Valveova statistika za veljaču pokazuje trend porasta broja korisnika Linuxa

Iako je Steam službeno dostupan na Linuxu tek nešto više od mjesec dana, korisnici Linuxa već sada zauzimaju značajan postotak korisnika ove platforme.

Valve je nedavno objavio rezultate svojega mjesečnog istraživanja hardvera i softvera kojim se služe njihovi korisnici. Prema tom istraživanju količina korisnika Linuxa u odnosu na siječanj narasla je gotovo dvostruko. Linuxaši tako sada čine 2,16 % Steamove korisničke baze. Možda vam se taj broj ne čini posebno velik, ali uzmite u obzir da se tim postotkom Linuxaši ozbiljno približavaju korisnicima Macintosha koji trenutačno zauzimaju 3,07 % korisničke baze. S obzirom na to da je Steam na Mac računalima prisutan još od 2010. godine, radi se o priličnom uspjehu ove platforme na Linux tržištu.

Rezultati Steamovog istraživanja za prethodni mjesec

Rezultati Steamova istraživanja za prethodni mjesec

 

Prema rezultatima očekivano najpopularnija distribucija Linuxa jest Ubuntu s 1,71% korisnika Steama. Uz Ubuntu spomenut je još i Linux Mint s 0,31% korisnika. Ostale distribucije Linuxa još uvijek nemaju značajniji postotak korisnika, iako sasvim sigurno grupa “Ostalo” koja ima 0,82 % korisnika većim dijelom obuhvaća i korisnike drugih distribucija.

Možemo zaključiti da Linuxaši ipak imaju interesa za igranje i kupovinu igara. Valve je izgleda imao pravo kad je posvetio pažnju ovomu donedavna prilično zanemarenom tržištu željnom zabavnoga sadržaja.
Nadamo se da će ovaj pozitivan trend ozbiljnije shvatiti i drugi proizvođači igara i da ćemo ove godine vidjeti navalu kvalitetnih naslova za Linux. Steam i Humble Indie Bundle pokazali su da se troškovi portanja igara na Linux definitivno mogu isplatiti. Nadamo se da su to sada shvatili i svi ostali.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (17 votes cast)
Valveova statistika za veljaču pokazuje trend porasta broja korisnika Linuxa, 5.0 out of 5 based on 17 ratings

You may also like...

3 komentara

  1. Yorkin napisao:

    Ajde hvala Tuxiniji, toj muzi za distre, što je nadahnula ljude! 😀

  2. Captain Hook napisao:

    E a sad pitanje… igram preko steama Serious Sam 3 … imam Nvidia GTX 560 ti phantom.. na windowsima igra radi savršeno na hd rezoluciji a na linuxu imam jedva 28 fps.. da sam baš očaran i nisam.. probao sve one proprietary drivere ( tested i oni updejtani) koji su ponuđeni ali nema nikakvog pomaka… tko ima odgovor ?

  3. Filip napisao:

    Pomak se vidi i to jako, Meni steam bolje radi na linuxu nego u windowsima. Ako je novija grafička. Moguće je da još nisu razvijeni driveri kako treba za Linux. No sve u svemu ipak sve kada tada u Linux svetu dođe na svoje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.