Pozdravljam kolegu korisnika i podupirem ideju o zasebnoj temici LMDE.

Nevolja je što smo uhvaćeni u raskoraku između dragog mi Minta i neprežaljenog Debiana, pa je teško znati kojem ćemo se carstvu prikloniti... Drugim riječima, ima li mjesta za nas ovdje u Debianu? Neću ponavljati što sam tu i tamo već pisao, koliko mi odgovara LMDE i koje su mu sve prednosti. Pozvao bih zainteresirane da posjete
http://linux.ri.eur.hr/ stranicu na kojoj sam naučio osnove o LMDE i zainteresirao se za tu distru. Nije nevažno i to da piše na hrvatskom i da stranica nema previše posjetitelja, pa Riječanin Slim stiže mnogima riješiti probleme.
Međutim, sudeći po službenom forumu LMDE, ima starih korisnika koji napuštaju ovu distru, razočarani što je odviše stabilna (da, i takvih ima, i njihovi su pogledi posve legitimni). Naime, ljudi su nezadovoljni što se, iako službeno 'rolling-release', LMDE 'kotrlja' jako sporo. Htjeli bi imati novije pakete i veći izbor, čak i na štetu stabilnosti koja LMDE zaista karakterizira. Osobno sam sasvim zadovoljan sadašnjim stanjem i politikom koju tvorci i razvijatelji ove distre vode, ali ipak moram primijetiti da je LMDE koji sam instalirao prije točno godinu dana imao oko 35 tisuća paketa ponuđenih u Software Manager, a poslije dviju nadogradnji (UP 5 i UP 6) došao je do ukupno 37 863, kako sada navodi. S druge strane, kad sam nedavno instalirao novu ISO sliku na drugo računalo, tamo me u Software Manageru dočekalo preko 50 tisuća programa. To je ipak razlika, tim više što se pojedini korisnici žale i da su mnogi od postojećih ponuđenih paketa zastarjeli.
Također, volio bih kad bi korisnici LMDE-a na međunarodnoj razini bili aktivniji: prije godinu dana kolega iz Italije napisao je izvrstan vodič za korisnike, koji je preveden i na engleski i lako se skida. Nažalost, na tome se ostalo: predložio sam im da se napravi nova, suvremenija verzija, ali toga još nema. Možda se čeka da Debian Wheezy konačno postane služben, tj. da dođe u stable, pa će onda i s LMDE biti novih pomaka. Konkretno, trebaju riješiti još i problem s UEFI kod dizanja sustava.
Općenito govoreći, LMDE je sjajan izbor, ali treba malo svježe krvi i više angažmana. Možda na ovaj način i mi dajemo jedan poticaj.