Stranica: 1/1.

[Riješeno] Proširenje particije

PostPostano: 27 tra 2021, 18:23
Postao/la Jeremija
Postala mi premala particija za rad gdje se nalazi ubuntu, pa sam oduzeo nešto prostora od windows particije. I dalje sam zapeo :)
Postoji li kakva mogućnost da taj slobodan prostor spojim u ubuntu.
Gparted? Ne bih se usudio kroz Terminal sudo rw...

Re: Proširenje particije

PostPostano: 27 tra 2021, 19:18
Postao/la domy_os
Bootaj live distru sa sticka/DVD-a jer ti volume ne može biti mountan dok radiš bilo što po njemu. Pokreni Disks (gnome-disk-utility), gparted ili nešto treće, odaberi resize i to je to. Eventualno checkiraš file system prije početka, da ti srce bude na mjestu. :)

Re: Proširenje particije

PostPostano: 28 tra 2021, 20:14
Postao/la Jeremija
E hvala, djeluje vrlo jednostavno a nigdje internetu nisam našao. I još da odgonetnem što je čekiraje file sistema.
Spajanje u ovom slučaju particije slobodan prostor u particiju ext4 na kojoj je ubuntu ne bi mi trebalo zdrmati ubuntu?

Re: Proširenje particije

PostPostano: 28 tra 2021, 20:49
Postao/la domy_os
U tom Disks toolu imaš opciju za provjeru FS-a ili preko fsck kroz terminal. Nije baš pametno čačkati po particijama ako imaju nekih grešaka jer može doći do korupcije podataka.

Ti zapravo radiš expand particije na prazan prostor i tu nema nikakvog kopiranja podataka tako da cijeli proces ne bi trebao trajati više od par sekundi.

Re: Proširenje particije

PostPostano: 02 svi 2021, 15:31
Postao/la Jeremija
Windows me izludio, imao sam 100GB praznog prostora ali neda da napravim shrink particije. Isključim prostor za hibernaciju, file page nisam htio dirati zato što je namješten na samo 7GB, znači prostora ima ali shrink opcija pokazuje 0MB prostora za "stiskanje jedinice ".
I tako morao sam uz pomoć gparted aplikacije. Bilo je rizično ali gparted s live ISO USB-a je to napravi bez problema. Čak ni grub nije uništio.

(Bilo je i kopiranja pošto je zahvaćena cijela particija od ubuntua za expand, i dobio sam upozorenje da će mi vjerojatno zdrmati grub, sreća pa nije).

Re: Proširenje particije

PostPostano: 02 svi 2021, 15:36
Postao/la Jeremija
domy_os je napisao/la:Bootaj live distru sa sticka/DVD-a jer ti volume ne može biti mountan dok radiš bilo što po njemu. Pokreni Disks (gnome-disk-utility), gparted ili nešto treće, odaberi resize i to je to. Eventualno checkiraš file system prije početka, da ti srce bude na mjestu. :)

Dobro si me naveo, hvala.
I jedna sitnica koja možda nekome pomogne, svakako i u live distri diskovi budu montirani tako da ih je potrebno odmontirati da bi se particije mogle proširiti.