Sada je: 22 ruj 2021, 15:26.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pozdrav svima,

Već neko vrijeme razmišljam isprobati Arch i neku distribuciju baziranu na njemu, a kako sam ionako mislio reinstalirati Fedoru, rekoh idem prije toga testirati Manjaro jer mi se svidio u live načinu, a instalacija u VM mi nije baš mjerodavan pokazatelj performansi u normalnom radu.

Tu dolazim do nekih gadnih problema oko instalacije. Naime, odavno imam BTRFS i LUKS2 enkripciju za root i home. Davno sam to složio na Fedori i sve je super radilo, instalacija preko Anaconde je normalno skužila što je na disku i vrlo jednostavno je sve prošlo. Na Manjaru ne znam što se točno događa, ali sumnjam da Calamares nije dobro napisan.

Prvo sam htio bez reparticioniranja instalirati Manjaro i vidim ništa se ne buni prilikom manualnog podešavanja, krene instalacija i Calamares se sruši u pola posla, ne znam točno gdje, bio sam na drugom PC-u. Pogledam stanje particija i vidim da je obrisao onu gdje je trebao biti root, a ona za /boot je postala unknown. Rekoh OK, napravit ću nove ispočetka. Tu spoznajem da glupi Calamares uopće ne nudi mogućnost odabira BTRFS + LUKS2 niti izradu subvolumea.

Kažem opet nema problema, napravit ću sve pješke kroz terminal. Složim ispočetka LUKS2, dodam BTRFS, dodam subvolume i to sve štima, normalno se mounta i kroz disk tool i kroz file browser (zaboravio sam im nazive, nemojte zamjeriti). Za svaki slučaj restartam laptop da mi neki proces ne bi visio u zraku, pokrenem instalaciju i opet udaram u zid. Sad pak progress bar dođe skoro do kraja i onda izbaci grešku da nije postavljen passphrase. Pa naravno kada me Calamares u nijednom trenutku to nije ni tražio!

Kopam po netu na sve strane i ne mogu vjerovati da nigdje nema rješenja. Došao sam u napast promijeniti Python code, ali ne vidim gdje se traži passphrase pa da tu varijablu promijenim u svoju lozinku. Screenshot i debug log od Calamaresa šaljem u privitku.

Hvala svima koji su voljni pomoći.

https://pastebin.com/Rhk72XT6
Privitak/ci
Screenshot_20210505_091715.png
(131.38 KiB) Nije preuzeto niti jednom.
Avatar
Postovi: 163
Postovi: 163
Pridružen/a: 11 srp 2020, 20:09
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 36 puta
Spol: M
OS: Linux Fedora
Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.