Dvoraku se sviđa Linux

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

DoDo
Spol: M

Re: Dvoraku se sviđa Linux

Post Postao/la DoDo »

simke je napisao/la:ja sem na strani da je linux kompliciran.
Linux je jednostavan, ali moraš biti genijalac da vidiš tu jednostavnost. :D
zzankola je napisao/la:Ako ti je sav hardware kompatibilan i ako sve programe koje trebas imas u repozitorijima jednostavniji je linux od windowsa...
Ako i samo ako... U koliko slučajeva je to istina?
zlatkoA je napisao/la:(a možda ga se i nemože izvest jednostavno :misli )
To je uvelike i istina. Napisal sam post zašto, ali onda mi se je firefox skršil pa sam izgubil sav tekst. Idem ga sad po sjećanju ponovo napisati u geditu, pa nek se lisica krši kolko god hoće...

EDIT: Evo ga: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 858#p19858
Zadnja izmjena: DoDo, dana/u 13 ožu 2009, 21:37, ukupno mijenjano 1 put.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ma, sve to stoji.
Nisu ni Windowsi jednostavni. Daleko od toga.
Istina je i da većina ljudi ne zna ni Windowse instalirati.
Ja sam svojima instalirao Linux prvenstveno jer je održavanje jako jednostavno.
Hrvatski jezik se instalira bez problema s neta.
A na Winsima ga moraš kupiti.
I sto drugih prednosti koje dobiju s Linuxom.
Nisu ni oni glupi. Iako imaju Winse, koriste Linux, jer im je jednostavnije. Njima su Winsi komplicirani i užasno teški za korištenje.
Vjerojatno bi tako razmišljalo i većina drugih ljudi koji se nisu prije služili kompjuterom.
I možda bi i samu instalaciju doživjeli kao ugodniju i intuitivniju nego instaliranje Windowsa.
Ali, problem je što većina ljudi najpprije nauči koristiti Windowse, pa onda kad prijeđu na Linux očekuju da sve bude isto.
Ako ne bude, odmah odustaju.

Uglavnom, ja sam odustao od uvjeravanja ljudi da je Linux jednostavan i bolji.
Ako hoće, neka probaju.
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

ok nisam citao sve postove na ovoj stranici no svima koji tuckaju kak je linux kompliciran

1. obican user koji cisto samo koristi komp za internet-multimedia nece nista sam instat niti to radi na winsima jer pojma o pojmu nema i jedva da to sto koristi svaki dan zna koristiti kako spada
2. na linuxu se sve moze srediti klikanjem kakvo sad bjesno pamcenje terminal naredbi ono ovo,,,,,, neznam nista napamet od terminala ako mi slucajno i zatreba da nesto bas mora kroz terminal da neide na klik to radim cisto c/p po uputama sa neta i sve 5 nema tu nikakve kompliciranosti

po meni je linux jednostavniji za koristenje nego winsi pogotovo za te njubare koje pojma o kompu nemaju jer na linuxu nema zaje*** s driverima i nece svako malo nesto krepat ili se sistem usporit od silnih virusa itd.

@Suko

ovo sto si pisao da si zeni za sat vremena sredio a da bi njoj trebalo mjsec dana itd......... a zar si je ona sama instalirala i podesavala sve na winsima ili si to ti radio? kontam si da je ovo drugo i ista stvar i starcima,,,,,,,,

to su sve obicni useri koji jedva znaju cisto koristit i nece se plest u nikakva podesavanja SAMI to sve mi drugi rjesavamo tako da je njima cisto "svejedno" jesu na win ili linuxu, svejedno u navodnicima zato sto je sigurno jednostavnije kad si na linuxu pa nemoras skroz nekog vuc za rukav svakih par mjeseci kad ti winse virusi pojedu :D

a sto se izgleda tice tog "gadnog ubuntua" jebes mi sve ali default win look mi je daleko gadniji i na kraju ga je daleko teze za srediti da bude privlacniji dok se na linuxu to moze na 100 nacina,,,,,,
i na winsima i na ubuntu si sve mjenjam jer da je neznasm koji i kakav OS nema sanse da to po defaultu bude tocno onako kako meni odgovara :D
Markec

Post Postao/la Markec »

Slažem se, postoji ljudi koji neznaju raditi ni sa windowsima, često se postavlja pitanje, kamo da prištekam printer
DoDo

Post Postao/la DoDo »

zlatkoA je napisao/la:(a možda ga se i nemože izvest jednostavno :misli )
Dakle, zašto je teško učiniti Linux jednostavnim?

Windowsi su od svojih samih početaka razvijani po konceptu da budu jednostavni za korištenje. Nažalost, to je rezultiralo mnogim sigurnosnim propustima. S druge strane, Linux kopira komercijalne serverske unixoide (poput npr. solarisa) i to mu uvelike onemogućuje dobar rad kao desktop OS. Uzmimo npr. način na koji linux upravlja usb stickovima: on ga mounta u neki folder i ponaša se prema njemu kao i prema bilo kojem drugom disku. To je loše, jer mu ne omogućuje automatsko isključivanje cacheiranja prilikom pisanja na stick, pa ako ga isčupate dok kopirate datoteku na njega, ostat ćete i bez datoteke i vjerojatno bez datotečnog sustava na sticku. S druge strane, ako isto napravite na windowsima, ostat ćete samo bez onog dijela datoteke koji se nije stigao skopirati.

Promotrimo i drugu najveću boljku linuxa: X.
X uopće nije koncipiran za ono za što ga mi koristimo. X server je predviđen da iscrtava prozore prema uputama koje prima preko mreže od strane nekog terminal servera i u tome je fantastičan. No X interno uopće nema podršku za 3D i 2D akceleraciju. Čak ako bi sam X vrtili na istom računalu na kojem je i terminal server i štovali sve X protokole, to bi bilo užasno sporo. Zato današnja Xorg implementacija X-a uvelike zaobilazi te protokole, što ponekad zna rezultirati rušenjem X-a. Nadalje, ostaje problem 3D akceleracije: koncept iscrtavanja 3D scene zaobilazi bilo kakav server koji iscrtava prozore, jer je kod iscrtavanja 3D scena potrebna brzina. Zato je potreban direktan pristup grafičkoj kartici. Postavlja se pitanje: imamo X server koji zna izvršavati naredbe i želimo ponekom programu dati direktan pristup grafičkoj kartici. Čini se težak problem: potrebno je istovremeno iscrtavati i prozore, ali opet dozvoliti određenom/određenim programima da u određenim dijelovima monitora iscrtavaju svoju sliku neovisno o X-u. Rješenje je dao DRI (direct rendering infrastructure), koji je "crta poveznica" kojoj je zadatak da sinkronizira položaj direktno izrenderirane slike i prozora koje je iscrtao X. Uglavnom stvar radi tako da pazi na koordinate prozora, pa onda kad pomaknete prozor u kojem je 3D igra, slika igre slijedi prozor. DRI je pokazao svoju manu prilikom korištenja 3D desktop efekata, jer tada nije dovoljno paziti samo na koordinate, nego je potrebno paziti i na 3D transformacije koje radi composite manager. Zato kad pomičete prozor u kojem se iscrtava 3D igra dok su vam efekti uključeni, slika igre ostaje na mjestu, a vi pomičete "prazan" prozor. Novi DRI (DRI2) rješava taj problem.
No sve to što sam naveo sigurno vas je potaklo na sljedeće razmišljanje: toliko krpanja, toliko preuređivanja, toliko namještavanja... To sve skupa mora da je komplicirano!
I dobro razmišljate - sve to skupa je itekako komplicirano - daleko kompliciranije od arhitekture na Windosima ili MacOS-u. Zato je pisanje grafičkih drivera za linux doslovno noćna mora. Srećom, projekt Gallium3D tvrtke Tungsten Graphics ima za cilj stvoriti novu arhitekturu grafičkih drivera (teško je riječima mi objasniti jer ni meni nije skroz jasno, no lijepu ilustraciju imate ovdje) za sve operacijske sustave. Inicijalna verzija bi u najboljem slučaju trebala biti spremna krajem ove godine ('u najboljem slučaju' molim čitati kao 'tek sredinom sljedeće godine' :D).

Evo, već sam i sad puno napisao, no još samo da se dotaknem suspend/hibernate-a i instalacije programa.

Dakle, kao što znate, suspendiranje vašeg računala je dugoročno bio problem na linuxu. Prvenstveni problem je bio s povratkom (resume), jer navedeno u većini slučajeva uopće nije bilo moguće. Srećom, zadnje verzije kernela imaju relativno dobru podršku za uspješno suspendanje i resumanje, no stvar je uvelike prespora. Npr. na mom laptopu suspend i resume na ubuntuu traju cca 6-7 sekundi. Na istom tom laptopu vista suspenda i resumea se u 2-3 sekunde, dakle 3 puta brže. Ako umjesto fglrx-a koristim open source driver grafički driver, dobijem eventualno 1 sekundu na vremenu, no to je i dalje puno presporo. Tu je glavni problem grafički driver, koji se nalazi u potpunosti izvan kernela (za razliku od windowsa). No, Red Hat je razvio tzv. Kernel-mode setting (KMS), koji omogućuje dublju povezanost grafičkoj drivera i kernela. U neku ruku možete shvatiti da grafički driver "ulazi" u kernel kao što je slučaj u windowsima (već vidim grofa kako plače :D ). To omogućuje puno brže bootanje, brže suspendanje i brže resumeanje, no ako se skrši grafički driver, kernel više neće biti u potpunosti imun na to (kao što je dosad bio). KMS je nedavno postao dio mainstream kernela i ubuntu korisnici će ga imati priliku iskušati u verziji 9.10 (Karmic Koala :D). Fedora korisnici ga već koriste od verzije 10.
Hibernate je na linuxu spor prvenstveno zbog toga što se cjelokupni sadržaj RAMa, bez kompresije, zapisuje u /var/tmp/nešto, što zna potrajati (zamislite kopiranje datoteke od 2GiB). MacOS i Windowsi komprimiraju sadržaj RAM-a prije zapisivanja na disk, što uvelike ubrzava ulazak i izlazak iz hibernacije. Za linux isto postoji takvo što, a zove se TuxOnIce, no nijedna distribucija ga zasad ne ubacuje u kernel. Ako želite to isprobati, morate sami kompajlirati kernel (nisam probao, ali kažu ljudi da se uvelike isplati).

I za kraj - jedan od većih problema svih unixa: instalacija programa.
Iako se svima to čini jednostavno (kliketanje po synapticu, yastu, ili čemu već), stvar je multikomplicirana. Naime, ne postoji standard kako i gdje zapisivati pojedine dijelove programa, nego se svaka distribucija drži svojeg principa, pa zato ponekad suseov rpm ne radi na fedori i obratno, a da ne pričam o .deb datotekama koje imaju skroz svoju filozofiju... No, situacija je uglavnom takva da se izvršni dio programa spremi u /usr/bin, svi libraryji u /usr/lib, a ostatak u /usr/share. I kad se naruši integritet baze package managera tako da on više ne zna šta ima instalirano a šta nema (a to se događa, barem meni), pa onda kad želite neki program izbrisati, package manager poludi, zatim ga natjerate da izbriše u svojoj bazi podatak da je neki program instaliran, iako jest, i onda želite ručno pobrisati program, a kad ono: on razbacan po cijelom disku - užas jedan. Tu mi se više sviđa koncept foldera 'Program files' kojeg imaju windowsi, MacOS i GoboLinux, gdje je sve na jednom mjestu.

Tako da je Zlatko u pravu. Linux se ne može izvesti jednostavnim. Barem ne bez da pokupi većinu mana od windowsa i macosa...
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

joj e sad si li ga zakomplicirao gle end useru nije nimalo bitno sto se desava "ispod haube" nego kako to izgleda i radi na povrsini a na toj povrsini rastura winse sa svih strana,,,,,,, a i ispod haube bez obzira na tu "navodnu" kompliciranost,,,,,,,,, kako god okrenes winsi su sjebeniji i stvarno imaju sve manje i manje prednosti nad linuxom a za end usera samo jednu jedinu i to nije kriv linux nego proizvodaci igara
DoDo

Post Postao/la DoDo »

speedy je napisao/la:joj e sad si li ga zakomplicirao gle end useru nije nimalo bitno sto se desava "ispod haube" nego kako to izgleda i radi na povrsini a na toj povrsini rastura winse sa svih strana,,,,,,, a i ispod haube bez obzira na tu "navodnu" kompliciranost,,,,,,,,, kako god okrenes winsi su sjebeniji i stvarno imaju sve manje i manje prednosti nad linuxom a za end usera samo jednu jedinu i to nije kriv linux nego proizvodaci igara
Jesi li ti pročital IŠTA od mog prethodnog posta???

Ono kaj korisnik vidi je rezultat onoga "ispod haube". A ako je ono "ispod haube" skroz smotano, zakaj bi se proizvođači hardwarea mučili s tim kad im je jednostavnije podržavati samo windowse (za koje je relativno jednostavno pisati drivere) i trošiti lovu na razvoj novog hardwarea, umjesto podržavanja istog pod drugim platformama.

Ovo sve sam napisal prvenstveno zato jer me smeta kad ljudi okolo gunđaju kak nekaj pod linuxom ne radi i kak zato zbog toga linux ne valja. A onda kad skuže kaj je trebalo napraviti, onda gunđaju kak je to staromodno tipkanje po konzoli, kak to sve skupa nema smisla, jer da ima, onda bi ga i ozbiljne firme podržavale, ... Takve spike mi idu na živce. Frustrira me kad ljudi misle da je open source besplatan. Open source NIJE besplatan, nego je, baš naprotiv, itekako SKUP, možda čak skuplji od nekih komercijalnih rješenja. A plaćanje ide metodom da se na neki način odužiš open source zajednici koja je razvila software koji koristiš - bilo bug reportovima, bilo code commitima, bilo izradom artworka, itd.

Ne kažem ja da linux nema budućnosti. Itekako je ima. No, dok se neke stvari ne standardiziraju i riješe, on će biti u tim nekim stvarima (npr. 3D grafika, video decoding) daleko iza windowsa i macOS-a. Naravno da postoje stvari u linuxu koje su bolje riješene od istih na windowsima (npr. više desktopa, pretraživanje datoteka, ...)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Zapravo, po UNIX standardu bi u /usr trebal odoći samo i isključivo ono što dođe instalirano sa operativnim sustavom, sve ostal ošto se mora doinstaliravat ide u /opt. Upravo to pokušava napraviti linux standard base iliti lsb, no ne uspijeva.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la:Zapravo, po UNIX standardu bi u /usr trebal odoći samo i isključivo ono što dođe instalirano sa operativnim sustavom, sve ostal ošto se mora doinstaliravat ide u /opt. Upravo to pokušava napraviti linux standard base iliti lsb, no ne uspijeva.
Znam. Zato sve programe koje skinem s njihove stranice i sam instaliram (bez paketa) - npr. Wolfram Mathematica, Matlab, Sun Java, ..., stavljam u /opt. Jedino sam si zbog jednostavnosti dao read/write prava na taj folder (što nije baš dobra sigurnosna praksa, no ponekad mi uvelike pojednostavljuje instalacije).
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Iso miki 1000 puta bravo za DoDo -a i njegovo obješnjenje :thumbs2
Eh nisam znao da se tako dobro razumiješ u tematiku linuxa kao sistema.
Svaka čast na ovom textu po meni dosad najbolje dano objašnjenje kako
što radi na linuxu i u čemu je bit problema.
Eto nažalost sam bio u pravu. :roll:
Ništa ostaje na autorima koji razvijaju kernel da ga totalno preurede ili
ko zna možda napišu novi jel sadašnja koncepcija je zbilja šit.
Da a što se tiče BSD-a i on je pomalo zapetljan ali mi se čini da stabilnije radi.
Pa da MacOs je biti BSD.
I am the one and only....
Odgovori