Sada je: 23 srp 2021, 18:09.
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Koji PC imaš (koja je MBO)?
Jesi li isključio Secureboot u UEFI-u?

EDIT: daj kad se već skoro Live razgovaramo, odi na IRC (klikneš na link koji se nalazi na dnu stranice)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10926
Site Admin
Postovi: 10926
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 601 puta
Primio/la zahvalu: 895 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
targavz je napisao/la:Ovako sad sam krenuo u novu instalaciju i nakon vec dosta odradjenog dolazi poruka Nemoguca instalacija gruba u dev/sds ovo je kobna greska . Kliknemo na OK . Slijedi poruka Nazalost ,doslo je do greske i ucitac pokretanja nije bilo moguce instalirati na odabranu lokaciju . Kako bi ste htjeli nastaviti ? Prvo stoji dev/sda i to je koliko kuzim na disku od windowsa. Tu je ocito problem jer Windows ne dozvoljava tu akciju na disku gdje je instaliran Windows. Drugo fizicki disk na kojem instaliran LM zahvaca tek od dev/sdb ,dev/sdb1 i tako redom po brojevima do dev/sdb 6. Sto odabrati ? Po nekoj logici moguce nesto na tom disku od dev/sdb pa na dalje ili . Nudi nastaviti bez ucitaca pokretanja ili prekini instalaciju. Tu sam stao i cekam sto dalje bi bilo najpametnije odabrati.?

GRUB bootloader se UVIK instalirava na disk, a ne na particiju (dakle /dev/sda ili /dev/sdb, a ne na /dev/sda1 ili /dev/sdb1 (broj na kraju diska označava particiju)).
Ako ti je instalacija GRUB-a pukla prilikom pokušaja instalacije na /dev/sda, onda ti je vjerojatno na W10 još uključen fast boot.
Ako nije, onda je vjerojatno problem secure boot što je bertone već spomenuo.
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6522
Moderator
Postovi: 6522
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 285 puta
Primio/la zahvalu: 358 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Cooleech je napisao/la:
targavz je napisao/la:Ovako sad sam krenuo u novu instalaciju i nakon vec dosta odradjenog dolazi poruka Nemoguca instalacija gruba u dev/sds ovo je kobna greska . Kliknemo na OK . Slijedi poruka Nazalost ,doslo je do greske i ucitac pokretanja nije bilo moguce instalirati na odabranu lokaciju . Kako bi ste htjeli nastaviti ? Prvo stoji dev/sda i to je koliko kuzim na disku od windowsa. Tu je ocito problem jer Windows ne dozvoljava tu akciju na disku gdje je instaliran Windows. Drugo fizicki disk na kojem instaliran LM zahvaca tek od dev/sdb ,dev/sdb1 i tako redom po brojevima do dev/sdb 6. Sto odabrati ? Po nekoj logici moguce nesto na tom disku od dev/sdb pa na dalje ili . Nudi nastaviti bez ucitaca pokretanja ili prekini instalaciju. Tu sam stao i cekam sto dalje bi bilo najpametnije odabrati.?

GRUB bootloader se UVIK instalirava na disk, a ne na particiju (dakle /dev/sda ili /dev/sdb, a ne na /dev/sda1 ili /dev/sdb1 (broj na kraju diska označava particiju)).
Ako ti je instalacija GRUB-a pukla prilikom pokušaja instalacije na /dev/sda, onda ti je vjerojatno na W10 još uključen fast boot.
Ako nije, onda je vjerojatno problem secure boot što je bertone već spomenuo.
Fast boot sam iskljucio jucer ma Windowsu
Postovi: 69
Postovi: 69
Pridružen/a: 16 ožu 2015, 09:51
Podijelio/la zahvalu: 18 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: m
OS: ubuntu Mate 14.04
Ok, nastavljamo na IRCu pa kad riješimo problem napišemo rješenje ovdje ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10926
Site Admin
Postovi: 10926
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 601 puta
Primio/la zahvalu: 895 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Eto danas sam napokon uhvatio malo vremena i opet spojio taj drugi hard od LM i postavim preko f2 da mi prva opcija bude njegov hard od 250 gb i u Hard bbs isto tako i spremim izmjene. Pokrene se kratko opali crn ekran na vrhu izbaci Leticia i jos nesto napise ali tako brzo to preskoci da se nisam ni snasao i krene podizati LM kojeg uredno digne . Nisam ulazio dalje. Onda sam isao opet rastartati i pokusati promjeniti postavke i postavio Windows boot pod prvu opciju (Ubuntu se izgubila ne navodi ju vise) ali sam ostavio u hard bbs prvi disk od LM i pokrenem dolazi Windows . Moje misljenje je da je glavni problem sto prilikom instalacije kad su oba diska ukljucena u maticnu on meni po defaultu odabere taj drugi disk za instalaciju LM i ne odradi ono sto sam napisao neki dan kad sam pokusao na novo instalirati LM u tim okolnostima Nemoguca instalacija Gruba u /dev/sda Pokretanje grub-instal/dev/sda nije uspjelo, Ovo je kobna greska. Ocito mu Windows to ne dozvoljava obzirom da bi instalacija Gruba u /dev/sda Pokretanje grub-instal/dev/sda po toj logici bila na disku od Windowsa .Mozda je razlog i zdravlja tog drugog diska sa LM om?! Pokusat cu opet na novo instalirati tako da budu oba diska spojena u maticnu . Sad je instalcija LM a na tom disku izvedena samo sa tim diskom od LM a i disk od Windowsa je bio iskljucen prilikom instalcije LM a. Jos nesto sto sam primjetio kad sam provjeravao kapacited diskova u Windowsu ga prepoznaje i navodi da je slobodno tek 512 mb od 512 kad kliknem na svojstva pise fat 32 . Budem sutra probao podici LM i vidjeti kako mi tamo registrira resurse diska . .Mozda i zbog stanja diska (zdravlja) se to sve i dogadja . Idem u Subotu u ZG pa Bertone ako ima sanse da se vidimo za onaj disk bilo bi mi onako prakticno .Idem u Dubravu nesto obaviti prije podne pa imam vremena ako i tebi odgovara . Ne moras instalirati nista jer ocito posebno instalirani disk ne moze pokrenuti oba sustava preko te meticne kako smo mislili i samo radi probleme. Jedino ako uspije instalacija kad budu oba diska u pogonu kako je meni prvobitno uspjelo ali se izgubilo sa prvim odabirom Windowsa . Mozda sa ispravnim diskom uspijem odraditi tu instalaciju i d a ne bude te kobne pogreske ?! Javi ako ti odgovra za Subotu ?
Postovi: 69
Postovi: 69
Pridružen/a: 16 ožu 2015, 09:51
Podijelio/la zahvalu: 18 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: m
OS: ubuntu Mate 14.04
Sad sam tek uhvatio malo vremena da dođem na forum i ja ovo ne mogu čitati pface

Lijepo molim sve članove foruma da rastavljaju misli u smislene odlomke radi preglednosti napisanog.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10926
Site Admin
Postovi: 10926
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 601 puta
Primio/la zahvalu: 895 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
bertone je napisao/la:Sad sam tek uhvatio malo vremena da dođem na forum i ja ovo ne mogu čitati pface

Lijepo molim sve članove foruma da rastavljaju misli u smislene odlomke radi preglednosti napisanog.

Iskopao sam vjerojatni problem koj radi probleme . Tek instalacijom EasyBCD (isti moze podizati i sa vise diskova ili particija sustave ne nuzno samo sa c particije ) se u pojasnjenju vidi gdje je problem kod Dual Boota . Stvar je sto je Miucrosoft to tako napravio i zakomplicirao na novim verzijama Wind10 https://neosmart.net/wiki/easybcd/uefi/ ... yBCD%20EFI
Postovi: 69
Postovi: 69
Pridružen/a: 16 ožu 2015, 09:51
Podijelio/la zahvalu: 18 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta
Spol: m
OS: ubuntu Mate 14.04
targavz je napisao/la:
bertone je napisao/la:Sad sam tek uhvatio malo vremena da dođem na forum i ja ovo ne mogu čitati pface

Lijepo molim sve članove foruma da rastavljaju misli u smislene odlomke radi preglednosti napisanog.

Iskopao sam vjerojatni problem koj radi probleme . Tek instalacijom EasyBCD (isti moze podizati i sa vise diskova ili particija sustave ne nuzno samo sa c particije ) se u pojasnjenju vidi gdje je problem kod Dual Boota . Stvar je sto je Miucrosoft to tako napravio i zakomplicirao na novim verzijama Wind10 https://neosmart.net/wiki/easybcd/uefi/ ... yBCD%20EFI


OK, ali jesi li uopće isključio fast boot u Windowsu i secure boot u biosu, kako su ti kolege na forumu već savjetovali?
Tko živi u nadi umire u gov....
Avatar
Postovi: 732
Postovi: 732
Pridružen/a: 20 pro 2015, 15:51
Podijelio/la zahvalu: 156 puta
Primio/la zahvalu: 44 puta
Spol: M
OS: Dual Ubuntu 20.04 i win10
Targavz dali si uspio napraviti dual boot kako spada ?

Pozz
Jesi li sretan ???
Avatar
Postovi: 927
Postovi: 927
Pridružen/a: 30 ruj 2013, 12:12
Podijelio/la zahvalu: 44 puta
Primio/la zahvalu: 46 puta
Spol: M
OS: Xubuntu 21.10
Jučer sam baš dodatno instalirao Windowse 10 20H2 uz Fedoru jer mi Windowsi u virtualnoj mašini ne pomažu. Imam neki program koji kuži da se radi o virtualci i odbija suradnju, a jako mi je bitno da radi.

Tijekom instalacije nisam naletio ni na jedan problem (osim samih Windowsa koji su problem :D). U Fedori sam oslobodio prostor i napravio jednu dodatnu NTFS particiju jer nisam htio da mi Windowsi rade automatski 3-4 ili koliko već particija. Instalacija je uredno prošla i sve što sam primijetio je novi boot entry u UEFI-ju kojeg sam pomaknuo da bude ispod Fedore. GRUB od Fedore odnosno /boot i /boot/efi nisu taknuti koliko vidim, i dalje imam tri posljednja kernela, recovery i system setup što je bilo i prije.

slika

slika

Secure boot mi je odavno isključen radi Fedore, a fast boot sam ostavio uključenim, ne znam zašto bih to dirao.

Sad kad trebam Windowse, u bootu lupam po F12 i tu ih odaberem. Kada trebam Fedoru, restartam i automatski je boota pošto sam gore stavio da je prva.

EDIT:

Lažem, pojavio se novi directory /boot/efi/EFI/Microsoft, promaklo mi jer nisam bio pravi root user.
Avatar
Postovi: 154
Postovi: 154
Pridružen/a: 11 srp 2020, 20:09
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 34 puta
Spol: M
OS: Linux Fedora

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.