WebOS se našao u zdravstvu

Andrew B. Holbrook, suradnik na Odjelu za radiologiju Stanfordskog Sveučilišta, razvio je WebOS aplikaciju koja upravlja MRI skenerom i omogućava radiolozima i ostalom medicinskom osoblju pregled snimaka uhvaćenih MRI uređajem.

Holbrook je dizajnirao aplikaciju za HP TouchPad koja upravlja MRI skenerom unutar sobe za snimanje i udaljenim PC serverom. Do nedavno se za upravljanje MRI skenerima trebalo poslužiti stolnim računalom, koja su često bila glomazna i skupa radi potrebnih modifikacija (kako bi se uklonili metalni dijelovi iz računala koji smetaju MRI skenerima, te predstavljaju sigurnosni rizik).

HP-ov tablet je izgrađen najvećim dijelom od plastike a njegovi metalni dijelovi se mogu ukloniti bez smanjenja funkcionalnosti tableta, te se mogu koristiti unutar magnetizirane MRI komore.

 

MRI uređaj

 

HP-ovo prepuštanje WebOS-a  zajednici otvorenog kôda možda udahne novi život ovoj posrnuloj platformi. Upravo bi ta sloboda i fleksibilnost WebOS-a mogla privući više medicinskih istraživača kao što je Holbrook, a kako je WebOS sada otvoren za slobodnu modifikaciju i upotrebu on može biti prerađen i prilagođen bilo kojoj medicinskoj grani.

HP je također nedavno prodavao HP Touchpade po bagatelnoj cijeni kako bi podržao svoju open source strategiju zbog čega bi Touchpad mogao postati privlačniji razvijateljima medicinskih aplikacija s niskim znanstvenim budžetom.

 

HP Touchpad

 

Medicinska zajednica u posljednje vrijeme često koristi tablete a najčešće  koriste Appleov iPad. No zdravstveni stručnjaci se često žale da moraju prolaziti kroz iTunes kako bi našli aplikaciju koja im treba, a Appleov zatvoreni sustav ne dozvoljava istraživačima da se pozabave s OS-om ili samim tabletom kako bi ga prilagodili svojoj struci.

Android je otvorenog kôda, ali novi jeftini tableti na tržištu nemaju mogućnosti koje zdravstveno osoblje zahtijeva, dok snažniji tableti dolaze sa većom cijenom. Upravo stoga, ali i na temelju jedinstvenih zahtjeva medicine, HP je možda na rubu pronalaska nove niše.

Holbrook planira nastaviti koristiti Touchpad za klinička ispitivanja na Stanfordu ove godine i razvijati više WebOS aplikacija. Već je portao jednu aplikaciju za praćenje uređaja za disanje na WebOS pametni telefon, što omogućava medicinskom osoblju primanje kritičnih podataka o pacijentima na svojim mobilnim uređajima.

HP je prvotno preokrenuo svoju WebOS strategiju kako bi konkurirao Androidu i pružio alternativu proizvođačima prenosivih uređaja. No izgleda da odluka tehnološkog giganta sada vodi kompaniju u neočekivanom, potencijalno profitabilom smjeru.


Izvor: developer.palm.com, engadget.comforbes.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.