Spašavanje izgubljenih podataka sa ext3/ext4 particije

Neoprezom ste trajno izbrisali podatke ili da niste ni svjesni jednostavno su nestali bitni podaci na vašem Linux operacijskom sustavu. Ne možete ih pronaći i već vas lagano lovi panika jer su vam od iznimne važnosti. Umjesto da glavom lupate u zid i paničarite, najbolja preporuka je da vaš operativni sustav odmah ugasite. Jer što ćete više raditi na računalu postoji veća mogućnost da podaci budu prebrisani te zaista trajno uništeni sa diska.

Ugasite računalo

Standardnim brisanjem datoteke sa diska, sustav ga prebacuje u smeće. Postoji i mogućnost da ga kombinacijom tipki brišete na način da se zaobilazi smeće. Dakle, vaša tražena datoteka je potpuno izbrisana iz smeća ili je nigdje nema. No zapravo, ona nije nigdje vidljiva jer nedostaje samo indeks iliti putanja koja ukazuje da se nešto zaista nalazi na tom mjestu na disku, te je to mjesto spremno za spremanje i upisivanje novih podataka. Ukoliko ona neće biti prebrisana, postoji mogućnost da se ona ipak spasi.

Stoga ugasite računalo kao što ga uobičavate gasiti svaki dan jer za svaku dodatnu radnju na računalu postoji i veća mogućnost da ćete prebrisati vama bitne nestale datoteke.

Hard Disk Western Digital WD

Pokrenite Ubuntu LiveCD distribuciju

Dakle, trebate imati uvijek spremnu vašu Ubuntu LiveCD distribuciju, ubacite je u CD/DVD pogon, upalite računalo, podignite LiveCD Ubuntu i podesite pristup Internetu. Ako nemate istu, snađite se na način da je zapržite na drugom računalo ili skoknite do prijatelja, no nikako nemojte ovo raditi na računalu na kojem želite spasiti podatke.

Skinite i instalirajte extundelete

Extundelete je alat s kojim možete spasiti obrisane datoteke sa ext3 i ext4 linux particija. Naravno, ova aplikacija vam ne garantira da ćete uvijek moći spasiti podatke, no velika je šansa da oni budu spašeni. Kako bi mogli instalirati i kompajlirati unextdelete potreban vam je c++ compiler, te razvojni paketi za e2fsprogs i e2fslibs. Slijedite upute ispod:

  1. Skinite i spremite extundelete ovdje.
  2. Pronađite skinutu extundelete (najvjerojatnije je u home direktoriju u Download mapi) i otpakirajte extundelete-x.x.x.tar.bz2 datoteku (najjednostavnije, desni klik na datoteku i Extract here).
  3. Pokrenite terminal i instalirajte slijedeće što je potrebno kako bi mogli pokrenuti i kompajlirati extundelete
 sudo su
 apt-get install e2fslibs-dev
 apt-get install g++

4. Uđite preko otvorenog terminala u direktorij otpakiranog extundelete programa, te u tom direktoriju pokrenite slijedeće komande:

./configure

Ukoliko sve prođe bez grešaka, a trebalo bi ako ste pratili točku tri, nakon toga utipkajte ove dvije komande, nakon svake lupite enter i sačekajte da se proces izvrši do kraja:

 make
 make install

Extundelete je spreman za korištenje i spremni ste za spašavanje podataka.
Da bi vidjeli sve detalje i komande extundelete ovog programa u terminalu utipkajte:

extundelete --help

USB prijenosni disk ili stick

Ubacite prijenosni disk ili USB stick u vaše računalo dovoljnog kapaciteta, odnosno onoliko minimalno kapaciteta koliko je veličina datoteka ili direktorija koje želite spasiti. Po potrebi kreirajte direktorije ako to smatrate potrebnim na prijenosnim diskovima. Ako imate više od jednog diska u računalu odnosno više particija, podatke možete spasiti umjesto na prijenosni disk na drugu slobodnu particiju ili disk.

Spašavanje podataka

Extundelete radi na principu da spašava podatke sa unmountanog diska na neki vanjski eksterni disk, drugi fizički disk u računalu ili particiju, no za većinu korisnika najjednostavnije je ubaciti dodatni USB stick. Vi odradite ovo kako smatrate da je najbolje za vas. Unmountatajte disk s kojeg želite spašavati podatke (preko desktop sučelja ili preko terminala).

Provjerite koji je naziv vašeg diska/particije sa kojeg spašavate podatke. Ovo učinite sa komandom fdisk.

fdisk -l

Uđite u terminalu u kreirani direktorij na vašem prijenosnom disku u koji želite da budu spremljeni spašeni podaci, te se svi spašeni spremaju u RECOVERED_FILES direktorij dok ostale mape se samogeneriraju ovisno gdje se podatak nalazio na izvornom disku.

Naredba za spasiti jednu datoteku kojoj znate lokaciju (u našem slučaju nalazila se je na particiji /dev/sdb1 na lokaciji /var/dir/) i naziv možete na slijedeći način:

extundelete /dev/sdb1 --restore-file /var/dir/izgubljena-datoteka.txt

Ukoliko ste uspjeli spasiti vašu bitnu datoteku izuzetno nam je drago. Za više naprednijih opcija koristite ove upute i opcije samog programa na Extundelete options stranici.

Autor: Darko Mareš

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.