[RIJEŠENO] Pc ne želi Linux

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

vision
Spol:

[RIJEŠENO] Pc ne želi Linux

Post Postao/la vision »

Imam :psuje2 kantu od P4:
Asus K8N-VM
Amd Sempron 3000
Nvidia GeForce 6100
Ms Platinum MS-400atx
WD hdd 160 Gb
Patriot RAM DDR1 1Gb
Linux: ni jedan ne želi :sokiran , poslije minut ubacivanja cd-a se odmah zablokira. Toliko distri sam provao, i sa nomodeset, i safe i td... ništa, nekad se desilo da podigne okruženje, ali čim nešto otvorim odma blokira (hard reset jedino rješenje).
Par puta sam uspio direktno da instaliram, ali se nije dao podignuti sustav. Ne mogu ni doći do terminala. Poznavaoci hardwera ovdje, vi ste suci, pa mu dajte presudu.
Win Xp ne želim da koristim.
Zanimljivo da je problem svaki put drugačiji, ja pretpostavljam da je zbog Nvidie, a ovdje su slike
Zadnja izmjena: vision, dana/u 16 svi 2014, 20:48, ukupno mijenjano 2 puta.
Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Pc ne želi Linux

Post Postao/la Cooleech »

Po svemu pročitanom i pregledanom, rekao bih da imaš problema s jednom od ove dvije stvari; napajanje ili RAM. Pokušaj zamjenu napajanja i RAM-a, pa probaj ponovo neku distru.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Linux je mnogo osetljiviji na greške u radu harvera od wina, tako da je definitivno neki deo PC-a pred penzijom, a stručniji od mene će proceniti šta tačno. Ja sam se za vikend patio sa sličnim kompom, i nisam mogao naterati grafiku da radi kako treba, a nvidia je u pitanju, baš mi je bilo žao vratiti win xp. :(
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

@Cooleech,
hvala za odg, mislim da uzmem napajanje Chieftec CHP-500A (poslužiti će i za noviju konfiguraciju), a RAM sam uzeo novi prije 2 god, pa cijena DDR1 (1Gb najviše) je skoro ista (-5%) kao da uzimam DDR3 od 4Gb.

Ma intel je najbolji za Linux. Ne razmišljaš!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

restartanje je karaktersitično za hw kvar, koji može al ien mora biti vezan za napajanje ili ram. Ram tipično urzokuje smrzavanje računala, dok recimo grafička je meni više puta uzrokovala restart.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

shrike je napisao/la:restartanje je karaktersitično za hw kvar, koji može al ien mora biti vezan za napajanje ili ram. Ram tipično urzokuje smrzavanje računala, dok recimo grafička je meni više puta uzrokovala restart.
Meni je jedan smrzavao jer je jedno 6 kondenzatora oko procesora bilo napuhano, bila neka matična sa pentiumom ne znam ni sam kojim od 2 GHz i oko hladnjaka procesora bili kondenzatori, oko 8 komada i kad su se napuhali, kadgod se digne OS, čim je sve spremno za rad, blokira, i tako da probavao reinstall i raznih Linux distri i win xp-a i neće i neće, kad ja otvorim a ono 6 komada lijepo napuhani.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

bar bi znao do čega je problem, ovako još ništa,
memtest86 nije prijavio nikakvi problem za RAM, a i ubacio sam ga u drugi utor
eto popodne sam uspio dići archbang live, ali na kratko, a i slika je moćna :-D odnosno, ne tako lijepa za korisnike archa (ubačena je gore).
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Izgleda da se radi o hw problemu. Nemoguće je reći o čemu točno bez pregleda. Možda hard... matična... napajanje...
Treba isprobati dio po dio i vidjeti što pravi probleme.
blast beat je napisao/la:Linux je mnogo osetljiviji na greške u radu harvera od wina...
Nemoj se ljutiti, ali ovo nije baš točno. Istina, Linux kernel i Windows kernel rade drugačije. Instalacija je drugačija. Ne znam kako da objasnim ukratko pa ću reći ovako: Windowsi su više vezani uz stroj na kojem su instalirani. Ako je hw problematičan trebali bi početi praviti probleme tipa BSOD i sl. Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj, ali isto tako ne znači da su Windowsi manje osjetljivi na hw probleme. Ovisi...
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Zel Uneec
Kontakt:

Post Postao/la Zel Uneec »

meni se čini da je problem do diska, ako si memoriju testirao i kažeš da je OK (a i relativno je nova); s obzirom da se događaju random resetovi, pa čak i na XP-u, uvjeren sam da disk ima bad sectore... bilo bi dobro kad bi uspio podići neku distru live i pokrenuti neki disk utility... ako nikako ne ide, uvijek možeš disk izvaditi i staviti u drugi komp, pa na njemu testirati taj disk
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Loši sektori nebi trebali uzrokovat restartanje. Po meni, najprije je do napajanja. Eventualno matična kojoj su kodenzatori u klincu.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Odgovori