Switch to full style
Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.
Odgovori

freelancing

16 vel 2011, 22:34

ima ovdje kog da se bavio freelancingom preko vidim da ima cijela sila tih freelancing stranica?
koje od tih stranica preporučate da imaju dobru reputaciju?

zanima me isto kako bit siguran da te neće netko izvaljat (pretpostavljam nikako osim gledat reputaciju poslodavca, ali što ako nije prije tražio nikoga da mu odradi posao pa nema reputacije) i neplatit, a ti recimo napravio nešto iskodirao i propalo ti fino vrijeme a osto bez kinte?

Re: freelancing

16 vel 2011, 22:44

jedini nacin da se zastitis (koliko se to moze) je ugovor.
ali mislim da je bolje provjeriti poslodavca.

nesto sitno sam i sam freelanceao, ali to je bilo na preporuku i na "crno" i iskustva su pozitivna.
zapravo mi je zao sto je hrvatska tako ograniceno trziste, diljem internet prostranstava ili na nekim sluzbenim putovanjima sam upoznao ljude vani koji imaju one man band firmu.
posao im se bazira da par mjeseci rade na nekom projektu za sto beru odlicnu lovu, a nakon toga par mjeseci ne rade nista jer imaju dovoljno love, odnosno uce, obnavljaju znanje i slicno..

Re: freelancing

16 vel 2011, 23:01

a da, ovo na preporuku je već drugačija priča.. netko s kim si dobar ti neće ni uvalit vjerojatno neki loš deal/posao...

Re: freelancing

16 vel 2011, 23:09

postoji i moment gdje si prilicno siguran, ako ti znas sve o tome o cemu se radi (pa tako kako to i zaustaviti :) ), a onaj tko to uzima ne zna nista. onda si prilicno siguran osim od smrti davljenjem od brojih telefonskih poziva koji pocinju petominutnim glumljenim "oprostite sto smetam..". :)

Re: freelancing

16 vel 2011, 23:38

Ima za studente Polaris. Ali ne znam jesil' studoš.

Re: freelancing

16 vel 2011, 23:43

jesam =)

može link?
si radio šta preko toga? zadovoljan/ne?

Re: freelancing

17 vel 2011, 07:37

Iskreno, ne znam koji je link i nisam radio nikada za njih ali dečki koji jesu su bili zadovoljni. Pitam pa ti javim kada saznam. Mislim da su većinom tražili java, php i takove stvari

Re: freelancing

17 vel 2011, 15:01

Našao link, fulao sam ime firme: "polar d.o.o."
http://www.polar.hr/
http://www.posao.hr/oglasi/student-za-h ... sao/34624/

Re: freelancing

17 vel 2011, 16:33

aaaa, a ja mislio to nešto strano hehe. ok hvala, čekiram ih malo.

Re: freelancing

17 vel 2011, 20:12

Ja sam pre nekoliko god pokusao na tim freelance sajtovima, visio po ceo dan i davao ponude od 100ponuda 2 sam dobio, jednog odlicnog poslodavca gde je islo sve odlicno a drugi je bio teska budala (tipa, ja imam para i ja sve znam) i onda takva ti budala koja ne zna ni sta je OS ili Windows, ti spuca reputaciju jer si ti "los" a on "dobar". Druga stvar/problem je ta, sto ti treba da radis za 10$/h (i to je cak malo) i onda dodje 10 indijaca koji ce to isto raditi za 2$/h a budimo realni ti tu cenu ne mozes nikako dostici ko sto oni mogu.
Znaci oni ce te zgaziti (jedino ako poslodavac ne zeli indijce i azijante e onda si na plusu)
Fora na koju sam ja isao i palilo je da napomenes da si iz Istocne Evrope (Onda misle da si ukrajinac/rus a njih cene kao programere)
Sanse su ti male..pogotovo u pocetku (sad nzm sta radis, programing/dizajn..etc), i ako te pitaju dal si to nekad radio reci da i ako nisi , jer ako kazes ne (a znas kako se to radi) nece ti dati posao, jer oni ne kontaju da ako znas jezik onda ti nije problem sto to isto nisi radio pre.

Ako si web programer:
Moja preporuka ti je da se specijalizujes za neku scriptu i na forumu te scripte se "Reklamiras" i trpas za svaki posao, i onda steknes 5-10klijenata i ako su zadovoljni poslom oni ce ti biti marketing ;)

Tako sam ja krenuo, na nekoj scripti radio, al radio sam sva ziva sranja i nasao par dobrih klijenata sa kojima i danas radim i eto imam part time poslove za njih po EU ceni i svi srecni i zadovoljni.

To je moje vidjenje freelancinga :)
Odgovori