Ubuntu 14.04. AMD VGA problem
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Max Bunker
Re: Ubuntu 14.04. AMD VGA problem
Pa prije nego nekome iskeširaš pare, probaj prije čistu instalaciju od nule ubuntu 14.04.1 ili mint 17 xfce. ..... Možda ti proradi sve kako treba... Nevidim zašto nebi sve radilo od prve....
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Ne trebaš biti lumen da koristiš Ubuntu ili Mint (svakako preporuka za Mint
). Ovo što tebe muči je očito nekakva je*ada s Dellom, bilo da mu fali ili ima nekakav loš driver za nešto. Svakako provaj što ti svi preporučuju; novi Ubuntu 14.04 ili Linux Mint 17.. MATE. 
Inače, svi ti Dellovi s dual grafikom (Intel+nVidia, a pogotovo intel+AMD) imaju problema. Ipak, ako išta, Ubuntu ili neki njegov derivat (khm-khm.. mint), rade jako dobro na većini hardvera, pa tako i na tom nesretnom Dellu.
Inače, svi ti Dellovi s dual grafikom (Intel+nVidia, a pogotovo intel+AMD) imaju problema. Ipak, ako išta, Ubuntu ili neki njegov derivat (khm-khm.. mint), rade jako dobro na većini hardvera, pa tako i na tom nesretnom Dellu.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- jurastublic
Kao što rekoh, treba pogledati zašto ne radi u tvom specifičnom slučaju. Ja sam danas (nedjelja) izgubio 4 sata s novim laptopom od punice, Acer, kojemu Windows 8 ne želi prepoznati touchpad. I nisam ništa riješio. A bavim se windowsima preko 20 godina. Isti taj touchpad radi od prve u linuxmintu 17. Jednostavno nemaš sreće, kao ni ja u ovom slučaju. Probaj šta ti drugi predlažu a ako ne ide a želiš i dalje koristiti linux, potraži nekog linuxaša.Litsea je napisao/la: zaključak:
je li moja razina informatičke (ne)pismenosti dovoljna za korištenje nekog linux OS na način koji sam vec navela: uredna instalacija, update-i, office, internet -bez intervencija informatičara svako malo?
i ako je, ima li netko voljan da mi to postavi na ovom laptopu?
puno hvala svima
"Hodor bre foobar"
Laptopima koji imaju dual grafiku treba isključiti u BIOSu integriranu grafičku što će riješiti većinu problema. Dual grafika je meni teška debilana općenito. Preporuka za Ubuntu, kakvi Mintovi i ostali Ubuntu derivati, original je originalCooleech je napisao/la:Ne trebaš biti lumen da koristiš Ubuntu ili Mint (svakako preporuka za Mint). Ovo što tebe muči je očito nekakva je*ada s Dellom, bilo da mu fali ili ima nekakav loš driver za nešto. Svakako provaj što ti svi preporučuju; novi Ubuntu 14.04 ili Linux Mint 17.. MATE.
-
Max Bunker
Na laptopu sa ati integriranom grafikom unutar procesora, nisam čak ni instalirao vlasničke drajvere, nego sam ostavio na open drajverima, i perfektno sve dosada šljaka. Temperatura je od 40 do 65 celzijusa, ovisno kaj pokrecem, a na win 8.1 se znalo zakucati do 75 stupnjeva....
voljna sam si ja instalirati 14.04.1. od nule, ali kaj ako nešto neće raditi -ne znam niti jednog linux-aša...tex.vileer je napisao/la:Pa prije nego nekome iskeširaš pare, probaj prije čistu instalaciju od nule ubuntu 14.04.1 ili mint 17 xfce. ..... Možda ti proradi sve kako treba... Nevidim zašto nebi sve radilo od prve....
na moj se "oglas" nitko (od vas) nije javio
kud baš taj koji ja imam...Cooleech je napisao/la:...
nego, koji onda laptop izabrati (ako instalacija 14.04.1 ne uspije i odlučim vratiti laptop)??
pa ovaj sam dugo birala (proučavala procesore na cpu benchmark-u i šta ti ja znam)!
ja to ne razumijem..., novi laptop sa, pretpostavljam, preporučenim ili čak i predinstaliranim os ne radi kak spada...jurastublic je napisao/la: Kao što rekoh, treba pogledati zašto ne radi u tvom specifičnom slučaju. Ja sam danas (nedjelja) izgubio 4 sata s novim laptopom od punice, Acer, kojemu Windows 8 ne želi prepoznati touchpad. I nisam ništa riješio. A bavim se windowsima preko 20 godina. Isti taj touchpad radi od prve u linuxmintu 17. Jednostavno nemaš sreće, kao ni ja u ovom slučaju. Probaj šta ti drugi predlažu a ako ne ide a želiš i dalje koristiti linux, potraži nekog linuxaša.
'oćeš se ti javiti na moj "oglas"?JH-IM je napisao/la: Laptopima koji imaju dual grafiku treba isključiti u BIOSu integriranu grafičku što će riješiti većinu problema. Dual grafika je meni teška debilana općenito. Preporuka za Ubuntu, kakvi Mintovi i ostali Ubuntu derivati, original je original
čini mi se da znaš što bi moglo rješiti stvar...
(ne moram naglašavati da nemam pojma kako se napravi ovo što sugeriraš)
pričate na stranom jezikutex.vileer je napisao/la:Na laptopu sa ati integriranom grafikom unutar procesora, nisam čak ni instalirao vlasničke drajvere, nego sam ostavio na open drajverima, i perfektno sve dosada šljaka. Temperatura je od 40 do 65 celzijusa, ovisno kaj pokrecem, a na win 8.1 se znalo zakucati do 75 stupnjeva....
Sad ne znam koliko si ozbiljnaLitsea je napisao/la: voljna sam si ja instalirati 14.04.1. od nule, ali kaj ako nešto neće raditi -ne znam niti jednog linux-aša...
na moj se "oglas" nitko (od vas) nije javio![]()
Jbg, ali ovo "nitko" baš i ne stoji
Ako je tako onda ne znam zašto tvrdi da joj se nitko nije javio, napisao si joj sada i ovdje pa neka se javi.Bertone je napisao/la:
Sad ne znam koliko si ozbiljna.. koliko vidim moj PP upućen tebi si pročitala (ili ti netko čita PP-ove i mailove, ali ako je tako onda imaš ozbiljan problem) i u njemu sam ti predložio da u live modu isprobamo Ubuntu 14.04.1 i/ili neku drugu distribuciju te provjerimo kako će se laptop ponašati. Uz to sam ti predložio aisitenciju dok samostalno instaliraš OS rekavši da ako to odradi netko drugi (ja) nećeš ništa naučiti.
tvoj sam pp pročitala nakon sto sam napisala prethodni komentar, a na mail mi nije niti stigla poruka -to je i mene začudilo...Bertone je napisao/la: Sad ne znam koliko si ozbiljna.. koliko vidim moj PP upućen tebi si pročitala (ili ti netko čita PP-ove i mailove, ali ako je tako onda imaš ozbiljan problem) i u njemu sam ti predložio da u live modu isprobamo Ubuntu 14.04.1 i/ili neku drugu distribuciju te provjerimo kako će se laptop ponašati. Uz to sam ti predložio aisitenciju dok samostalno instaliraš OS rekavši da ako to odradi netko drugi (ja) nećeš ništa naučiti.
ugl., ljubazno molim da se moja ozbiljnost ne dovodi u pitanje.
slažem se s tvojim prijedlogom da zajedno vidimo laptop.
s instalacijom/ama nemam problema, to sam i samostalno i sa frendom windowsašem napravila (morate priznati da i nije neka mudrost
obzirom da sam (vjerojatno od silnog uzrujavanja zbog glupog računala
detalje mozemo dogovoriti na pp
- lizard_ago
Imam sljedeći problem. Instalirao sam linux mint 17 KDE (proban je i kubuntu 14.04) instalirani i ažurirane sve nadogradnje instalirao sam i zadnje radeonove beta drajvere. Problem je slijedeći grub ne prikazuje na monitoru tjekon boot procesa samo se prikazuje na TV. Želio bi ako je to ikako moguće da popravim (ako je moguće da se prikazuje na oba oređaja i na TV i na monitoru ako ne bitno je da se prikazuje na monitoru). Dali postoji ikakav način da se u Grubu to odredi.