Sada je: 16 sij 2021, 12:54.
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pozdrav,

Ne znam koliko vas je upoznato s eduroam sustavom i wifi u školama i fakultetima. Ugl, živim u studentskom domu i htio bih vidjeti kakvih mana taj sustav ima, koliko je sigurno torrentat preko eduroama, jesu li ostali koji su u LAN-u sigurni od ko zna kakvih "trikova" s gasenjem kompova preko LAN-a, je li moguća špijunaža u ovakvim mrežama itd... Plus, htio bih vidjeti može li se nekako napraviti lista svih spojenih na mrežu, čisto eksperimentalno, ništa zlonamjerno :bravo
Postovi: 24
Postovi: 24
Pridružen/a: 21 sij 2019, 00:54
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 3 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Win 10 Pro / Ubuntu
Bok :)

Kao osoba koja također živi u studentskom domu:

  • apsolutno nemoj torrentat preko eduroama: ako ti stigne pisamce od CARNeta (a moglo bi, jer se prijavljuješ na WiFi svojim AAI identitetom i tvoj promet prolazi neke automatizirane abuse nadzore), u problemima si jer kršiš njihov pravilnik, a ako ti i ne stigne, apsolutno svaka druga osoba u domu će te htjeti natući jer im uzimaš 90% bandwidtha (nažalost - iz nekog razloga (vjerojatno nedostatka novca za bolju infrastrukturu) - bandwidth se ne raspodjeljuje ravnomjerno na većini eduroam mreža)
  • lmao pa ako ti netko može ugasiti kompjuter preko WiFi-ja kako ti je kompjuter konfiguriran wtf, takve zahtjeve trebaš blokirati odmah (većina modernih OS-a ima ugrađen firewall koji takve stvari blokira - ne znam je li po defaultu ili ne)
  • špijunaža... pa ne baš :) https promet ti sigurno nitko ne može gledati, dok http moooooožda i može, ali sumnjam (jer se autentificiraš onim certifikatom što moraš instalirati preko onog šugavog installera - tu neka me ispravi netko tko je više upućen u standarde autentikacije i sigurnosti na mreži nego što sam ja):

    slika
  • možeš mapirati mrežu preko alata tipa finga na mobitelu (ili konzolnih alata na računalu), ali to ti isto nije baš prepouzdano jer ti svaki normalniji firewall ima opciju da se pravi da ne postoji kad netko skenira mrežu, a isto tako je pitanje smatra li se to abuseom ili ne:

    slika

Eduroam kao sustav ima svojih mana, ali nemaš se čega bojati jer su ljudi koji žive u domovima i koriste eduroam prije svega normalni, a CARNet je tu da kazni one koji nisu. Uostalom, konzistentnih 60-80Mbps na dijeljenom WiFi-ju je impresivno :)
Avatar
Site Admin
Postovi: 4548
Site Admin
Postovi: 4548
Pridružen/a: 07 ožu 2009, 17:00
Podijelio/la zahvalu: 99 puta
Primio/la zahvalu: 194 puta
Spol: M
OS: w10, ubuntu
Odlično... ma zanimalo me samo kako cijeli mrežni sustav funkcionira... Brzina neta je stvarno impresivna, čak i dobro raspoređena. Ovo za torrentanje sam znao ali sam morao probati i vidjeti koliko drugima oduzima bandwidtha i nije bilo prevelikih promjena.

ty for respond!
Postovi: 24
Postovi: 24
Pridružen/a: 21 sij 2019, 00:54
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 3 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Win 10 Pro / Ubuntu
Ma samo udri po torrentima... nek malo rade CARNetovi admini, lako je plaću zaraditi ako se svi drže pravila ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10767
Site Admin
Postovi: 10767
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 581 puta
Primio/la zahvalu: 853 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
ma udri po privatnim torrentima, samo nemoj javne koristiti i bilo bu sve ok.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10173
Moderator
Postovi: 10173
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 171 puta
Primio/la zahvalu: 290 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.