Dva asteroida nazvana po stvoriteljima UNIX-a

Ken Thompson i Dennis Ritchie, dvojac računalnih genijalaca, koji su zaslužni za to što danas imamo UNIX, operativni sustav koji, zajedno sa svojim “djetetom” Linuxom, pokreće bezbrojne servere diljem planete. Također, UNIX je baza i Appleovog Mac OS X-a, kao i Androida koji suvereno vlada tržištem smartphonea.

Za života (Dennis Ritchie umro 12.10. 2011.) su dobili brojne nagrade, uključujući Turingovu nagradu 1983. godine kao i U.S. National Medal of Technology 1999. godine, a nedavno su dobili i svoje asteroide!

 Ken Thompson and Dennis Ritchie

Naime, još 2008. godine, asteroide 300909 Kenthompson i 294727 Dennisritchie otkrili su Tom Glinos i D.H. Levy, koji je poznat po tome što je otkrio komet Shoemaker-Levy9 koji je 1994. godine udario u Jupiter. Sami asteroidi, s apsolutnom magnitudom 15.5 i 15.6, nisu ni izbliza impozantni kao njihovi imenjaci, dobili su imena u veljači ove godine.

Vijest je na svom Google+ profilu objavio Rob Pike, koji je s genijalnim dvojcem surađivao u AT&T Bellovim Laboratorijima.

Vječna im slava bila.

Izvor: http://news.cnet.com

Autor: Frane Š.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

17 Komentara

Dodaj svoj

To su pravi velikani računalstva!
Da nema nih svijet bi bio sasvim drugačiji.
Na žalost, većina ljudi nikad neće čuti za ova dva čovjeka.
Za razliko od jednog drugog velikana, genija i inovatora za kojeg smo svi čuli.

Kulero, ono je bio sarkazam gore. 😉
Stevea mediji dizu u nebo ko novog Mesiju a za ova dva covjeka koji su nam omogucili ovo sto danas imamo nitko nije cuo.

U tjedan dana su obojica otišla…i dok je cijeli svijet tugovao, ridao, plakao, tražio novi smisao života, rezao žile zbog odlaska Steve Jabučara, za Ritchiejevu smrt jedva da se i čulo…
a doprinosi čovječanstvu obrnuto proporcionalni medijskoj halabuci…

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.