Switch to full style
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.
Odgovori

Carnet eduroam IP lista

31 sij 2019, 13:17

Pozdrav,

Ne znam koliko vas je upoznato s eduroam sustavom i wifi u školama i fakultetima. Ugl, živim u studentskom domu i htio bih vidjeti kakvih mana taj sustav ima, koliko je sigurno torrentat preko eduroama, jesu li ostali koji su u LAN-u sigurni od ko zna kakvih "trikova" s gasenjem kompova preko LAN-a, je li moguća špijunaža u ovakvim mrežama itd... Plus, htio bih vidjeti može li se nekako napraviti lista svih spojenih na mrežu, čisto eksperimentalno, ništa zlonamjerno :bravo

Re: Carnet eduroam IP lista

31 sij 2019, 13:54

Bok :)

Kao osoba koja također živi u studentskom domu:

  • apsolutno nemoj torrentat preko eduroama: ako ti stigne pisamce od CARNeta (a moglo bi, jer se prijavljuješ na WiFi svojim AAI identitetom i tvoj promet prolazi neke automatizirane abuse nadzore), u problemima si jer kršiš njihov pravilnik, a ako ti i ne stigne, apsolutno svaka druga osoba u domu će te htjeti natući jer im uzimaš 90% bandwidtha (nažalost - iz nekog razloga (vjerojatno nedostatka novca za bolju infrastrukturu) - bandwidth se ne raspodjeljuje ravnomjerno na većini eduroam mreža)
  • lmao pa ako ti netko može ugasiti kompjuter preko WiFi-ja kako ti je kompjuter konfiguriran wtf, takve zahtjeve trebaš blokirati odmah (većina modernih OS-a ima ugrađen firewall koji takve stvari blokira - ne znam je li po defaultu ili ne)
  • špijunaža... pa ne baš :) https promet ti sigurno nitko ne može gledati, dok http moooooožda i može, ali sumnjam (jer se autentificiraš onim certifikatom što moraš instalirati preko onog šugavog installera - tu neka me ispravi netko tko je više upućen u standarde autentikacije i sigurnosti na mreži nego što sam ja):

    slika
  • možeš mapirati mrežu preko alata tipa finga na mobitelu (ili konzolnih alata na računalu), ali to ti isto nije baš prepouzdano jer ti svaki normalniji firewall ima opciju da se pravi da ne postoji kad netko skenira mrežu, a isto tako je pitanje smatra li se to abuseom ili ne:

    slika

Eduroam kao sustav ima svojih mana, ali nemaš se čega bojati jer su ljudi koji žive u domovima i koriste eduroam prije svega normalni, a CARNet je tu da kazni one koji nisu. Uostalom, konzistentnih 60-80Mbps na dijeljenom WiFi-ju je impresivno :)

Re: Carnet eduroam IP lista

31 sij 2019, 19:38

Odlično... ma zanimalo me samo kako cijeli mrežni sustav funkcionira... Brzina neta je stvarno impresivna, čak i dobro raspoređena. Ovo za torrentanje sam znao ali sam morao probati i vidjeti koliko drugima oduzima bandwidtha i nije bilo prevelikih promjena.

ty for respond!

Re: Carnet eduroam IP lista

31 sij 2019, 20:30

Ma samo udri po torrentima... nek malo rade CARNetovi admini, lako je plaću zaraditi ako se svi drže pravila ;)

Re: Carnet eduroam IP lista

31 sij 2019, 21:57

ma udri po privatnim torrentima, samo nemoj javne koristiti i bilo bu sve ok.
Odgovori