Aquaticy – novi web portal namijenjen promociji otvorenog i slobodnog softvera

Predstavljamo vam novi aktivni web portal namijenjen preciznom i aktivnom informiranju korisnika o novostima iz područja slobodnog softvera.

Aquaticy pokušava nadomjestiti sve ono što primjetno nedostaje korisnicima koji se kreću u GNU/Linux krugovima, ali i u kompletnom svijetu slobodnog softvera. Informacije su često razbacane, stranice loše kotiraju na pretraživačima, a sve to utječe na nedovoljnu informiranost.

Aquaticy se oslanja na RSS feedove; dakle, preuzima najnovije informacije s portala, foruma i blogova te na taj način blagovremeno informira o svim događanjima direktno s izvora informacija.

 

Naravno, sad se pitate po čemu se razlikuje od ostalih portala koji pružaju slične stvari ili od RSS agregatora (koje manje-više svi imamo na svojim distribucijama)?

Prva i najbitnija razlika jest to što je Aquaticy izravno namijenjen slobodnom i otvorenom softveru (distribucijama, aplikacijama, igrama, hardveru…).

Druga, ali također jako bitna stavka je što Aquaticy preuzima RSS feedove, no za razliku od drugih portala svojim korisnicima precizno plasira točno onaj sadržaj koji je njima zanimljiv. Naravno, ponekad to nije dovoljno, pa vam pruža i mogućnost da vas vaši prijatelji obavijeste o sadržaju na koji vi niste obratili pažnju ili ga na prvi pogled niste smatrali dovoljno zanimljivim. A ako ni ovo ne bude dovoljno, tu je pretraživač koji će naći željenu informaciju ili sadržaj.

Osim toga, Aquaticy nudi i standardne mogućnosti kao što su microblog, blog, dodavanje videa, ali i dodatne mogućnosti poput stranice za predstavljanje slobodnog softvera ili hardvera koji ima dodirne točke sa slobodnim softverom. Omogućeno je i dodavanje URL ili RSS feeda s vašeg portala, bloga i raznih video stranica (npr. Youtube). Pored svega ovoga, Aquaticy pruža mogućnost slobodnog komentiranja cjelokupnog sadržaja te potpunu kontrolu nad sadržajem koji se nalazi u okviru vašeg naloga.

Najbolji način da upoznate Aquaticy jest da ga istražite zajedno s prijateljima. Međusobno se povežite, a ako ih ne vidite ondje – pozovite ih. U društvu je sve ljepše i sve dobije svoj smisao.

Pozivamo blogere, ali i sve ostale koji imaju svoju web stranicu, video stranicu ili forum da dodaju URL i RSS feed na Aquaticy. Sve to ne zahtijeva više od par minuta vašeg vremena, a neki korisnici zaista žele izravan pristup informacijama o promjenama na vašim stranicama, pa zašto im to uskratiti? Budite među prvima, jer to je jedno od jamstava da će velik broj budućih korisnika posjetiti upravo vaš profil i vaše stranice.

Napomena: Aquaticy je još uvijek u razvojnoj fazi, pa mu pomozite da poraste na obostranu korist. Važno je naglasiti i da Aquaticy ne preuzima cijeli sadržaj s vašeg portala, već samo dio, a zauzvrat korisnike šalje na vaše stranice.

http://www.aquaticy.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

12 Komentara

Dodaj svoj

Nije loše, ali previše privatnih podataka zahtjevaju. Datum rođenja, zip code i to. Mislim da je za takve stranice kod registracije dovoljno username, lozinka i email. Ja odustao od registracije

previše privatnih podataka?
Kolko znam postoje samo 4 lična podatka koje uzima (a čak se ni ne proverava, dakle može se navesti bilo šta, jer se stavlja na sopstvenu odgovornost) sem e-mail adrese: Datum rođenja, drzava i poštanski kod (zip) i pol. I zaista ne vidim šta je tu strašno?

Može pojašnjenje ovog djela:

“.. no za razliku od drugih portala svojim korisnicima precizno plasira točno onaj sadržaj koji je njima zanimljiv..”

Pitanje je kako je to moguće, ako se ne prikupljanju osobni podaci i navike korisnika?

Korisnik, na svom profilu ima punu kontrolu nad sadržajem. Nebitno, dal ga on dodaje, ili je sadržaj koji mu se nudi. Mreža je potpuno zasebna, nije ovisna o drugim mrežama ili računaru korisnika. Dakle, ne vidi šta korisnik radi izvan mreže, kao ni to šta korisnik radi tačno na mreži, ne šalje raznorazne zahteve bez znanja korisnika, ne prikuplja podatke o ponašanju korisnika itd . Na ovaj način je mreži malo teže da zaživi, ali mislim da je pravo svakog čoveka na slobodu.
S druge strane, mogla je biti priključena na FB ili na Twitter ili google … bila bi pojednostavljena registracija, ali onda niko vam ne bi mogao garantovati pravo na privatnost.

Ok, hvala na pojašnjenju, osobno mi takav servis ne treba pa se neću registrirati, no pojašnjenje možda nekom pomogne i potakne ga na registraciju i korištenje..

@Zlatko
Da li vi u ekipi iz Aquacitya uspjevate naći dovoljno ljudi koji će raditi na tom projektu? I kako stojite s promidžbom izvan granica ove regije?

Prvo da te ispravim, nije Aquacity, već aquaticy (ne zameri).
aquaticy je osmišljen kao samoodrživ projekat. Sadržaj kontrolišu sami članovi. Završeno je već oko 90% koda, neke funkcije mu još uvek nisu uključene (kao što je notes ili prikaz app), ali postoje samo su još u testnoj fazi.
Kako projekat bude rastao, verujem da će tako rasti i tim koji vodi brigu oko pozadine aquaticy projekta (serveri, sigurnost itd).
Za sad aquaticy se još uvek ne reklamira, jer je u beta fazi (mada je funkcionalan) iz koje će uskoro izaći, mada najveću prepreku predstavljaju propratni tekstovi (kako,, zašto, pravilnik, čemu šta služi itd …) i dok se to ne završi, svaka jača reklamna kampanja je uzaludna.
Inače ideja je da sami članovi pomognu oko njegovog širenja.
Zaista sam zahvalan nekim ljudima sa ovog foruma (LinuxZaSve) koji su mi izašli u susret, koji su kritikovali, predlagali … i na neki način indirektno se uključili u razvoj aquaticy AWP-a.
Trenutno, najveća korist aquaticy AWP-u bi bila da se stvori što veća baza profila sa RSS Feed-ovima (blogovi, razni video kanali, razni sajtovi …), da bi mogao da raste i napreduje. Bilo bi mi jako drago ukoliko bi postojao i zvanični profil LinuxZaSve na aquaticy-u .

Budemo bacili pogled i ako ne zahtjeva preveliki napor za održavanje ćemo napraviti profil. (Jako nas je malo na LZS-u i uspjevamo taman na knap pokriti samo najpoznatije društvene mreže.)

Štos e tiče održavanja, zahteva 5 minuta prvi put (izrada naloga, dodavanje profilne slike i dodavanje URL (RSS Feeda). Eventualno podešavanja (za komentare, mada nije obavezno)… i takoreći više nikad ne morate ući na profil, ukoliko nemate nameru da pratite ostale izvore putem aquaticy-a.
Dakle, održavanje takoreći ni ne postoji.

Obaveštenje. od danas možete pristupati direktno sa Facebook profila. Jednostavno, morao jeovaj način registracije i logovanja da se doda da bi se svima olakšalo. Standardno 3 klika i imate profil 🙂 Ne morate apsolutno ništa da popunjavate.
Detalji na forumu.

Jedan profil sam postavio da bude otvoren jedno vreme da se lakše upoznate sa aquaticy portalom. dakle, ne morate da se registrujete, slobodno pogledajte o čemu se radi. I zaista bih voleo da čujem komentare (i pozitivne i negativne).
Pristupni podaci su:
http://www.aquaticy.com/
Username: promo
Password: promo

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.