Sada je: 26 ruj 2023, 12:34.
Moderator/ica: Moderatori/ce
Ovaj kod mene je 20 na 20.1 i sad na 20.2 što je prvi put da je nadogradnja na više od jedne verzije na novu prošla bezbolno i glatko (prije se uvijek neki vrag smrdao, najčešće sa Cinnamonom.
bertone je napisao/la:Ovaj kod mene je 20 na 20.1 i sad na 20.2 što je prvi put da je nadogradnja na više od jedne verzije na novu prošla bezbolno i glatko (prije se uvijek neki vrag smrdao, najčešće sa Cinnamonom.
O LMDE 4 Debbie, nema previše vijesti i komentara, ja sam pri instalaciji sa ovom distribucijom imao najviše problema...
Stigao vikend i vrijeme za instalaciju Minta, ali ne bi to bilo to, ne radi touchpad...
Vec sam probao razne "fixeve", mijenjanje u grubu, instalacija synaptics drivera itd itd ali nista ne pomaze, koliko sam shvatio puno ljudi sa ovim laptopom je imalo isti problem i vecina nije nasla rjesenje...
Ako moze netko reci sta da kopiram ovdje(kakve info su vam potrebne), da pokusam to rijesiti prije nego krenem u instalaciju drugog distra, jer ne mogu bez touchpada dugorocno

Vidi ga uredno, ali ne reagira uopce
EDIT:

ovo radi, ali dok ne rebootam laptop, a malo je iritantno svaki put kucati ovo kad upalim laptop haha
Vec sam probao razne "fixeve", mijenjanje u grubu, instalacija synaptics drivera itd itd ali nista ne pomaze, koliko sam shvatio puno ljudi sa ovim laptopom je imalo isti problem i vecina nije nasla rjesenje...
Ako moze netko reci sta da kopiram ovdje(kakve info su vam potrebne), da pokusam to rijesiti prije nego krenem u instalaciju drugog distra, jer ne mogu bez touchpada dugorocno

Vidi ga uredno, ali ne reagira uopce
EDIT:

ovo radi, ali dok ne rebootam laptop, a malo je iritantno svaki put kucati ovo kad upalim laptop haha
Eto nam stiže nakon dvije godine i Linux Mint 5 Beta "LMDE", a baš sam se pitao šta su tu događa i čemu ovo služi... https://blog.linuxmint.com/?p=4281 ???
Dostupan je Linux Mint 21 Beta
https://blog.linuxmint.com/?p=4346
Ja sam na laptop instalirao verziju sa XFCE DE. Za sad radi bez problema.
https://blog.linuxmint.com/?p=4346
Ja sam na laptop instalirao verziju sa XFCE DE. Za sad radi bez problema.
Ja iovako ne koristim Software Manager već sve instaliram iz terminala sa apt install tak da mi se snap nikad nije upleo u planove.
Đabe tebi kaj koristiš terminal ako ti nativno ubace snap verziju softvera koja ima prioritet nad apt pa se onda moraš zezati sa blokiranjem i micanjem snapa jer ako ne blokiraš/makneš, kod prvog updatea je opet sve po starom (ili novom).
Nego, malo sam se igrao sa LM 21 i vidim da su napokon stavili relativno ok scaling (100/125/150/200%) i kad sam već pomislio da radi dobro, zaklopio sam laptop i kod ponovnog otvaranja ranije zadani scaling se opet vratio na 100% (valjda će to do finalne verzije popraviti (ili barem do 21.1). Drugo, nisam mogao napraviti instalaciju OS-a bez da sam prethodno napravio efi particiju, prije je moglo bez toga. Treće, sheme boja su i dalje fuj (tamno siva slova na svjetlo sivoj pozadini) i stvarano mi nije jasno zašto ne idu na kombinaciju svjetlo sive pozadine i full crna slova jer opet korisnik treba petljati po ccs-u i ručno mijenjati hex vrijednosti za crnu boju. Ima još par sitnica, ali za jednu Betu je čist ok.
Nego, malo sam se igrao sa LM 21 i vidim da su napokon stavili relativno ok scaling (100/125/150/200%) i kad sam već pomislio da radi dobro, zaklopio sam laptop i kod ponovnog otvaranja ranije zadani scaling se opet vratio na 100% (valjda će to do finalne verzije popraviti (ili barem do 21.1). Drugo, nisam mogao napraviti instalaciju OS-a bez da sam prethodno napravio efi particiju, prije je moglo bez toga. Treće, sheme boja su i dalje fuj (tamno siva slova na svjetlo sivoj pozadini) i stvarano mi nije jasno zašto ne idu na kombinaciju svjetlo sive pozadine i full crna slova jer opet korisnik treba petljati po ccs-u i ručno mijenjati hex vrijednosti za crnu boju. Ima još par sitnica, ali za jednu Betu je čist ok.
I ja sam ga probao u VM-u, također me odbija taj scaling i spartanski izgled iako mi je Mint bio nekakva ulaznica u Linux. KDE je i dalje top DE u svakom slučaju.
Meni je prvi DE baš bio KDE (preko Knoppixa 5.0) ali smo se onda razišli i LM i Cinnamon mi je uvijek među prva tri izbora no danas više nije,... usput, sad kad sam se sjetio Knoppixa, negdje još imam pospremljen DVD iz Mreže, ovakav:

... e koja su to bila lijepa i drugačija vremena

... e koja su to bila lijepa i drugačija vremena

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.