Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)
Odgovori

Problem driver za grafu

24 pro 2012, 15:43

Imam Ubuntu 12.04. Prije sam koristio onboard grafu i bilo je sve u redu. Pa sam dobio ati radeon 9550 i kad sam je tek stavio bilo je sve u redu. Onda par mjeseci nisam uopće palio Ubuntu, danas upalim i postavljeno je na premalu rezoluciju i ne nudi neku bolju (nudi 800x600 i 1024x768, a imam 19' monitor). Nije mi htjelo ni update software iz izbornika, ali sam uspio preko synapticka, nebitno. Prije updatea sustav nije prepoznao grafu ili neki driver, poslje je pisalo da koristi gallium driver, ali nikakvo poboljšanje. Malo sam surfao, probao ponešto. Npr reinstalirat xforg, instalirao mesa-utils, instalirat catalyst driver, javlja neku grešku. Pa sam puknuo sudo apt-get install fglrx u terminal. To je instaliro i dobio sam mogućnost za veću rezoluciju (1152x864 i 1360x768), ali ni jedna ne paše za moj monitor. Kad probam sudo aticonfig --initial, izbaci No supported adapters detected. I opet pod details ne piše koju grafu imam. Valjda ne paše taj driver za moju grafu.
Naravno cijelo vrijeme je na Unity2d.
Što da napravim?

Re: Problem driver za grafu

24 pro 2012, 16:52

selecter je napisao/la:Imam Ubuntu 12.04. Prije sam koristio onboard grafu i bilo je sve u redu. Pa sam dobio ati radeon 9550 i kad sam je tek stavio bilo je sve u redu. Onda par mjeseci nisam uopće palio Ubuntu, danas upalim i postavljeno je na premalu rezoluciju i ne nudi neku bolju (nudi 800x600 i 1024x768, a imam 19' monitor). Nije mi htjelo ni update software iz izbornika, ali sam uspio preko synapticka, nebitno. Prije updatea sustav nije prepoznao grafu ili neki driver, poslje je pisalo da koristi gallium driver, ali nikakvo poboljšanje. Malo sam surfao, probao ponešto. Npr reinstalirat xforg, instalirao mesa-utils, instalirat catalyst driver, javlja neku grešku. Pa sam puknuo sudo apt-get install fglrx u terminal. To je instaliro i dobio sam mogućnost za veću rezoluciju (1152x864 i 1360x768), ali ni jedna ne paše za moj monitor. Kad probam sudo aticonfig --initial, izbaci No supported adapters detected. I opet pod details ne piše koju grafu imam. Valjda ne paše taj driver za moju grafu.
Naravno cijelo vrijeme je na Unity2d.
Što da napravim?

prvo deinstaliraj taj fglrx, od ne podrzava tu staru graficku, pitaj ati zasto je tako :)

pa onda pokusaj nesto sa tim otvorenim driverima sloziti, netko ce znati sto koristi ati...

Re: Problem driver za grafu

24 pro 2012, 18:33

Iskopčao sam kabel od monitora i turnuo ga u onboard grafu, pa vratio. I proradilo je. A bilo mi je glupo da ne radi, jer mi je radilo kad sam prvi put stavljao grafu u komp. A pročitao sam da su za ovu grafu najbolji deafultni driveri, samo nisam znao kako bi ga "restartao", ali evo sjetio sam se :) :facepalm
Hvala svejedno.
Odgovori