uvijek sam bio ljubitelj KISS distribucija kao što su Arch i Slackware. Jedina želja mi je još okušati se u Gentoo vodama… Za početak ide u virtualku a potom na pravi hardveraj. Samo nikako da si osiguram malo vremena za detaljniju analizu njihovog wikia. Use flagovi su mi zbilja fascinantni, definitivno je to jedna od karakteristika koja me najviše privlači Gentoou.
         I da napomenem, oni koji bi rado koristili Gentoo ali ne žele vršiti instalaciju od (praktički) nule, mogu si instalirati Sabayon te umjesto equoa koristiti portage 😀

        • Lutherus napisao:

         Probaj Lunar Linux jednu subotu posložiti kad nađeš vremena.

       • Shicy napisao:

        Slackware je divota 🙂

   • gurk napisao:

    etc…Ubuntu? 😉

 2. rudar napisao:

  Sabayon je poseban po tome što je fork Gentooa. Cilj stručnjaka koji stoje iza projekta Sabayon jest promicati Gentoo. Sabayon je ipak puno bolje prilagođen nama početnicima nego Gentoo, na kojem se temelji. Osim toga, autor ovog članka lijepo je upozorio da Sabayon nudi više sučelja: KDE, Gnome, Mate, XFCE. Svakome po volji i po hardverskim mogućnostima. I ja sam isprobao Sabayon 11 Live, i Mate i XFCE, i više mi se svidio XFCE. Ukratko, zaista dobro!

 3. wintermute napisao:

  postoji i fluxbox (core) verzija..
  licno meni najprivlacnija..
  moje iskustvo sa mate (live session) nije najbolje proteklo, moguce da se posle ukljucivanja compositinga i podesavanja dobija prihvatljiv “emulator” gnome2..
  zeleo bih da mogu da koristim sabayon, ali me plasi taj fatalni update rizik o kojem svi govore..
  iako me gentoo uopste mozda najvise privlaci od “naprednijih” distri, ne usudjujem se, ne jos.. iako volim da experimentisem i ucim, presudno mi je da imam sistem koji radi, na kojem stabilno funkcionise uvek najnoviji blender i da mogu da radim update svako toliko bez previse adrenalina u krvi..
  trenutno sam se odlucio za manjaro sa aspiracijom da posle sticanja dovoljno znanja predjem na cisti arch i izgradim sebi neki egzoticni desktop..
  mozda je to neki prirodan tok stvari.. learning curve.. gateway mi je bio ubuntu, pa derivati, zatim taste rpm distri, prvo opensuse zatim fedora, pa nazad na cistiji debian based u obliku crunchbanga, sada polako grizem arch, predpostavljam da bi u logickoj progresiji gentoo, LFS i mozda neki BSD isli posle.. 🙂
  sve ovo je bilo i traje jedno divno iskustvo.. ucenje radom, resavanjem svakodnevnih problema, interakcije sa raznim zajednicama, trial- error, kreativna jedinstvena i samo moja resenja..
  zato kada vidim komentar kao prvi ispod teksta mogu samo da kazem:
  ne mozes razumeti dok ne isprobas na sebi..
  izbor, raznolikost, dublje razumevanje sistema, zajednice, proces ucenja, mogucnost da utices na svoj alat i da ga podelis sa svetom koji ce ga dalje razvijati,, kao i “netehnicka” odnosno ideoloska, eticka, politicka strana.. pitanja privatnosti, intalektualne svojine, kolaboracije uopste, sistematizovano neslaganje i konsenzus.. sve su ovo samo neke stvari sa povrsine koje odgovaraju na zasto..

  • Profesor Bruka napisao:

   Znam da Mate podržava GTK2, kopao sam po interentu i navodno je plan da to sučelje podržava i GTK3, ali nisam uspio iskopati informacije o tome u kojoj je fazi taj proces – vjerojatno zato što je Mateovoj stranici zapravo svrha prezentirati široj publici nešto novo, a sve one dobre stvari su rasipane po raznoraznim blogovima i forumima. Ne bih volio zauvijek ostati na Geditu 2.30 😀

   Prvo mi je grafičko sučelje bio Gnome2, kada zamjenim Squeezeja, bit će to Mate. Sve se mijenja samo Debian ostaje…

   • Z0K4 napisao:

    Kako misliš da Mate podržava GTK2!? On ja građen na njemu, naravno da ga podržava… Što se tiče GTK3 aplikacija, možeš ih pogoniti bez problema na Mateu (ako tema koju koristiš ima GTK2 i GTK3 verziju, u suprotnome će GTK3 aplikacije izgledati “ružno” ali će se i dalje izvoditi). Planira se port Matea na GTK3, a upitno je hoće li se to dogoditi u skorijoj budućnosti i hoće li se uopće dogoditi…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.