Martin Gräßlin, vodeća osoba KDE projekta, prekida sve veze s Ubuntuom i njegovom zajednicom.
Njegov dugački post, obavljen na G+, samo je odgovor na optužbe Marka Shuttelworda kako su kritičari Mira zapravo pripadnici "čajanke", tj. namjerni provokatori, demagozi i pobunjenici.
I wish Ubuntu all the luck to fix the problem and I do hope that they will be able to do so. Ubuntu people: wake-up. Realize that a schism is created between Ubuntu and the rest of the FLOSS communities. Realize that Ubuntu makes it impossible to collaborate, it's dangerous to even try to collaborate. Wake up people and fix it. Good Bye, Ubuntu!
Mislim da je ovo pravi trenutak za interviju sa nekim od vodećih developera iz KDE-a.
Vidim da je i Aaron Seigo dao snažnu podršku Martinu.
Možda bi pristali na interviju? Bili bi jako čitani diljem planeta...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Shicy je napisao/la:Opala! Bit će veselja...a ja sam na strani KDE-a i njegove zajednice
Me too, me too...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Pročitao sam članak s ovog linka i vjerujem da su Mark i Canonical otišli predaleko, pa je ovaj glavni razvijatelj KDE-a u pravu što je ovako postupio. Međusobno uvažavanje mora postojati, kao i pristojna komunikacija. Ipak, zamolio bih ovdje za dva objašnjenja:
1) Ako Ubuntu ima Unity kao svoje glavno radno okruženje, zašto mu onda uopće treba KDE? Što Ubuntu gubi s ovim?
2) Ako se Kubuntu (kao verzija Ubuntua koja koristi KDE) ranije osamostalio, s time da ga Canonical više ne podupire, nego ima drugog sponzora (bez obzira što i dalje koristi Ubuntu repozitorije), zašto se onda Kubuntu više povezuje s Ubuntuom (i Canonicalom)? Zar među njima priča nije završena?
Iako Ubuntu koristi Unity, korisnici Ubuntua će najvjerojatnije željeti koristiti i neki od KDE programa poput npr. Ktorrenta ili k3b-a. Zato KDE developeri surađuju s Canonicalom kako bi osigurali da njihovi programi rade i na Unityu. Ubuntu bi izgubio poprilično dobrih programa ako bi prekinuo suradnju s KDE developerima. Jedino da u Canonicalu imaju dovoljno ljudi za krpanje KDE programa, ovo im ne bi bilo značajno.
Što se tiče Kubuntua, ta distra se razvija u cijelosti od strane zajednice, ali najvjerojatnije neki vid suradnje između njih i Canonicala ipak postoji. Makar nekakva komunikacija. Kubuntu se velikim dijelom i dalje razvija iz Ubuntua pa je nekakva suradnja s Canonicalom ipak i njima važna.