Linux tečajevi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Linux tečajevi
Imam pitanje u vezi sa tečajevima. Malo sam čačkala po internetu tražeći Linux tečajeve i nekako mi se ponuda čini dosta skromna. Pronašla sam u Srcu jedan koji bi meni mogao biti zanimljiv:
http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-us ... jeva/d101/
Zna li netko išta detaljnije o njemu, može li se preporučiti.
Ili, naravno, ako netko ima nekih informacija o nekim drugim tečajevima da mi preporuči.
http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-us ... jeva/d101/
Zna li netko išta detaljnije o njemu, može li se preporučiti.
Ili, naravno, ako netko ima nekih informacija o nekim drugim tečajevima da mi preporuči.
Re: Linux tečajevi
ovo bi trebalo bit dobro za početnike. ako si student, onda je moj odgovor "otiđi, zašto ne", a ako nisi i ako bi morala dat 500kn, onda nemoj, jer mi se pari da su u igri samo "ljute" osnove
- DoDo
- Spol: M
Ucit ces najosnovnije naredbe, poput cd, ls, mkdir, rmdir, rm, logout i slicno... Nece biti grafickog sucelja.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- glaskoncILLa
mislim da ti je to bacen novac.
za te osnove postoji nekoliko miliona manuala i besplatnih knjiga na netu.
osim toga, dosta stvari je distro specific ilitiga ako vjezbas na ubuntuu, stavri izgledaju relativno drugacije ako prijedjes na fedoru.
za te osnove postoji nekoliko miliona manuala i besplatnih knjiga na netu.
osim toga, dosta stvari je distro specific ilitiga ako vjezbas na ubuntuu, stavri izgledaju relativno drugacije ako prijedjes na fedoru.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- Cooleech
- Moderator
Ct-ct-ct.. zar te ništa nismo naučili u udruzi SOK? A razmjene vještina? Zar nisu tome i namjenjene? Udruga postoji i u ZG-u (ako se ne varam), pa je moja preporuka posjet udruzi SOK.Shicy je napisao/la:ovo bi trebalo bit dobro za početnike. ako si student, onda je moj odgovor "otiđi, zašto ne", a ako nisi i ako bi morala dat 500kn, onda nemoj, jer mi se pari da su u igri samo "ljute" osnove
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
je, ali ovi tečajevi se naplaćuju, i to masnih 500 kn za neke relativno jednostavne stvari 
samo je pitanje koliko se isplati platit te pare za te stvari
btw - studentima je besplatno
pa ako je student, odlaskom tamo ne moze nista izgubit
samo je pitanje koliko se isplati platit te pare za te stvari
btw - studentima je besplatno
pa ako je student, odlaskom tamo ne moze nista izgubit
Zadnja izmjena: shicy, dana/u 07 lis 2011, 19:28, ukupno mijenjano 1 put.
- retsam
Slažem se s Cooleechem postoje udruge i manifestacije poput razmjene vještina gdje možeš naučiti te osnovne stvari koje stvarno ne vrijede tih 500 kn, uostalom vjerujem da znaš engleski, pa proguglaj što te zanima čitaj manuale, pročešljaj wiki i forum je tu uvijek za ono što trebaš, a ako već hoćeš neki tečaj onda si rađe uštedi tih 500 kn za neki certifikat koji ti stvarno može koristiti.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Ok. Prije svega, zahvaljujem svima na odgovorima.
Nisam studentica tako da bih morala platiti tečaj. Naravno da bi mi bilo draže da ne dajem niti kune i nije baš da sam se odlučila riješiti tih 500 kn, ali...
Uglavnom možda to, u mojem slučaju, ipak ne bi bio sasvim bačen novac.
Nisam studentica tako da bih morala platiti tečaj. Naravno da bi mi bilo draže da ne dajem niti kune i nije baš da sam se odlučila riješiti tih 500 kn, ali...
Meni bi odgovaralo naučiti "ljute" osnove. Kad god sama krenem proučavati sve raspoložive materijale (kojih stvarno ima gomila), vrlo brzo odustanem. Nekako mislim da bih takvim tečajem ipak dobila osnove koje mi fale i da bih možda dobila ideju za daljnje učenje. Ovako mi se nekak sve svodi na isprobavanje naredbi bez ikakvog reda i smisla.Shicy je napisao/la:... jer mi se pari da su u igri samo "ljute" osnove
To mi je OK.DoDo je napisao/la:Ucit ces najosnovnije naredbe, poput cd, ls, mkdir, rmdir, rm, logout i slicno... Nece biti grafickog sucelja.
Ja ti nekako na razmjenu vještina gledam onako, kao razmjenu. Nešto daš, a nešto dobiš. Ja sam to-tal-ni početnik i stvarno nemam što za razmjeniti. Osim toga, ne znam funkcionira li to kao predavanje ili kao pitanje - odgovor komunikacija. Ako je predavanje, super. Ako je sa pitanjima, ja još nisam niti na razini da znam što bih pitala. Eto, toliko je strašno.Cooleech je napisao/la: ... A razmjene vještina? Zar nisu tome i namjenjene? Udruga postoji i u ZG-u (ako se ne varam), pa je moja preporuka posjet udruzi SOK.
- Cooleech
- Moderator
Razmjene vještina nisu nužno razmjena između dvoje znalaca, naprotiv. Osobno, rado pomognem koliko god mogu, bio to newbie ili nekakav znalac. Znalci uglavnom znaju točno što žele i očekivaju, te rijetko traže savjet, tako da su razmjene vještina u principu i stvorene za ljude poput tebe.Zvjezdana je napisao/la:Ja ti nekako na razmjenu vještina gledam onako, kao razmjenu. Nešto daš, a nešto dobiš. Ja sam to-tal-ni početnik i stvarno nemam što za razmjeniti. Osim toga, ne znam funkcionira li to kao predavanje ili kao pitanje - odgovor komunikacija. Ako je predavanje, super. Ako je sa pitanjima, ja još nisam niti na razini da znam što bih pitala. Eto, toliko je strašno.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Zvjezdana, ti ćeš na koncu odlučiti hoćeš li ići na taj tečaj ili ne. Smatram da ti je bolje svakodnevno koristit linux, a kad naletiš na neki problem, pomoć zatražiš ovdje, po googleu i po razmjenama vještina...i uštediš 500 kn 
Da se tu uče neke komplicirane stvari, onda bi ti rekao: "Ajde, naučit ćeš turbokorisne stvari. Žrtvuj tih 500 kn u ime znanja". Ali čini mi se da je to tečaj baš osnova, i da to možeš nadomjestit iskustvom svakondevnog korištenja linuxa
Da se tu uče neke komplicirane stvari, onda bi ti rekao: "Ajde, naučit ćeš turbokorisne stvari. Žrtvuj tih 500 kn u ime znanja". Ali čini mi se da je to tečaj baš osnova, i da to možeš nadomjestit iskustvom svakondevnog korištenja linuxa